Jak zrobić pomiar rezyst. izolacji bez zerwania plomby licz?

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Proponuję powtórzyć temat
Jak zrobić pomiar rezystancję izolacji bez zerwania plomby licznika?
W temacie “Zamiana zabezpieczeń głównych” na:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=35520#35520
napisane jest jn.

Tak jest Kolego Edwardzie. Już pisaliśmy wielokrotnie o pomiarowcach i pomiarowcach którzy nie znają przepisów, nie wiedzą co to jest RCD, czym się różnie TN-C od TN-S oraz z przykładu Kolegi widzimy, że są tacy którzy nie umieją odczytać wyników z miernika lub nie wiedzą jak się nim obsługiwać.
Ale to chyba wszyscy znają.
Wątek miałem utworzyć już dawno, gdy dostałem pewną informację.
W pewnej sp-ni mieszkaniowej w Łodzi, kierownik ds. elektr. powiedział, że tam gdzie są liczniki, to nie potrzeba wykonywać pomiarów i powołał się na:
PN-IEC 60364. 612.3. Rezystancja izolacji instalacji elektrycznej;
“Jeżeli w obwód są włączone urządzenia elektroniczne, to należy jedynie wykonać pomiar między przewodami fazowymi połączonymi razem z przewodem neutralnym a ziemią.”
Moim zdaniem kierownik powinien się podać do dymisji.
Zwykły licznik pomiaru energii elektrycznej nie jest urządzeniem elektronicznym, a poza tym budynki są układzie WLZ-ów TN-C.
Pewne wyrywki z PN-IEC 60364:
F.l. Postanowienia ogólne.
Okresowe sprawdzania i próby instalacji elektrycznych przeprowadzane są w celu określenia, czy całe instalacje lub ich części nie pogorszyły się w takim stopniu, że dalsze ich wykorzystywanie jest niebezpieczne i nie spełniają one wymagań przepisów dotyczących instalacji.
F.2. Okresy między okresowymi sprawdzaniami i próbami.
Po sprawdzaniu odbiorczym, sprawdzania i próby instalacji elektrycznych powinny być wykonywane w ciągu najkrótszego okresu, który wynika z charakteru instalacji, eksploatacji i warunków środowiskowych.
F.3 Zakres okresowego sprawdzania i prób.
Okresowe sprawdzania i próby powinny obejmować, co najmniej:

• oględziny dotyczące ochrony przed dotykiem bezpośrednim i ochrony przeciwpożarowej ;
  • pomiary rezystancji izolacji;
    F.4 Protokół
    Z każdych okresowych sprawdzań i badań należy sporządzić protokół, który powinien zawierać, oprócz wszelkich informacji dotyczących oględzin i wykonanych badań, również zestawienie istotnych wyników.

Mój skromny komentarz do tego.
Pomiarowiec wykonujący takie pomiary umyślnie (lub nie) stwarza niebezpieczeństwo zagrożenia życia ludzi lub mienia podpisując taki protokół. Ale gdy nie ma roboty i nie ma z czego żyć, to daje takie stawki że na zerwanie plomb nie ma możliwości. Jednak nie jest to żadnym usprawiedliwieniem.
A kierownik ten powinien zostać ukarany odgórnie za to, że tak rozumuje przepisy.
Jeżeli się mylę, co każdemu się zdarza to z góry przepraszam tego kierowniczka.

A ja mysle, ze odrobine wyrozumialosci dla niewiedzy nie zaszkodzi. Lepiej jest jak sie kogos uswiadomi po dobroci niz karaniem. Jesli uswiadamiany wykazuje chec elektro-edukacji to jest OK.
Co innego jesli delikwent “ściemnia” i udaje glupszego niz jest :?
Niedalej jak 2 dni temu mialem ostra konfrontacje z pomiarowcem ktory na caly obiekt tylko “podpisal” protokoly pomimo duzej ilosci bledow czy nawet zwarc fazowych w nowopolaczonych puszkach ! Na moje grzeczne zreszta zapytanie dlaczego nie mierzyl instalacji odpowiedzial jakze wyświechatane powiedzenie pomiarowca :
“Jak ja mierzylem to bylo dobrze”

Tak, odpowiedzialem mu, ze po jego pomiarach przewody w puszkach same poprzepinaly sie na zwarcie w kostkach WAGO

Stfuuu na takich pomiarowcow :evil: :evil: :evil:

Witam !
Jeżeli mamy dostęp do zabezpieczenia przedlicznikowego,

• wyłączymy je
  • wykonamy pomiar izolacji do ziemi
    ta będzie super !!.
    … ?

