Jak znaleść przewód N i nie pomylić z PE?

Witam i szybko zadaję pytanie

Jak zlokalizować który przewód wychodzący ze ściany jest przewodem N a który PE. Dodam że wszystkie kable są czarne :slight_smile:

Pozdrawiam

Witam!

Jeśli jest zamontowany RCD, to gdy miedzy przewód L a PE włączysz żarówkę wyłącznik różnicowoprądowy wyzwoli (oczywiście sprawny).
Co to za instalacja z takimi przewodami?

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Jak się zatrudnia firmę „du..’’ lub kupuje mieszkania od firmy o podobnej nazwie jw., to można sobie pogadać lub podać sprawę do sądu, która zostanie i tak umorzona ze względu na brak dowodów i słynny cytat
w naszej demokracji „małą szkodliwość społeczną”.

No właśnie, Kolega Krzysztof ma rację pytając, co za fachowiec tak spier… robotę.

Ciągle się zastanawiam nad sposobem eleminowania takich specjalistów.

Jest kraj gdzie wzywa się z energetyki inspektora ten ustala kto to wykonał. Wykonawca dostaje punkty karne i po utracie kolejnych przez wiele lat może nosić torbę za tym co ma licencje.
W naszym kraju więcej instalacji wykonuje się na czarno przez bezrobotnych (nie mają kosztów) wię są tańsi. Jest bieda więc nikt nie myśli o zakupie PN. Nie ma czasu i pieniędzy na szkolenia. Nikt się niczego nie boi. Nie ma bata na złych wykonawców. To my płacimy ZUS za siebie i tych co robią na czarno.

STANCA

Witam !
Tematem postu nie jest “pomstowanie” na fachowców.
Pomóżcie koledze, to co piszecie nadaje się do działu błędy w sztuce,
lub dyskusje o elektrykach.
Potrzeba więcej informacji.
Co jest przedmiotem przedsięwziećia ?
Jaki jest typ sieci ?
Czy obiekt jest działający ?
Przekrój poszczególnych żył.
Sposób się znajdzie bez problemu.

Rady kolegi Krystyna w sprawie podania do sądu są bez sensu, ponieważ wyrok sądowy nie przywróci sprawności sieci, pytanie czy klient jest ściągalny.
Przed podaniem do sądu trzeba najpierw sieć naprawić.
CYRUS.

Sprawa jest prosta tu musi przyjść fachowieć by instalacje przeglądnąć , czy nie ma innych wynalazków. Pytający jak widać zrobił wszystko. Stwierdził że jest coś nie tak.
STANCA

Witam Kolegę “CYRUS” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego “CYRUS”, zamiast kogoś ganić to mógł Kolega podać odpowiedź, która jest b. prosta.
Wystarczy zawołać nawet początkującego elektromontera, który przy pomocy omomierza, po rozpięciu przewodów w tablicy zlokalizuje dane przewody. Do tego również przy pomocy żółtozielonej i niebieskiej taśmy izolacyjnej lub koszulek oznaczy przewody.
Tylko za to trzeba zapłacić.
Kolego “CYRUS”, widziałem wiele spieprzonych instalacji i gdy się wykonawcę postraszyło sądem to szybko ją naprawił. Brałem również udział w 3 lub 4 sprawach sądowych gdzie wykonawca przegrał sprawę i oprócz tego że instalację musiał naprawić to musiał również pokryć koszty rozprawy a jednej ze spraw dostał niemałą karę za wykonanie robót stwarzających zagrożenie życia. Kara ta została przeznaczona na jeden z domów dziecka.

Chyba logiczne że jak mamy PE i N to jest to TN-S lub TN-C-S.

A co ma przekrój żył do oznaczenia przewodów?

A co ma przekrój żył do oznaczenia przewodów - a ma, kolega Krystyn za szybko myśli, a może za szybko pisze, a diabeł tkwi w szczegółach. Czy zawsze przewód ochronny może mieć np 1,5mm2 ? Rozumię, że był to skrót myślowy.

