Jak wprowadzany jest kabel zasilający z sieci do skrzynki

Jeżeli skrzynka elektryczna dla domów jednorodzinnych jest podzielona na 3 segmenty. Jest na granicy 2 działek. Ja mam już podłączony licznik. Obok działka jest pusta, ale ktoś kiedyś będzie podłączał pewnie. Zakładam, że OSD z sieci przypina tylko jeden kabel? Czy dla drugiej działki będzie osobno wpinany z jakimś ponownym wykopem? Pytam o to, bo nie wiem jak ją ominąć rurką na światłowód, żeby uniknąć potem uszkodzenia jak ktoś będzie się podpinał z prądem.

[quote=“Jastrzab, post:1, topic:15008, full:true, full:true”]
Jeżeli skrzynka elektryczna dla domów jednorodzinnych jest podzielona na 3 segmenty. Jest na granicy 2 działek. Ja mam już podłączony licznik. Obok działka jest pusta, ale ktoś kiedyś będzie podłączał pewnie. Zakładam, że OSD z sieci przypina tylko jeden kabel? Czy dla drugiej działki będzie osobno wpinany z jakimś ponownym wykopem? Pytam o to, bo nie wiem jak ją ominąć rurką na światłowód, żeby uniknąć potem uszkodzenia jak ktoś będzie się podpinał z prądem.
[/quote]
Do złącza stojącego granicy działek i zasilającego parę odbiorców doprowadza się jeden kabel. Natomiast z takiego złącza może być prowadzonej kabel zasilający następne złącze kablowe.

Czyli kurcze i przed i za może być problem. Od strony działki to już pójdę po działce sąsiada kawałek, bo skrzynka stoi po połowie. Działka może być kiedyś sprzedana i ktoś mi może kiedyś powiedzieć spadaj z tym kablem, albo uszkodzić mi go jak sam się będzie podpinał.

Z przodu z kolei mogą coś robić, ale ogólnie patrząc na mapie to kabel idzie wzdłuż działek, więc chyba by nie ciągnęli od skrzynki, tylko się podpięli w innym miejscu.

Jakbyś narysował sytuację, to łatwiej byłoby dywagować i radzić.