Jak zabezpieczyć instalację hybrydową PV przed awarią przełącznika I-0-II (przerwanie "N")

Panowie witam serdecznie wszystkich
Tematy dotyczy instalacji fotowoltaicznej zbudowanej na falowniku hybrydowym Deye, w zestawie z magazynem energii.
Układ TN-C-S. Falownik zasilony z sieci AC, obwody odbiorcze zasilane z wyjścia LOAD falownika.
W rozdzielnicy PV oprócz wymaganych zabezpieczeń, zamontowany przełącznik Hager sft440 4P, spełniający role bypassu w przypadku awarii falownika.
Przełącznik uległ awarii, dokładnie tor "N”, co poskutkowało pojawieniem się na odbiornikach napięcia około 400v i uszkodzeniem kilku urządzeń elektrycznych.
Jak zapobiegać niebezpieczeństwu związanemu z taką awarią?
Kilka propozycji, które zostały mi polecone

1. Zastosowanie przełącznika Hager sf463 3faz+N z torem neutralnym rozłączanym na końcu a załączanym, jako pierwszy
    (w przypadku awarii toru N w przełączniku, sytuacja ponownie się powtarza)
  2. Zastosowanie przełącznika 3P bez rozłączania “N” oraz połączenie “N” z LOADU z “N” w rozdzielnicy głównej.
    (sporo użytkowników twierdzi, że należy obligatoryjnie uniknąć łączenia “N” w takich przypadkach, ze względu na bezpieczeństwo pracowników energetyki w razie awarii, oraz powołując się na istniejące przepisy)
  3. Uziemienie “N” za przełącznikiem Hagera-
    (w przypadku uszkodzenia przełącznika i przerwania “N” przewód ochronny przejmie rolę przewodu neutralnego nie doprowadzając do pojawienia się napięcia niebezpiecznego dla urządzeń odbiorczych. Polskie normy wręcz zakazują takich rozwiązań, podczas gdy w krajach takich jak Australia, Nowa Zelandia, RPA połączenie N i uziomu jest obowiązkowe. W załączniku umieszczam poglądowe schematy, otrzymane od producenta falowników Deye.

ww. sytuacja uświadomiła mi niebezpieczeństwo związane ze stosowaniem przełączników 4P, jako bypass w instalacjach fotowoltaicznych.
Zapraszam do dyskusji i proszę uprzejmie o podzielenie się swoim doświadczeniem.

O proszę, moje ulubione falowniki znowu w akcji :slight_smile:
Wszystko zależy od układu sieci. W sieci TT oraz IT musisz się w offgridzie całkowicie rozłączać od sieci wliczając tor N, i tutaj zabezpieczenie polega głównie na użyciu wyzwalaczy nadnapięciowych, lub szybkich przekaźników kontroli faz które będą sterowały aparatami rozłączającymi.
W układzie TN rozłączanie toru N na siłę jest po prostu bez sensu - zaraz obok biegnie tor PE, który jest identyczny co N tylko kolor izolacji ma inny. Zatem ja osobiście toru N nie rozłączam - nic to nie daje, a jedynie wprowadza zagrożenie jak widzisz.

Wg mnie też w układzie TN bezsensowne jest rozpinanie N.
I ciężko mi sobie wyobrazić by instalacja wydzielona pracująca jako offgrid ale mająca połączenie z siecią tylko poprzez przewód PEN miałaby stwarzać zagrożenie dla kogoś na sieci.

:smiley: To “XD” zasadne.

[quote=“Pawel352, post:1, topic:15242, full:true, full:true”]
Przełącznik uległ awarii, dokładnie tor "N”, co poskutkowało pojawieniem się na odbiornikach napięcia około 400v i uszkodzeniem kilku urządzeń elektrycznych.[/quote]
Jak - w jaki sposób - uległ awarii? Może zwykły błąd montażowy, jakich wiele.

1. Zastosowanie przełącznika Hager sf463 3faz+N z torem neutralnym rozłączanym na końcu a załączanym[/quote]
    Tak powinno być, ale są droższe. Dlatego stosujemy 4P, a nie 3P+N.
    W układzie TN rozłączanie toru N na siłę jest po prostu bez sensu - zaraz obok biegnie tor PE, który jest identyczny co N tylko kolor izolacji ma inny.[/quote]
    I tak też umyślili radzieccy inżynierowie. Skoro są dwa DYTy takie same, to można dać jeden i będzie taniej. I było 2x2,5 ALU do gniazdek. I działało tyle lat. I działa nadal.
    Wg mnie też w układzie TN bezsensowne jest rozpinanie N.[/quote]
    To dlaczego RCD “rozpinają” także N? Przecież mogłoby być na stałe, byle by przez przekładnik przechodziło. I się upala statystycznie, straty są, tylko wszyscy się na to godzą.

Co pięć lat należy zbadać izolację przewodów czynnych, więc należy go odkręcić i przykręcić. I nikt się nie boi, że ktoś źle przykręci.

Pozdrawiam.

