Poszukuję przekaźnika który reaguje na obniżenie prądu poniżej określonej wartości. Przekaźnik w ten sposób ma reagować na rozwarcie strony wtórnej przekładników prądowych. A może ktoś zna inny sposób zabezpieczenia przed rozwarciem przekładnika?
Witam
staranny montaż z dobrych jakościowo elementów, badania pomontażowe
czy to dużo?
Fael kiedyś robił przekaźniki pierwszeństwa ale chyba bez regulacji prądu załączania
zakładamy przekładnik 1500/1 i pobieramy 100A
Kolega może wyliczyć jaki prąd popłynie w uzwojeniu wtórnym, i jak dokładny taki przekaźnik musi być
Witam
Tak znam, listwa Ska.
Witam
czy Kolega Marcin-Ryba może wyjaśnić co ta listwa ma w sobie oprócz kilku zacisków i mostków?
nigdy się nie przyglądałem jej dokładnie
zawsze jedna lekcja więcej ![]()
Witam na forum.
Potwierdzam to co napisał kolega gruhaa, jest to najlepsze zabezpieczenie.
Prawdę powiedziawszy w ciągu wielu lat pracy w energetyce nigdy nie myślałem o takim sposobie kontroli rozwarcia przekładników.
Gdybym już musiał to zrobić pewnie byłby to odpowiednio dobrany najprostszy przekaźnik nadprądowy, chociażby RI-80 z wykorzystaniem jego styków pomocniczych. Wydaje mnie się jednak, że trudno byłoby oszacować jaki minimalny prąd miałby on już sygnalizować, gdyż nigdy nie wiemy jakie będzie minimalne obciążenie obwodu. Czyli wyłapać granicę między minimalnym obciążeniem a wyłączonym odbiorem.
Pozdrawiam.
Witam
Mój post był uzupełnieniem kolegi wypowiedzi:
surek napisał:
A może ktoś zna inny sposób zabezpieczenia przed rozwarciem przekładnika?
staranny montaż z dobrych jakościowo elementów, badania pomontażoweczy to dużo?
W standardowych układach nie ma potrzeby wykonywania dodatkowych zabezpieczeń przekładników przed rozwarciem strony wtórnej.
Staranny montaż, odpowiedni przekrój przewodów 2,5mm2 dla przekładników prądowych (nie ze względu na obciążenie a na wytrzymałość mechaniczną) i listwa Ska chronią wystarczająco dobrze przed rozwarciem.
Natomiast autor postu nie sprecyzował, w jakich warunkach ma pracować układ. Może w jakichś szczególnych?!
Witam
Dobranie odpowiedniego zabezpieczenia wymaga trochę czasu, należy znać warunki
wyjściowe dla chronionego obiektu i sieci.
Polecam strony internetowe: “Elkomtech”, lub “Alstom”, ludzie tam pracujący odpowiadają na zapytania i podpowiadają co kupić. Wtedy wybór należy do Ciebie.
Zabezpieczenia które ja znam mogą nie spełniać warunków brzegowych.
Pozdrawiam
Witam
Nie spotkałem się z przekaźnikiem kontrolującym ciągłość obwodów przekładników prądowych, ale dobry pomysł na zabezpieczenie przed rozwarciem przekładników pradowych miał bodajże prof Wróblewski z warszwskiego Instytutu Energetyki. Pomysł polegał na przyłączeniu równoległym na zaciski prądowe przekładnika - ochronnika warystorowego. Powinno to spełnić swoją funkcję.
Do Cezarego
Jeśli mógłbys podać ewentualne informacje o rozwiązaniu p. Wróblewskiego to byłbym wdzięczny
to są już wszystkie informacje, które posiadam. temat ten padł przy okazji odłączników sterowanych radiem. miały tam znajdować się między innymi wskaźniki przepływu prądu zwarciowego, a co z tym związane także przekładniki prądowe. w celu ochrony samych przekładników jak też i pracowników obsługujących zastanawiano się nad takim właśnie rozwiązaniem. po szczegóły odsyłam do profesora Wróblewskiego w instytucie energetyki w Warszawie (ma on zreszta wiele ciekawych pomysłów co do przekładników)
Witam
Z przekaźników podaję przykład: KCEG 242 i inne z tej serii, stare już zabezpieczenie.