Rozmawiamy o pomiarze kabla WLZ czyli zalicznikowego…

Witam !! o Kolega Edward
Tak.
Rozmawiamy o pomiarze kabla od licznika do mieszkania lub domu.
Trochę się moja wypowiedź nie trzyma kupy.
Aby zmierzyć tak jak ja to podaję potrzebny jest dostęp do “zera” przy liczniku (by je rozpiąć).

“Rozmawiamy o pomiarze kabla WLZ czyli zalicznikowego…”
Pojęcie WLZ chyba się zaciera,
WLZ to np. od izlolatorów na ścianie do licznika - co prawie w nowych nie występuje.
lub od ZK do tablicy licznikowej.
Teraz WLZ prz domkach i liczniku w ogrodzeniu to 0,5 do 1m.???

Witam!
Kolega Andrzej ma rację, jeśli mamy pomierzyć WLZ, to wyłączamy przedlicznikowe S-ki w skrzynce licznikowej i powyjęciu Bm-ów w ZK można wykonać pomiar od str. ZK.
PS.
Pomiar samego kabla wykonuje się po jego obustronnym odpięciu.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Powstał temat “Zamiana zabezpieczeń głównych”, który ma obecnie 28 postów. Dyskusja w nim jak zwykle przeszła na inne tematy. Nie mówię, że to źle, lecz aby poprawić jasność tematów utworzyłem ten wątek.
Gdy Koledzy przeczytacie podstawowe zagadnienia tego tematu, w którym jak napisałem ja i Kol. Edward, to rozchodzi się o pomiar części WLZ-tu z licznikiem. Tak, więc mowa jest o odcinku przewodów przed, jak również za licznikiem. A gdzie są zabezpieczenia przed i za, to jest mało istotne.
Nie rozpatrujmy sprawy, co to jest WLZ i gdzie jest granica odpowiedzialności pomiarowej przez ZE.
To może być temat na nowy wątek.
Gdy tak będziemy pisać i odpowiadać na tematy, to nigdy nikt niczego się nie dowie.

Witam!
Napisałem, co można zmierzyć bez dostępu do tabliczki zaciskowej licznika i zaplombowanych S-ek.
Ten pomiar robi się, bo kabel leży w ziemii i to głównie o jego izolację chodzi, która może pogorszyć się, jak za długo leży w ziemii bez napięcia.
Reszta tematu jest tak oczywista, ze nie podlega dyskusji.
-Nie wypowiadam się o tym, że Pomiarowiec wpisuje lipne pomiary.

Widze, ze chyba tylko Krystyn mnie zrozumial. Chodzilo mi o fakt, ze pomiarowcy robia lipne pomiary nierozpinajac licznika do pomiaru, a jak kazdy szanujacy sie pomiarowiec wie nie da sie zmierzyc kabla jak jest wpiety w licznik (cewka napieciowa). Stad ZE wymusza zakladanie za licznikiem FR-a lub puszki.

Witam Kol. Edwarda
Bez rozpląbowania licznika:
- odpiąć “zero” i zmierzyć izolację do zimi.
Faceta mierzącego izolację nie nazywałbym pomiarowcem.
Pomiar izolacji jest jedną z podstawowych czynności wykonywanych przez elektryka.

1. zeby odpiac zero trzeba rozplombowac licznik
  2. jesli juz nawet rozepniemy to zmierzymy tylko do ziemi - a miedzy fazowo ?

Nie zgadzam sie - elektryk to elektryk, a pomiarowiec to pomiarowiec
Co innego jesli elektryk jest pomiarowcem zarazem :wink:

Witam Kolegę Edwarda i wszystkich Kolegów na FORUM.