Witam !
Ja nie zadaję pytań dla sportu.
**Jeżeli instalacja jest rozpięta, to kolega Krystyn nie mówi nic nowego.**Tylko, że ja spodziewałem sie,ze WWW kupil dom, i potrzebuje bć może zainstalowac gniazdo, lub odłaczył istniejace gniazdo.
Po co pytałem o przekrój ? W celu dokonania pomiarów spadków napięć przy obciążeniu konkretnym odbiornikiem.
Z wyników pomiarów można wyciągnąć wnioski.
Jak kiedyś napisałem,że należy wezwać fachowca, to okazało się ,że powinienem kolegom coś odpowiedzieć.
A co z pomiarami gniazda ?
Przecież WWW na pewno nie ma uprawnień ! To wnioski z waszych różnych postów.
CYRUS.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim a raczej mojej siostry problemem:)
Kupiła dom a raczej udział w starej kamienicy z lat 30. Trochę trudno się połapać jak to tam lecą te kable.

Jako ciekawostka dodam, że przychodziło kilku fachowców do światła na klatce schodowej i nikt nie potrafił naprawić a świeci się w piewnicy i na półpiętrze a w innych punktach nie :slight_smile: Było zrobione coś w stylu wyłącznika schodowego (włączasz na dole wyłączasz u siebie w mieszkaniu)

Pozdrawiam

Witam !
Powiedz WWW , czy Siostra odłączył gniazdo, skąd problem ?
Napewno wymyślę jak to "ugryźć, ale mam za mało informacji.
CYRUS.

ciach
Kupiła dom a raczej udział w starej kamienicy z lat 30. Trochę trudno się połapać jak to tam lecą te kable.
ciach

Czy w latach 30-tych monowano instalcję 3 przewodową z przewodem ochronnym?

Co ptrzebuje zrobić, gdzie wiszą te kable ?
Wprowadzając obciażenie da się to ustalić.
Czy w ogóle instalacja nie działa ?
CYRUS.

Kable lecą w garażu tz z kamienicy z muru wychodzi przewód 3żyły(czarny) i wchodzi do garażu, który został dobudowany w latach 90. wszystko było OK tylko, że siostry mąż postanowił wymienić kable (w garażu) i poprostu odłączył przewody nie sprawdzając jak to leci i teraz nie wie jak to połączyć spowrotem :slight_smile:

Pozdrawiam :slight_smile:

WITAM
Tam może wcale nie ma PE.Czy w kamienicy są gniazdka z bolcmi ,jeśli są to podłączone przewodami 2 czy 3 żyłowymi.Jeśli 2 żyłowymi to czy bolec jest podłączony do któregoś z 2 przewodów.[/list]

Witam !
Jak zmierzyć, kttóry przewód jest PE, a który N ?
Zmierzyc napięcie pomiedzy L1 i N i pomiedzy L1 i PE.
Na dokładnym mierniku powinna być różnica: ponieważ PE jest bezprądowy, to napiecie pomiedzy L1 i PE powinnobyć wyższe-niewielka różnica. Z tego pomiaru można wywnioskować, gdzie jest punkt rozdziału.
Jeżeli nie bedzie różnicy napięć, to oznzcza, ze można dowolnie potraktować przewody.
Sieć w budynku, w czasie pomiarów powinna być obciążona mocą 2kW.
CYRUS.

Witam!

Dobry miernik. Odróżnia przewód N od PE nie powodując wyzwolenia RCD. A dodatkowo lokalizuje punkt podziału. Brzmi jak reklama.

Ale niestety to fantastyka i na dodatek marnego autora. Rada też wyssana z palca.

Jeżeli nie bedzie różnicy napięć, to oznzcza, ze można dowolnie potraktować przewody.

A jeśli jest taki układ to też dowolność jest dopuszczalna?