Jak zidentyfikować cewki w silniku

Witam mam silnik trójfazowy indukcyjny i rozebrałem go jakiś czas temu i nie miałem oznaczeń cewek same cewki już zidentyfikowałem i podpisałem sobie żeby było łatwiej (zielono-brązowa, czerwono-niebieska, czarno-żółta) są to trzy cewki i mają opór kolejno 15,4Ω 15,2Ω i 15,6Ω i chciałabym znaleźć początek i koniec każdej cewki czyli U1 U2 V1 … żeby móc podłączyć cały silnik w gwiazdę lub trójkąt ale nie wiem właśnie jak zidentyfikować owe cewki za każdą pomoc dziękuję bardzo.

Obejrzyj to, powinno pomóc rozwiązać Twój problem (autorstwa naszego kolegi z forum: @JacekH07, szkoda, że dawno nie obecny):

2 polubienia

Dzięki wielkie obejrzałem i już wiem jak to zrobić filmik się przyda nie raz mam nadzieję nie tylko mi jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

“I teraz sprawdzimy pracę silnika przy zamienionym uzwojeniu"… I tu powinien wlecieć huk, czarny ekran i koniec filmu :stuck_out_tongue:

A poważnie, całkiem fajny sposób, tego nie znałem. Mam jedną uwagę jakbyśmy zapomnieli czy ma się wychylać na plus czy na minus. Zasilamy uzwojenie U - V wychyla się na minus. Sprawdzamy V - W wychyla się na minus. Sprawdzamy W - U wychyla się na minus. Czyli mówiąc prosto - wychyla się odwrotnie, i zawsze tak samo.
Jeżeli pomylimy się i będziemy chcieli wychylenia na plus to:
U jako uzwojenie odniesienia - jest poprawnie w założeniu. V wychyla się na plus więc jest zamienione. Zasilamy zamienione V - W wychyla się na plus czyli jest jak być powinno. Zasilamy poprawnie ustawione W - U wychyla się na minus, gdzie założyliśmy że jest poprawnie i do niego ustawialiśmy V. Czyli ładnie nam się ten sposób zazębia.

Ja wolałem podłączyć akumulator pod jedno uzwojenie by namagnesować wirnik. Co prawda nie był to jakiś wysoki poziom indukcji ale wystarczył, by po podłączeniu oscyloskopu do każdego uzwojenia osobno i zakręceniu wałem zobaczyć, czy mamy sinusoidy przesunięte o 120 stopni, czy o 60.

1 polubienie