niektórzy nieodpowiedzą na to pytanie między innymi z tego powodu, że musieli dużo kasy wydać na książki żeby to wiedzieć i teraz za darmo będą się dzielić?są tu tacy
ja opiszę niezawodny i prosty sposób sprawdzania tyrystorów:baterię łączysz w szereg z żarówką i tyrystorem, na chwilę zwierasz bramkę do bieguna, jeśli żarówka nadal świeci tyrystor sprawny
pokombinuj bo celowo niedokładnie opisałem
pozdro
Witam Kolegów.
Bez przesady , kolego elekt
Trochę teorii na ten temat to np. ja uczyłem się jakeś 33 lata temu.
Ciekawość skierowała mnie na stronę : http://elektro.w.interia.pl/energoel/triak/
Nic się nie zmieniło.
Tak szwedzka- tzn. robiona na potrzeby tamtego rynku, bo pisze na niej husky… coś tam. Niezawielka i ma możliwość spawania jako migomat (bez osłony gazowej). Wszystkie elementy elektroniki zachodnie bądź z dalekiego wschodu a ogromne tyrystory rzeczywiście radzieckie.
Serdecznie dziękuję za odzew i pomoc.
Czyli co, jeśli padłaby elektronika (oddzielna płytka z kilkoma scalakami) to wystarczyłoby wsadzić tam jakiś zasilacz z regulacją napięcia i tym sposobem regulować napięcie na bramce tyrystora/ów a co za tym idzie prąd spawania???
Hehe - to by było za proste
Tyrystory są sterowane fazowo a nie napięciowo…
Podaj dokładnie typ spawarki - czyli to co jest napisane na tabliczce znamionowej - może gdzieś dokumentację wykopie…
Albo zleć naprawę komuś - ale to kontakt na PW lub mail