Jak zmienić kierunek wirowania silnika jednofazowego?

Witam,

Mam pytanie jak zmienić kierunek obrotów w silniku jednofazowym wyposażonym w kondensator podłączony w układ rozruchowy(chyba?)

Witam!
-Tu można wszystkiego się dowiedzieć o produkowanych silnikach:
http://www.emit-motor.com.pl/emit_pl.html
Dla przykładu, kolejno klikając na ikony:
Cantoni - Oferta - Silniki jednofazowe ogólnego zastosowania - podstawowe układy połączeń.
P.S.
-Miłej lektury!

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Najprościej mówiąc klatkowy silnik jednofazowy zbudowany jest z uzwojenia podstawowego, pomocniczego i kondensatora.
Aby zmienić kierunek należy zamienić miejscami końcówki uzwojenia pomocniczego.

Witam!
Jako lekturę polecam:
Władysław Latek “MASZYNY ELEKTRYCZNE w pytaniach i odpowiedziach”
-WN-T Warszawa 1987.
-Na stronie 282 zaczyna się dział 5.14 silniki indukcyjne jednofazowe, w którym są pytania:
5.72 Jaka jest zasada działania silnika indukcyjnego jednofazowego?
5.73 Jak działa silnik indukcyjny jednofazowy z uzwojeniem rozruchowym rezystancyjnym?
5.74 Jak działa silnik indukcyjny jednofazowy z uzwojeniem rozruchowym pojemnościowym?
5.75 Jak działa silnik indukcyjny jednofazowy z uzwojeniem pomocniczym pojemnościowym?
5.76 Jak działa silnik indukcyjny jednofazowy z uzwojeniem pomocniczym zwartym?

Wszystko ok ale które są które i jak to zrobić ?ze mnie amator .jeśli można proszę o jakiś rysunek
tkm0@interia.pl
pozdrawiam i dzięki

Kolego Gość
Proponuję albo zawołać elektryka albo załączyć zdjęcia listwy zaciskowej tego silnika.
Jak można narysować schemat gdzie co fizycznie przełączyć jak się silnika nie widzi.

Witam!
Podałem namiary na producentów niektórych silników i przykład.
Odnosze wrażenie, że nie wszyscy dotarli do końca przykładu: podstawowe układy połączeń.
P.S.
Był taki temat na Forum ise, gdzie opisano, jak odróżnić poszczególne uzwojenia, jeśli nie mamy opisów ich końcówek.

dla leniwych: