Problem może marginesowy, ale na pewno spotykany. W pompie do akwarium (raczej basen, bo to ok. 20 metrów sześciennych), przy samym wejściu kabla do pompy nastąpiło przerwanie żyły przewodu wewnętrznego, bez uszkodzenia powłoki ochronnej. Bardzo podobnie jak często dzieje się to z kablem zasilającym np. do wiertarek. Ale by go połączyć, powłokę i tak trzeba przeciąć, połaczyć wszystkie żyły i … co potem? jak i czym uszczelnic połączenie? Bo inaczej pompa do wyrzucenia, a tania nie jest. Pompa normalnie zanurzona jest całkowicie w wodzie, ten odcinek kabla też, a w basenie pływają ryby.
Taka sytuacja mnie spotkała, gdy znajomy wyjechał na wczasy, a jego matka przybiegla do mnie zaaferowana z prośbą, abym coś zrobil chociaż na kilka dni, bo inaczej ryby wyzdychają. Znajomy jak wróci ma kupić nową. Ale to prawie dwa tygodnie. Czym to radzicie uszczelnić?
PS. zasilanie pompy jest zabezpieczane RCD.
Bez problemu można to wykonać przy pomocy koszulek termokurczliwych.
Czyli na każdą z żył po jednej koszulce. A na całość jeszcze jedna, ale ważne jest, aby była ona z klejem, który wypływa po podgrzaniu palnikiem i dokładnie izoluje wykonane połączenie.
Witam.
Będzie trudno, bo od strony pompy jest odcinek nie dłuższy niz 1,5 cm cm. I to po “odgrzebaniu” z jakiegoś tworzywa, którym całość jest zalana, jakiś rodzaj epidianu.
No to rzeczywiście będzie niełatwo, ale jednak raczej możliwe.
Przewody wypadałoby zlutować, nałożyć na nie koszulki o max małej średnicy, tak aby ostatnia koszulka z klejem przykryła ten przewód od strony pompy co najmniej na długości 1 cm. Jeżeli przewód nie będzie narażony na zginania to pompa powinna służyć jeszcze wiele lat a i rybki będą bezpieczne. No i znajomy w dowód wdzięczności może sięgnie po coś schłodzonego..:
Witam.
Myslę, że nie będzie to poczytane za reklamę, jeśli napiszę, że zastosowałem klej FIX ALL (elastyczny po “zaschnięciu”). Taki zresztą zalecił telefonicznie ten znajomy (właściciel sklepu z chemią budowlaną)
witam Kolegów
Panowie, jestem trochę zaskoczony Waszą dyskusją.
Wg mojej wiedzy taka naprawa nie wchodzi w rachubę. Te urządzenia są nierozbieralne. Miałem podobny przypadek, reklamowałem i reklamacja została uznana.
Jeżeli urządzenia są po gwarancji należy kupić nowe, niestety.
Witam!
Kolega retrofood zmienił w międzyczasie treść swej wypowiedzi, czego w porę nie zauważyłem. Początkowo wyglądało to na przerwę w kablu - choć blisko pompy, to jednak poza nią. Sugerował to nawet tytuł postu : Jak uszczelnić łączenie kabla w wodzie.Teraz wychodzi na to, że awaria występuje na samym wejściu do pompy, a więc praktycznie już w samym urządzeniu. I dlatego moje dotychczasowe odpowiedzi straciły swój sens, co słusznie wychwycił kolega Jacek. Za uwagę dziękuję.
Silikon absolutnie sie nie nadaje, bo po dłuższym kontakcjie z wodą odkleja sie od materiału (co sprawdziłem u siebie w łazience w okolicach wanny). Jednak próba nie strzelba, skoro pompa jest i tak do wyrzucenia, więc poeksperymentowałem za radą kol. kafel56, z małą modyfikacją. Aby zapewnić pełną szczelność nie oparłem się na samych rurkach termokurczliwych i ich kleju, służą one tylko do odizolowania wzajemnego polutowanych żył. Ich odcinki są z konieczności bardzo krótkie. Całość połączeń jest zalana wspomnianym przeze mnie klejem, który “na oko” ma doskonałą przyczepniość do gumowej, zewnetrznej izolacji kabla, oraz do ścianek pompy. Poza tym jak wspomnialem, jest elastyczny po “dojrzewaniu”
Reszta - próba działania - jutro, po “dojrzeniu” kleju.