pytanie w temacie za wszelkie odp dziękuje
Witam.
Zażyczyć sobie okazania świadectwa kwalifikacyjnego i je poczytać.
Witam,
Prosta sprawa. Każdy “z uprawnieniami” posiada stosowny dokument/dokumenty. Ważniejsze jest co ta osoba ma zrobić i czy jej uprawnienia są do zakresu wykonywanych prac adekwatne.
Więc odpowiedź na to pytanie to pytanie ![]()
pozdrawiam
Chodzi mi o to, że dokument można sfałszować, chodzi mi czy można w jakimś urzędzie sprawdzić ? Jakim ???
P.S. Dzięki za odpowiedzi
witam Kolegów ![]()
Pofatyguj się do lokalnego Zakładu Energetycznego. Tam mają wykaz osób/firm dopuszczonych do wykonania i odbioru instalacji.
Witam!
Sprawdzenie świadectwa kwalifikacyjnego, to jedna sprawa, a upoważnienie do wykonywania prac na terenie ZE, to druga sprawa.
Do instalacji w budynkach ZE nic nie ma, bo to działka inwestora.
Świadectwa kwalifikacyjne można sprawdzić tam, gdzie dana komisja je wydała.
witam Kolegów:)
Kolego EDI piłka jest krótka, wykonawca podpisuje druk zgłoszenia gotowości instalacji do przyłączenia. I ZE ma tu coś do powiedzenia.
Zanim Wykonawca zostanie wpisany na listę zostaje dokładnie prześwietlony, minnymi czy posiada stosowne uprawnienia. Owa lista jest na bieżąco uaktualniana i “podpadziochy” są z niej wykreślani.
Tak jest w tarnowskim ZE.
Witam!
Przy tej okazji zapytam, czy ZE, w przypadku nie notowanego dotychczas na swoim terenie wykonawcy, powinien oprócz świadectwa kwalifikacyjnego (E+D+pomiary) żądać na druku takiego zgłoszenia podpisu osoby z UB?
Pozdrawiam kafel56
witam Kolegów:)
Na dzień dzisiejszy obowiązuje taki druk http://www.ze.tarnow.pl/static/internet/wnioski/modb.doc
z tego co wiem a Wykonawcą nie jestem przy weryfikacji należy podać/zgłosić kierownika robót posiadającego UB.
Witam!
Z tego druku nic nie wynika, a władza ZE kończy się na granicy stron, czyli w ZK. -Reszta to własna interpretacja PB i PE urzędników.
-Do wykonywania instalacji w domkach i wlz nie potrzebne są uprawnienia budowlane.
-Do wykonywania pomiarów i sporzadzania protokółów z pomiarów też nie.
-Do wypełnienia druku do odbioru instalacji też nie potrzeba UB.
Do prac na liniach, którymi włada ZE z ZK włącznie, wymagane są UB oraz wieloosobowa brygada, w skład której może wchodzić taki Wykonawca edi, by uczestniczyć przy podłączeniu wlz. Wynika to głównie z organizacji pracy (przez ZE przygotowanie miejsca pracy i dopuszczenie do pracy w warunkach szczególnego zagrożenia). -A więc tylko i wyłącznie sprawy bhp.
P.S.
Temat wielokrotnie przerabiany na tym forum.
Witam,
Aby sprawdzić listę członków oraz kandydatów na członków PIIB (rozumiem, że wszyscy mają uprawnienia budowlane) należy wpisać co najmniej imię i nazwisko delikwenta w wyszukiwarce członków na stronie:
http://www.piib.pl/index.php?id=wyszukaj
Pozdrawiam,
Jacek.