Jak właściwie podłączyć RCD

Witam
Mam pytanie . Z której strony zasilamy RCD.Czy ma to jakieś znaczenie?

Na kursie SEP dawno temu uczono mnie, iz jesli RCD lub np. popularny “S” lub “FR” posiada numerowane zaciski to wejscie powinno byc na nieparzyste styki. Lecz od dluzszego czasu takowych numeracji nie ma oraz w instrukcjach jest napisane, ze podlaczenie jest obojetne. Jesli masz instrukcje do tego RCD to sproboj poczytac - moze jest jakies ograniczenie co do wejscia.

Jest lub była taka zasada że styk ruchomy łącznika po jego otwarciu ma być bez napięcia. Np w wyłącznikach Fael jest rysuneczek na obudowie.
W wyłączniku różnicowym podepnij tak aby obwód zasilany był od strony przekładnika.

Zgadza sie - byla taka zasada —> nawet zdrowy rozsadek tak podpowiada :wink:
Generalnie w rozdzielniach elektrycy podlaczaja tak jak im wygodnie czego oczywiscie nie pochwala sie :frowning:

Mam przed soba kilkanascie RCD przeroznych firm :
Jedne maja styki nieparzyste na nieruchomych - drugie odwrotnie :?

Zgadzam sie z gregiem iz odbior powinien byc na przekladniku (w/g Osiński/Danielski)

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Dodam do tego, że to jest nawet konieczny wymóg przy wyłącznikach niezabudowanych. Kolejną zasadą jest to że zasilanie zawsze powinno być doprowadzone od góry.
Kolega Edward słusznie stwierdził że co firma to sobie pisze jak chce, a jeszcze inne w ogóle nie numerują styków.
Ale nie dotyczy to RCD, FR-ów czy S-ek. Obecna metoda stosowania połączeń mostkowych przy wyłącznikach szynowych zmienia ową regułę. Przeważnie na szynach główny FR jest zasilany od góry, po czym mostkami łączy się i innymi wyłącznikami zasilając je od dołu. Ale gdy za FR będzie główny RCD to mostki do pozostałych wyłączników wypadną od góry. Tak więc czy to S-ka czy RCD jest zasilany raz z góry a raz z dołu.

Moja odpowiedź na pytania autora.
Z której strony zasilamy RCD.
Proponował bym zawsze z góry. Ale można również można od dołu.
Czy ma to jakieś znaczenie?
Nie, nie ma żadnego znaczenia.

Witam wszystkich na Forum
Dziękuję za wypowiedzenie się.
Pozdrawiam

kilka lat temu słyszałem i jekiejś serii RCD , która nie działałą prawidłowo przy zasilanbiu z dułu (wyzwalała się natychmiast, nawet bez podłączonego wyjscia)
w karcie infoermacyjnej, jaką dołąącza fael do P30X, P31X napisane jest że zasilanie nie jest istotne (góra/dół), ważne jest aby N trafial na zacisk N ale TYLKO w P31X (w P30X sa zaciski 1,2,3,4 a w P31X 1,N,2,N)