Witam. Koledzy czy jest jakis sposob zeby rozpoznac uklad sieci ?
Oczywiście, że jest. Wizyta u lokalnego dostawcy ![]()
Czyli muszę jechac do dostawcy energi i od nich sie dowiem jaki mam uklad sieci.
A moze da sie to jakos inaczej sprawdzic ?
Da się, ale trzeba mieć dużą wiedzę w tym temacie.
Oczywiście , że nie da się sprawdzić układu sieci . Można się tylko dowiedzieć w rejonie.
Pewną wskazówką może być pomiar impedancji pętli zwarcia L-N. Duża wartość może wskazywać na układ TT, choć oczywiście stuprocentową pewność da tylko kontakt z ze. W moim przypadku wystarczyło wysłać maila ![]()
witam
W stacji transformatorowej powinien być opisany układ sieci.
Dobre spostrzeżenie jednak nie każdy nawet elektryk ma dostęp do stacji transformatorowej ![]()
Na stacji transformatorowej nie nadążają ze zmianą napisów
( nie mają czasu). Nawet warunki techniczne nie nadążają ze zmianami. Nie można wierzyć warunkom technicznym jeśli termin ważności przekracza rok. Trzeba się upewnić w rejonie.Miałeś pół roku temu TN-C teraz masz TT)
witam,
mieszkam w Belgii, gdzie na porzadku dziennym wystepuja 2 typy sieci TN-S i TT. Pomiar woltomierzem AC pozwala okreslić z którym w/w typem mam do czynienia.
powodzenia
jacek
Że co? Albo szybko wyjaśnisz swoje słowa albo kosmos.
Witam!
W krajach skandynawskich (Norwegia, Belgia, Szwecja,…) występują sieci i TN, i TT, a także IT, a żeby było ciekawiej to są zarówno z przewodem N, jak i bez (dwie fazy o napięciu między fazowym 230V). Ogólnie w tych krajach są chyba wszystkie możliwe układy sieciowe
Zatem, proszę, podpowiedz mi jak za pomocą woltomierza rozpoznasz różnicę między IT a TT? To co ratuje Skandynawię, to fakt, że na każdej stacji masz tablicę z typem sieci oraz napięciem. Mało tego na każdej rozdziałce w domu/mieszkaniu masz obowiązek umieścić typ sieci i napięcie z jakiej jest zasilana - szkoda, że u nas nie ma takiego obowiązku. Jedynie co mnie dziwi, to jakość wykonywanych uziemień w przypadku sieci TT i IT (a przynajmniej w Norwegii).
wyjasniam.
w układzie TN-S wystepuje potencjał pomiedzy PE i L, zblizony lub równy potencjałowi mierzonemu pomiędzy L i N.
W układzie TT (w Belgii nie spotyka sie N w takich instalacjach) pomiar potencjalu pomiędzy L i PE pokazuje połowe wielkości zmierzonej pomiędzy L1, L2, L3.
pozdrawiam, jacek
W układzie TT
A skąd masz pewność, że to nie układ IT?
Nie da się rozpoznać układu sieci. Proszę zamknąć temat.