Jak zaistnieć jako pomiarowiec - prośba o radę

Witam wszystkich elektryków i nie tylko. Przepraszam jeśli coś namieszam, wybaczcie - jestem tu nowy- i poprawcie.
Jestem elektrykiem z wykształcenia oraz z zamiłowania - pracuję jako elektryk zakładowy. Jak to ostatnio bywa utrzymanie się z jednego źródła jest co najmniej trudne - toteż często dorabiam choćby przy remontach instalacji. Nie wyobrażam sobie zbudowania nowej instalacji i oddania jej do użytku bez dokonania pomiarów - to też od początku używam przyrządów pomiarowych -ostatnio MPI 510. ( miernik jest prywatną własnością) posiadam komplet uprawnień włącznie z pomiarami. Jako pomiarowiec nigdy nie pracowałem- po prostu wykonuję pomiary sowich instalacji dla uspokojenia i sprawdzenia siebie i pewności inwestorów.
Moje pytanie jest następujące - jak mogę zaistnieć jako pomiarowiec, co muszę spełnić by móc podpisać protokół i żeby wszystko było ok? Czy uprawnienia E i D z pomiarami wystarczą? I jeszcze jedno tak na marginesie - czy nie uważacie panowie że na wyposażeniu elektryka- montera powinien znajdować się choćby podstawowe przyrządy pomiarowe? Pozdrawiam. Janek.

Temat występował już na forum wielokrotnie, najpierw trzeba poszukać a potem rozpoczynać nowy wątek
Zobacz najpierw to:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=8203&postdays=0&postorder=asc&highlight=podpisuje+protok��&start=0

Szukam ale chodzi mi o coś zupełnie innego. Otóż posiadam sprzęt, wiedzę i doświadzenie w pracy elektryka- chciałbym wykorzystać swój potencjał np. jako pomiarowiec. Szukam rady jak być w porządku wobec fiskusa, prawa itp. w mojej sytuacji gdy pracuję na pełny etat. A może jest jakaś możliwość współpracy z pomiarowcami? I jeszcze raz przepraszam za kłopot- szybko sie uczę- ale przekopanie archiwum trochę zajmuje. pozdrawiam.

Zarejestrować firmę po godzinach. Płacisz do ZUS tylko zdrowotne około 170 zł. Podatek z ryczałtu ewidencjonowanego zapłacisz jak zarobisz. Nie zarobisz nie zapłacisz. Zacznij od gminy. Wpisać należy wszystko co chcesz robić a nawet więcej, jest taka klasyfikacja.
Napisz do mnie na priva coś podpowiem. Nie możesz wypisywać faktur dla swojego pracodawcy gdzie robisz na pełny etat.

STANCA

Witam.

Jak założyć i prowadzić firmę to autor chyba będzie wiedział.
Jemu raczej chodzi jak zaistnieć na rynku czyli zdobyć opłacalne zlecenia na pomiary.

Musisz mieć znajomości szczególnie w samorządzie i ewentualnie w jakichś spółdzielniach inaczej dostaniesz sam syf bo prywaciarze to jeśli nie muszą to nie zlecają takich robót a jak muszą to robią takie pomiart różne słupy za parę złotych tzn zazwyczaj nic nie robią.

Inna sprawa, że zlecający nie bardzo wyobraża sobie ,że okażesz się tak niewdzięczny i za to ,że zdobyłeś zlecenie napiszesz negatywny protokół.
A jak raz napiszesz to już więcej nie dostaniesz zlecenia u niego i jego znajomych.

Tak czy siak ciężki kawałek chleba.

Pozdrawiam marcin714

kol. Marcinie nie jest to do końca prawdą. Opisy swoich przeglądów i informacje negatywne z protokołów zamieściłem na forum.
Mam potem robotę bo likwiduję te usterki bardzo często. Ostatnio ponownie po roku robiliśmy z rysiem 71 przegląd i po wypisaniu negatywnych uwag będziemy je likwidować. Pracodawcy zaczynają myśleć nie wszyscy jeszcze niestety.
STANCA

Witam.

To dotyczy jakiegoś prywaciarza czy raczej budżetówki. W tym drugim przypadku tak się dzieje i też tak robię ale aby zdobyć takie zlecenie trzeba mieć dojścia.
U żadnego prywaciaża jeszcze mi się to nie zdażyło. Zawsze słyszę : ile i czy wszystko będzie ok. Więc nie dostaje żadnej fuchy.

Pozdrawiam marcin714

Zapoznaj się z:
USTAWA
z dnia 2 lipca 2004 r.
o swobodzie działalności gospodarczej Dz. U. nr 173 poz 1807 oraz 1808

STANCA