Jak zbudować zasilacz 600[W] 12[V] 50[A] dla oświetlenia?

Witam,

Mam w pokoju 8 żarówek halogenowych po 50[W] każda oraz 12metrów taśmy LED które wg. producenta potrzebują 150[W].
Łącznie wychodzi 8*50 + 150 = 550[W] i wszystko jest na 12[V] dlatego wydaje mi się że potrzebny jest zasilacz o natężeniu 50[A].

Z tego co już się dowiedziałem czytając fora i googlając wiem że potrzeba mi transformatora oraz prostownika (mostek prostowniczy?), pytanie tylko - jaki kupić transformator? Jaki kupić mostek?

Jeśli możecie podać linki do konkretnych produktów w sklepach - bardzo poproszę.
Jeśli regulamin zabrania tego, to rozumiem, podajcie proszę informacje jaki transformator kupić i czy polecacie jakieś konkretne sklepy.

Będę bardzo wdzięczny także za informacje jak to ze sobą połączyć żeby zrobić zasilacz.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

[Również pytam - dlaczego Twoja wiadomość została usunięta?][elpapiotr]

@steraf - dlaczego Twoja wiadomość została usunięta?

pisałeś o grubości kabla, więc teraz mam podlłączone to tak że mam 4 halogeny na jednym kablu, 4 halogeny na drugim kablu oraz taśmę ledową na 3 kablu.
Nie pamiętam grubości tych kabli ale wydaje mi się że albo był to 1mm albo 1,5mm . Czy kabel z żyłą o średnicy 1mm wystarczy dla 4 halogenów?

To taśmy ledowej mogę kupić zasilacz 12[V] 200[W] więc mogę go podłączyć tylko do tej taśmy.

A co do halogenów - czy to prawda że wystarczy sam transformator? Pytam ponieważ wiadomość została usunięta więc wolę się upewnić. Jeśli tak to czy moglibyście polecić jakiś konkretny transformator albo firmę/sklep z porządnym sprzętem?

Witam.

Kolego marcinpl87, masz przewody o średnicy 1/1,5 mm, czy przekroju 1/1,5 mm

oj, przepraszam za tą średnicę, chodziło mi oczywiście o przekrój czyli pytanie brzmi:
Czy kabel który ma pole przekroju 1mm² jest wystarczający żeby podłączyć do niego 4 żarówki halogenowe 50W każda?

Co do samego transformatora troidalnego, to znalazłem np. taki:
Masa: 2,3 kg
Moc: 300 VA
Wymiary: 117 x 59 mm
Napięcie wtórne U2: 11,5 V AC
Wyprowadzenia U1: 120mm LgY+PVC
Wyprowadzenia U2: 120mm drut+OSPu
Napięcie pierwotneU1: 230 V AC
Prąd znamionowy I2: 24,6 A

Tylko przy mocy 300VA mogę podłączyć maksymalnie 6 halogenów 50W tak?

Nie rozumiem dlaczego proponuje pan transformator 300VA - czy mam rozumieć że taki wystarczy dla 8 halogenowych żarówek czy mam kupić 2 transformatory 300VA i podłączyć po 4 żarówki do każdego?

Witam.

Czy kabel który ma pole przekroju 1mm² jest wystarczający żeby podłączyć do niego 4 żarówki halogenowe 50W każda?

Coś mnie się wydaje, że to zły dział dla tego typu dyskusji, skoro kolega nie ma podstawowej wiedzy z np. prawa Ohma.
Przekrój 1 mm

Tylko przy mocy 300VA mogę podłączyć maksymalnie 6 halogenów 50W tak?

Przecież mogą być dwa transformatory niezależne lub pracujące w układzie równoległym.
Można kupić dwa o mocy 250 VA każdy. Też będzie dobrze.

PS. Zawsze powinno się dawać transformatory o mocy większej od obciążenia (odbiorników) o ok. 30%

Moją wiadomość wykasowałem ponieważ w pewnym momencie przestałem być pewien poprawności zaproponowanego rozwiązania, na chwilę obecną był bym za podłączeniem jednego lub kilku mniejszych traf toroidalnych 230/12V dla halogenów. Jednak później stwierdziłem że może są w sprzedaży specjalne układy zasilające halogeny (trafa z zabezpieczeniem + układ miękkiego startu, full opcja w jednej skrzynce).

Co do taśm ledowych, są gotowe stabilizowane zasilacze 12V, samemu nie ma co kombinować. A jeśli już to trafo 230/8,5V + mostek prostowniczy + kondensatory filtrujące + zabezpieczenia, ale takie rozwiązanie raczej nie ma sensu, nie będzie legalne “prawnie” bo przecież to nowe urządzenie bez znaku CE. Taniej i bezpieczniej jest kupić dedykowany układ do takich zastosowań.