[quote=“KonradOW, post:5, topic:15242, full:true, full:true”]
Jak - w jaki sposób - uległ awarii? Może zwykły błąd montażowy, jakich wiele.[/quote]
Może przypadek - upali się tor fazowy, wymieniasz i nie ma problemu. Upali się Neutralny i połowa sprzętów do wymiany. Dlatego o upalonych neutralnych częściej słychać. Ewentualnie problem wynikający z harmonicznych prądu w przewodzie neutralnym.
I tak też umyślili radzieccy inżynierowie. Skoro są dwa DYTy takie same, to można dać jeden i będzie taniej. I było 2x2,5 ALU do gniazdek. I działało tyle lat. I działa nadal.[/quote]
Nie radzieccy. Jeden wystarczył więc dawali jeden. Różnicówek też wtedy nie było, a technologia wtedy odpowiednia istniała więc wyprodukowanie takowej nie było niemożliwe. Po prostu wtedy ochronę realizowało się inaczej. Potem doszła trzecia żyła, różnicówki, ochronniki różnego typu, teraz AFDD dochodzi.
To dlaczego RCD “rozpinają” także N? Przecież mogłoby być na stałe, byle by przez przekładnik przechodziło. I się upala statystycznie, straty są, tylko wszyscy się na to godzą.

Pozdrawiam.
[/quote]
Bo RCD wyłącza obwód w razie awarii - przebicia, i wtedy należy wyłączyć całkowicie obwód w którym wykryto uszkodzenie. Pozostawienie go mogłoby wprowadzać niebezpieczeństwo porażenia.

Tymczasem na połączeniu sieć energetyczna - instalacja odbiorcza w układzie TN, mamy przewód PEN oraz PE, którego odłączać absolutnie nie możemy. Samo rozłączenie jest kwestią dostania się niebezpiecznego potencjału z offgridowej sieci domowej na wyłączoną sieć energetyczną, ale raz że przewód PE/N/PEN jest przewodem bezpotencjałowym w instalacji TN, a dwa, jak już wspominałem, całkowita izolacja nie jest możliwa bo nie możemy rozłączać PEN/PE. Co śmieszniejsze, falowniki hybrydowe w momencie przechodzenia na tryb offgridowy, odłącza wyjściowe N od wejściowego N, ale wyjściowe N podłącza do PE by zachować układ TN. Czyli nadal wyjściowe N ma połączenie z PENem sieci energetycznej, tylko nie niebieskim przewodem a zółto-zielonym. I na jedno wychodzi. Dlatego właśnie rozłączanie Nki w takich instalacjach jest bez sensu - jedyne co robi to wprowadza zagrożenie upalenia się styku.

Przełącznik uległ awarii, dokładnie tor "N”, co poskutkowało pojawieniem się na odbiornikach napięcia około 400v i uszkodzeniem kilku urządzeń elektrycznych.[/quote]
Jak - w jaki sposób - uległ awarii? Może zwykły błąd montażowy, jakich wiele.
[/quote]

Uszkodzenie toru N wewnątrz przełącznika.

Zmierzone napięcię międzyfazowe na wyjściu przełącznika prawidłowe

napięcie pomiędzy stykami fazowymi a neutralnym wskazywało wartości z zakresu 20-30v na wyjściu z przełącznika.

1. Zastosowanie przełącznika Hager sf463 3faz+N z torem neutralnym rozłączanym na końcu a załączanym[/quote]
    Tak powinno być, ale są droższe. Dlatego stosujemy 4P, a nie 3P+N.
    [/quote]

Przełącznik wymieniony na hager sf463, dodatkowo zgodnie z zaleceniami użytkownika CYRUS2 z forum elektroda w celu dodatkowej ochrony należy rozważyć w ww. układach,

montaż kontrolera napięcia przemiennego.

Temat uważam za zamknięty.

Dziękuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi

[quote=“Pawel352, post:7, topic:15242, full:true, full:true”]
dodatkowo zgodnie z zaleceniami użytkownika CYRUS2 z forum elektroda w celu dodatkowej ochrony należy rozważyć w ww. układach, montaż kontrolera napięcia przemiennego.
[/quote]
Cyrusa nie słuchaj, każdemu wciska te kontrolery cholera wie po co i na co. Ja czasem mam wrażenia jakby Cyrus z elektrody, i Konrad stąd to jedna osoba.

[quote=“w3501yyyy, post:8, topic:15242, full:true, full:true”] Cyrusa nie słuchaj, każdemu wciska te kontrolery cholera wie po co i na co.[/quote]
Mówisz jak prawdziwy elektryk.
[quote=“w3501yyyy, post:8, topic:15242, full:true, full:true”]
Ja czasem mam wrażenia jakby Cyrus z elektrody, i Konrad stąd to jedna osoba.
[/quote]
Wypraszam sobie, nikomu nie sprzedaję swoich produktów, ani nie jestem Szanownym Panem Handlowcem.
[quote=“w3501yyyy, post:8, topic:15242, full:true, full:true”]
Uszkodzenie toru N wewnątrz przełącznika.[/quote]
Próbowałeś zgłosić szkodę ubezpieczycielowi?