Ale żeby zbezpieczyć obwód pradowy faktycznie należy wykonac prawidłowy montaż.
Czy warystor zabezpieczy przed przerwą? -nie, tylko przed skutkami pojawienia się wysokiego napięcia na wtórnej stronie przekładnika prądowego. A czy ktos poda ile to kilowolt?
Przed ogromnymi zniszczeniami zarówno strony wtórnej jak i pierwotnej zabezpieczy tylko szybkie wyłączenie strony pierwotnej.
Jednak kłania się analiza ekonomiczna co się opłaca, czyli pytania do producentów i inwestora, my nie wiemy co i za ile chronić.
Pozdrawiam
zgadzam się że prawidłowy montaż powinien zabezpieczyć przekładnik prądowy przed rozwarciem obwodów wtórnych, jednak nie bardzo mogę sobie wyobrazić zabezpieczenie obwodów przekładnika przez zabezpieczenie podprądowe. ochronnik warystorowy w typowych zastosowaniach i przy prawidłowym montażu jest całkowicie zbędny, zaś przy nietypowych rozwiązaniach nie tylko chroni obsługę przed pojawieniem sie wysokiego napięcia na zaciskach rozwartego przekłądnika ale odpowienio dobrany będzie chronił przekładnik przed zniszczeniem cieplnym zwierając obwody prądowe.
Witam
Koledzy ! O jakiej mocy strat ochronnik macie na myśli.
Ja osobiście nie znam takiego co by skutecznie mógł ochronić przekładnik.
Przyjmując ochronnik o napięciu 30V i prąd przekładnika 5 A to mamy 150 W ciepła
do odprowadzenia.
Myślę, że ochronnik może być jednym z elementów bardziej rozbudowanego układu
zabezpieczającego a nie stanowi zabezpieczenia sam w sobie.
Witam
Do zabezpieczenia obwodu wtórnego przekładnika prądowego, najlepiej użyć triaka włączonego rónolegle do uzwojenia wtórnego. Do wysterowania triaka można użyć DIAC połączony szeregowo z rezytorem ograniczajacym prąd bramki. Dodatkowo spadek napięcia z rezystora można wykorzystać do wyzwalania sygnalizacji optyczno-dźwiękowej.
Triak nie wysterowany, stanowi przerwę dla obwodu wtórnego przekłanika i nie wpływa na jego pracę. W przypadku rozwarcia uzwojenia wtórnego wzrastajace napięcie poprzez DIAC i rezystor wyzwoli triaka który zewrze uzwojenie nie dopuszczając do wzrostu napięcia.
Jezeli zaintersuje to Kolegów to postaram się zamieścić schemat takiego zabezpieczenia.
pozdrawiam
MAG
Koledzy
Moze sie mylę ale listwa Ska jest plombowana wiec kto ma rozwierac obwody wtórne przekłądników jeśli nie właściciel układu pomiarowego
to samo dotyczy grzebania w rdzeniach zabezpieczeniowych i skrzynce obwodów wtórnych przekładnika
no chyba ze do tego typu urządzeń każdy ma dostęp to przepraszam
jeśli chodzi o pewność styku itp
eksploatacja się kłania
w/g mnie nawet jeśli ktoś zamontuje przekaźniki lub inne zabezpieczenia na rdzeniach zabezpieczeniowych to niech sie nie spodziewa by strona w umowie co do punktu rozliczeń wyraziła zgodę na montaż przekażników na układzie pomiarowym
Witam
Pomysł kolegi MAG to niezły generator.
Jestem ciekaw jego praktycznego działania i stanów przejściowych.
Witam Kolegę elservice
Pomysł nie jest mój, ale pochodzi z materiałów kursu na temat przekładników. Kurs odbył się na Politechnice Łódzkiej w grudniu 1996roku.
pozdrawiam
MAG
Heh, ja bylem kiedys na kursie w Łodzi (nie na PŁ) dot. pośrednich układów pomiarowych. Panowie wykładowcy na zajęciach praktycznych uziemiali fazę S w układzie Arona…tyle że po SN:)