kupiłem silnik mówiono że na 230v ale żaden elektryk którego znam nie daje rady. czy może faktycznie jest do d… dodam że silnik pochodzi ze statku
Nie przesadzaj , Nie że nie daje rady tylko w naszej sieci domowej nie można za bardzo go podłączyć.
Istnieją dwa sposoby ;
1-Zakupić falownik jednofazowy/ out 3 x 230 V.
2-Lub zastosować kondensatory i zasilić go wtedy z domowej instalacji . Ale wtedy tracimy na mocy.
1 sposób z falownikiem najprostszy ale obojętnie jaki czy to zasilany 1f czy 3 fazowo jeśli masz w domu zasilanie 3 fazowe, ważne aby miał na wyjściu 0-400 V 3f 50 Hz i mocy min 3 kW .
2 sposób to zakup trafa 3f 400/230 tak min 3kVA są takie cena podobna do falowników .
Popatrz też na spód pokrywy skrzynki zaciskowej jeśli ją posiadasz bo tam powinien być schemat podłączenia silnika, bo z tabliczki wynika że to silnik przełączalny 8/4 bieguny a takie zazwyczaj posiadają uzwojenie dzielone i podłącza się zasilanie przy 2p=8 do zacisków U1 , V1, W1 A żeby zasilić 2P=4 podłącza się zasilanie na U2,V2,W3 a na U1,V1,W1 robi się gwiazdę czyli zwiera się je.
Zapytaj sprzedawcę jakie napięcie jest na statku z którego pochodzi silnik. Możliwe że 230/132 V i wtedy silnik jest rzeczywiście do d…
ok ale nie ma nic napisane że jest 132v ( i tu zaczynają schody nie jestem wstanie tego się dowiedzieć )a można to jakoś sprawdzić, nie mam też dekla .
Widzimy dwie moce, dwie prędkości 1440/700 i wiadomo 3x230V.
W rozmowie na priva, podpowiada mi kolega;
“Jeżeli to silnik ze statku to raczej wskazuje 230 dla trójkąta, ale dwie moce 2,2/0,65kW może wskazywać na silnik dwu biegowy”
To by się zgadzało:
Google … Lvp894y1HM..:
może to naprowadzi
STANCA
Witam
Już w poprzednim poście napisałem że to silnik dwubiegowy, zresztą w typie silnika jest to też podane …-4/8 to na samym końcu typu , potwierdza to też podwójna prędkość , prąd , cos fi i moc.
Napisałem też jak to podłączyć do których zacisków po tym jak już znajdziesz odpowiednie zasilanie 230 V to czy z falownika czy też z transformatora.
Kolega Stanca podał linka to skorzystaj układ dahlandera rysunek 1 z lewej dla dzielonego uzwojenia
edit
uzwojenie 2p=8 ma większą rezystancję niż 2p=4 jakby nie było oznaczeń na przewodach
dziękuje za pomoc
no to d…
ja sobie z tym nie poradzę.
kasa wywalona w błoto(bo nie kupie falownika ani trafa )zadrogo!!!
jeszcze raz DZIĘKUJE PANOWIE.