Jak to podłączyć silnik

kupiłem silnik mówiono że na 230v ale żaden elektryk którego znam nie daje rady. czy może faktycznie jest do d… dodam że silnik pochodzi ze statku

Nie przesadzaj , Nie że nie daje rady tylko w naszej sieci domowej nie można za bardzo go podłączyć.
Istnieją dwa sposoby ;
1-Zakupić falownik jednofazowy/ out 3 x 230 V.
2-Lub zastosować kondensatory i zasilić go wtedy z domowej instalacji . Ale wtedy tracimy na mocy.

1 sposób z falownikiem najprostszy ale obojętnie jaki czy to zasilany 1f czy 3 fazowo jeśli masz w domu zasilanie 3 fazowe, ważne aby miał na wyjściu 0-400 V 3f 50 Hz i mocy min 3 kW .
2 sposób to zakup trafa 3f 400/230 tak min 3kVA są takie cena podobna do falowników .

Popatrz też na spód pokrywy skrzynki zaciskowej jeśli ją posiadasz bo tam powinien być schemat podłączenia silnika, bo z tabliczki wynika że to silnik przełączalny 8/4 bieguny a takie zazwyczaj posiadają uzwojenie dzielone i podłącza się zasilanie przy 2p=8 do zacisków U1 , V1, W1 A żeby zasilić 2P=4 podłącza się zasilanie na U2,V2,W3 a na U1,V1,W1 robi się gwiazdę czyli zwiera się je.

Zapytaj sprzedawcę jakie napięcie jest na statku z którego pochodzi silnik. Możliwe że 230/132 V i wtedy silnik jest rzeczywiście do d…

ok ale nie ma nic napisane że jest 132v ( i tu zaczynają schody nie jestem wstanie tego się dowiedzieć )a można to jakoś sprawdzić, nie mam też dekla .

Widzimy dwie moce, dwie prędkości 1440/700 i wiadomo 3x230V.

W rozmowie na priva, podpowiada mi kolega;

“Jeżeli to silnik ze statku to raczej wskazuje 230 dla trójkąta, ale dwie moce 2,2/0,65kW może wskazywać na silnik dwu biegowy”

To by się zgadzało:

Google … Lvp894y1HM..:

może to naprowadzi

STANCA

Witam
Już w poprzednim poście napisałem że to silnik dwubiegowy, zresztą w typie silnika jest to też podane …-4/8 to na samym końcu typu , potwierdza to też podwójna prędkość , prąd , cos fi i moc.

Napisałem też jak to podłączyć do których zacisków po tym jak już znajdziesz odpowiednie zasilanie 230 V to czy z falownika czy też z transformatora.

Kolega Stanca podał linka to skorzystaj układ dahlandera rysunek 1 z lewej dla dzielonego uzwojenia

edit

uzwojenie 2p=8 ma większą rezystancję niż 2p=4 jakby nie było oznaczeń na przewodach

dziękuje za pomoc
no to d…
ja sobie z tym nie poradzę.
kasa wywalona w błoto(bo nie kupie falownika ani trafa )zadrogo!!!
jeszcze raz DZIĘKUJE PANOWIE.