Zgadzam się z Kolegą. Takie postępowanie ZE oznacza przymykanie oczy na takich pseudo pomiarowców, co za tym idzie dostarczaniem energii elektr. do obiektów w których instalacja może zagrażać bezpieczeństwu życia ludzi. Przy nowej instalacji wiadomym jest że istnieje protokół pomiarów. Przy wymianie licznika wystarczy popatrzeć na plombę, na której pisze 1987, to wiadomo, że nikt tu nie robił pomiarów od 15 lat. W takim przypadku ZE powinien zażądać protokołu. Jeżeli go nie ma to wówczas dyskutować czy nadal podawać zasilanie do obiektu czy mieszkania.
Zgodnie z rozp. MG z dnia 25 września 2000 r w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych(…) miejscem dostarczania energii elektrycznej dla podmiotów są zaciski prądowe na wyjściu przewodów od zabezpieczeń w złączu, w kierunku instalacji odbiorcy.
I z tego powodu ZE nie ma obowiązku robić pomiarów w obwodach WLZ-ów z licznikiem. ZE ma prawo sprawdzić projekt nowej instalacji elektr. przed podaniem napięcia. Projekt zawierający układ pomiarowy ma być wykonany zgodnie z przepisami i normami. A prawdopodobnie nigdzie nie pisze, że ma być FR lub puszka.
Ale wszyscy wiemy że ZE czuję się jak pan i władca.

No wlasnie ! A najgorsze jest to, ze nawet jak juz ZE wymusi na wlascicielu pomiar WLZ za licznikiem (a nie raz protokoly takich pomiarow widzialem) to zawsze zadaje pytanie jak ten pomiarowiec zmierzyl kabel skoro jest WPIETY w zaplombowany licznik. Na szczescie ZE tez sie uczy i stad takie wymagania. Niegdys sam mialem zlecenie pomiaru takiego WLZ, rozplombowalem licznik (na podstawie zlecenia z ZE) zas potem wlasciciel wyzwal mnie obelgami, ze musi teraz chodzic i zalatwiac ponowne plombowanie :?

Tu chodzi o wiedze techniczna. Ktos kto ma “D” i wydaje polecenie pomiaru kabla wiedzac, ze licznk jest zaplombowany powinien sie zastanowic po co ma uprawnienia D…

Witam Kolegę AndrzejBO i wszystkich Kolegów na FORUM.

Dodam do tego. Gdyby można odpiąć ZERO bez zerwania plomby, to każdy by sobie go odpiął od licznika, w mieszkaniu rozpiąłby ZERO w puszce i podłączył do rury wodociągowej. I co? Licznik się nie kręci.
Ps. Dwa lata pracowałem w ZE na kontrolach i nie będę pisał, jakie tam sposoby widziałem.

W dzisiejszym miescie pelnym uziomow sieci N/N podlaczonych do wszystkiego co metalowe w ziemi (rury itp) ten patent nie przejdzie. Cewka napieciowa bedzie zasilona przez kabel N/N ktory gdzies tam napewno jest jak nie w zlaczu ZK to w stacji poprzez uziom polaczony z w/w rurą… Cewka prądowa bedzie widziec “I”…

Witam kolegów pomiarowców!!
Dziś wykonywałem pomiary na stacji ciepłowniczej która nie posiadała zabezpieczeń policznikowych a mianowicie pierwszym zabezpieczeniem policzn. był wyłacznik rózn.prąd. w stacji.W celu wykonania pomiaru rezystancji izolacji przewodu zasilajacego byłem zmuszony rozplombować licznik (wtedy sprawa staje sie jasna).Ale z tego powodu zdenerwowałem kilku “fachowców”?
jeśli ktoś wie czy rejon pobiera za rozplombowanie jakąś opłatę to bardzo prosze o odpowiedż
Z góry dziękuję

Witam Kolegę “” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Jestem ciekaw czy Kolega prosił ZE o zezwolenie na zerwanie plomby?
ZE ma prawo ukarać za samowolne zerwanie plomby.

Tak i jak słyszałem w różnych miastach kształtuje się to od 25 - 70 zł.

Dziekuje koledze KRYSTYN za odpowiedź. Jeśli chodzi o pozwolenie to właściciel załatwił to sobie "po koleżeńsku"i miał pozwolenie. Ja wykonałem pomiar.
Pozdrawiam

Witam Kolegę " elektryktom " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Gdyby Kolega mógł coś napisać więcej o tych zdenerwowanych fachowcach.

Oczywiście że mogę kolego KRYSTYN ale krótko. Jeden z nich to kierownik działu technicznego i jego pracownik odpowiedzialny za pomiary w zakladzie… Jeśli chodzi o opinie to była nastepująca: “nic mu nie będzie”. :smiley:
Rzucam jeszcze jeden temat mianowicie: Chodzi mi o charakterystyki bezpieczników (wyłączników przeciążeniowych), których oznaczenia w ostatnich latach zostały zmienione (nie pamiętam w którym roku). U, K/B,C. Czy istnieje inna metoda porównania tych charakterystyk niż przez nakładanie. Głównie chodzi mi o dobór współczynnika K.
Pozdrawiam