Jak robić mostki pomiędzy aparatami?

Pytanie jak robić mostki w rozdzielnicy. Jaki przekrój przewodu zastosować pomiędzy aparatami,jak łączyć jeśli jest zasilanie 3-fazowe.?

A może coś bardziej profesjonalnego? Czy wykonanie połączeń mostkami grzebieniowyni lub sztyftowymi to za drogo? :laughing:

Kolega pytał się o mostki a nie o cenę… :laughing:
Jesli sznurujesz rozdzielnie w domku to wystarczy linka LgY 6 lub 10mm ( do przepięciówki przynajmniej 10mm2 ).
Jeśli jest to rozdzielnia przemysłowa to mostki dobierasz do obciążalnosci aparatów, ja dzisiaj przerabiałem rozdzielnię ( zwiekszenie mocy ), mostki zaczynały sie na 10mm2 a kończyły na 95mm2.

Grzebienie mają przekrój 10 albo 16mm2 , także nie wszędzie maja zastosowanie.

Pozdrowienia z Lublina

Witam!

Jeżeli producenci oferują nam gotowe rozwiązania to należy z nich korzystać a nie wydziwiać i utrudniając sobie życie jednocześnie tworzyć słabe punkty i wypełniać rozdzielnię zbędnymi przewodami.
Kolega elplum swoje prace może wykonywać jak chce, ale przedstawiając swoje zapatrywania jako obowiązujące przesadza.

spotkałem też 12 mm kw
STANCA

A gdzie nie mają?

Niezawsze grzebienie da sie uzyc - jesli sa aparaty z roznych serii nawet tego samego producenta to juz grzebienie nie pasuja (przyklad: FAEL obecnie LEGRAND, seria S190 i seria S300)

Witam!

Uważam, ze należy stosować aparaty jednego producenta.
To można zrobić zawsze.
Nie twórzmy problemów wynikających z pójścia na łatwiznę lub kierowania się tylko ceną.

W nowym urzadzeniu - jak najbardziej.
Tylko ze czesto trzeba wymienic aparat w istniejacym urzadzeniu - a np. tego aparatu juz nie produkuja (np. S191) i trzeba wymienic na inny. (np. S301)
W takim przypadku robi sie mostek z przewodu LgY z kocowkami - gdyz pracodawca z powodu niepasujacej szyny nie kupi 20 nowych aparatow (sa takie maszyny, ze rzad aparatow w szafie ma 1m dlugosci - i zasialny jest z 3 fazowej szyny grzebieniowej. Mostek sie robi tak, zeby uzyskac zasilanie aparatu z tej samej fazy.

Witam!

Czy autor wątku pyta o to co ty kolego opisujesz?
Pyta o nową rozdzielnię.
Więc po co takie zbędne informacje?
Po co informacje jednego z kolegów o przekrojach przewodów skoro brak podstawowej informacji jakimi końcówkami i jak owe przewody mają być zakończone lub łączone?
W jakim celu zaniżać przekrój tych mostków skoro nie wiemy jakie jest zabezpieczenie w.l.z. zasilającej tę rozdzielnię.
Takie rady to nic innego jak dziewiętnastowieczna manufaktura dwieście lat później.
Nie, to tylko szkoda paru groszy na profesjonalne wykonanie.

Skąd w naszym kraju taki pęd do utrudniania sobie życia i udowadnianie innym że tak musi być?

Nigdy nie narzucałem komuś swojego wykonania, owszem grzebienie sa wygodne w montażu i naprawdę ułatwiaja prace, aczkolwiek czasami w rozdzielniach przemysłowych suma prądów aparatów ( zabezpieczeń ) przekracza prąd obciążalności ciągłej “grzebienia” a przecież stosujemy aparaty serii 191,193,303 itd.
Więc podpowiedzcie Koledze co stosujecie.

Ja stosuję bloki rozdzielcze albo szyny miedziane, ale pewnie koledzy maja lepsze rozwiązania…

pozdrawiam

Witam

Jest teraz dostępny ogromny wybór bloków rozdzielczych, które w wielu przypadkach średnich rozdzielnic załatwiają sprawę nawet do sporych przekrojów przewodów. Przy większych prądach i przekrojach szyny warto zastosować.

STANCA