Jak połączyć przewody w puszce pod oświetlenie?

Witam serdecznie wszystkich, może ktoś mi podesłać link do opisanego w temacie problemu, bo już mi sie skoczyły pomysły pod jakimi frazami wpisywać w wyszukiwarce…

…mianowicie mam już pociągnieta instalacje w mieszkaniu oraz zamontowane puszki tylko teraz chcę te kabelki połaczyć :slight_smile: mam trzy przewody: pierwszy-idzie od licznika, drugi - leci na żyrandol, trzeci na włącznik jak mam te kabelki połaczyc zeby zaświeciło mi się światełko :slight_smile: kable 3 żyłowe :slight_smile:

A co z elektrykiem ?

Witam
Szanowny Panie.
Kilkoma podpowiedziami nie zostanie się elektrykiem. Wykonanie instalacji tylko dla laika jest proste. Aby to dobrze działało i było bezpieczne powinien zrobić to ktoś kto ma wiedzę, uprawnienia i ma czym pomierzyć czy te połaczone “kabelki” są bezpieczne dla ludzi, mienia i zwierząt domowych.

Te “kabelki” to są przewody i na sufit powinny iść 4 żyłowe zgodnie z Dz U nr 75 poz 690 z 2002 r. rozdział 8

Jeżeli jest to lokał w budynku wielorodzinnym to o wszelkich zmianach w instalacji powinien wiedzieć właściciel lub zarządca obiektu (nawet jak mieszkania są własnościowe).
To zarządca odpowiada przed wszystkimi mieszkańcami za stan obiektu.

Proponuję jednak zaprosić elektryka i przestać improwizować.

STANCA

Może ktoś mi podpowiedzieć z tym schematem jak to ma być, bądź jakiś podesłać link?

Bez sensu są te wypowiedzi o “elektrykach”, dla samego siebie chciałbym wiedzieć jak to wygląda.

witam.
Nie mam jak narysowac, tak jak kolega Stanca napisał ta instalacj juz jest nie zgodna z przepisami poniewaz do żerandola trzeba stosowac przewód YDY 4x1,5mm2 ale skoro masz to co masz to ten od “licznika” brązowy łaczysz z brązowym do włącznika, niebieski od “licznika” łączysz z niebieskim od żyrandola, zielono-żułty od “licznika” łączysz z zielono-żułtym od żyrandola, a brązowy od żyrandola łączysz z niebieskim od włącznika ziełono-żułty od włącznika zostaje niepodłączony, do włącznika podłanczasz brązowy i niebieski zielono-żułty nie podłanczasz, włącznik stosujesz jednobiegowy .
Ale takie żeczy powinien robic elektryk .

Pozdrawiam Grzesiek

Ps. Mam nadzieje że do "licznika "jest poprawnie podłączony ten przewód.

Polonista nie doczyta tego do końca… :smiley:

Witam kolege Zbynio.

Nie ma to jak krytykowac,ciekawy jestem jak by to kolega wytłumaczył bez rysunku, może kolega napisze to zobaczymy jaki to z kolegi “pedagog” :smiley:
Ciekawi mnie tylko czy dla zainteresowanego było to czytelne i sobie poradził, może wypowie sie sam zainteresowany :slight_smile:

Pozdrawiam Grzesiek

Panowie
Widzicie, że temat w którym bierzecie udział doradzając, prowadzić może do nieszczęścia

polecam;

CYTUJĘ;
Witam

polecam ten temat tym, co chętnie udzielają porad ignorantom.

rysiu 71 napisał:
Tutaj kolego nic się nie wymyśli, tutaj obowiązują żelazne zasady i jak się ich nie zna to nasze doradztwo w Twoim wykonaniu może doprowadzić do nieszczęścia.

W ostatnim okresie bardzo wielu majsterkowiczów spod znaku zrób to sam przepytuje na forum o sposoby wykonawstwa.

Ja w dalszym ciągu szukam jakiegoś medycznego forum, na którym w prosty sposób dowiedziałbym się jak wyciąć wyrostek bez medyka. Scyzoryk jakiś i spirytus do dezynfekcji znajdę. No i kielonek.

i Co pomożecie?

połowa Polaków to elektrycy, druga lekarze a trzeciej połowy nie ma.

STANCA

Dziękuje za super i zwięzły opis :slight_smile: a możecie mi opisać jak połączyć w puszce ale już w wersji z 4 żyłowym kablem na żyrandol, no i w konfiguracji żeby we włączniku można było włączyć 1 żarówkę, 2 żarówki bądź 3 na raz :slight_smile:

a tu schemacik: ImageShack - Best place for all of your image hosting and image sharing needs

Witam

A moze sam spróbujesz, narysuj jak bys to zrobił i zobaczymy czy dobrze myslisz, pomysl

Pozdrawiam Grzesiek