Witam serdecznie wszystkich, może ktoś mi podesłać link do opisanego w temacie problemu, bo już mi sie skoczyły pomysły pod jakimi frazami wpisywać w wyszukiwarce…
…mianowicie mam już pociągnieta instalacje w mieszkaniu oraz zamontowane puszki tylko teraz chcę te kabelki połaczyć mam trzy przewody: pierwszy-idzie od licznika, drugi - leci na żyrandol, trzeci na włącznik jak mam te kabelki połaczyc zeby zaświeciło mi się światełko kable 3 żyłowe
Witam
Szanowny Panie.
Kilkoma podpowiedziami nie zostanie się elektrykiem. Wykonanie instalacji tylko dla laika jest proste. Aby to dobrze działało i było bezpieczne powinien zrobić to ktoś kto ma wiedzę, uprawnienia i ma czym pomierzyć czy te połaczone “kabelki” są bezpieczne dla ludzi, mienia i zwierząt domowych.
Te “kabelki” to są przewody i na sufit powinny iść 4 żyłowe zgodnie z Dz U nr 75 poz 690 z 2002 r. rozdział 8
Jeżeli jest to lokał w budynku wielorodzinnym to o wszelkich zmianach w instalacji powinien wiedzieć właściciel lub zarządca obiektu (nawet jak mieszkania są własnościowe).
To zarządca odpowiada przed wszystkimi mieszkańcami za stan obiektu.
Proponuję jednak zaprosić elektryka i przestać improwizować.
witam.
Nie mam jak narysowac, tak jak kolega Stanca napisał ta instalacj juz jest nie zgodna z przepisami poniewaz do żerandola trzeba stosowac przewód YDY 4x1,5mm2 ale skoro masz to co masz to ten od “licznika” brązowy łaczysz z brązowym do włącznika, niebieski od “licznika” łączysz z niebieskim od żyrandola, zielono-żułty od “licznika” łączysz z zielono-żułtym od żyrandola, a brązowy od żyrandola łączysz z niebieskim od włącznika ziełono-żułty od włącznika zostaje niepodłączony, do włącznika podłanczasz brązowy i niebieski zielono-żułty nie podłanczasz, włącznik stosujesz jednobiegowy .
Ale takie żeczy powinien robic elektryk .
Pozdrawiam Grzesiek
Ps. Mam nadzieje że do "licznika "jest poprawnie podłączony ten przewód.
Nie ma to jak krytykowac,ciekawy jestem jak by to kolega wytłumaczył bez rysunku, może kolega napisze to zobaczymy jaki to z kolegi “pedagog”
Ciekawi mnie tylko czy dla zainteresowanego było to czytelne i sobie poradził, może wypowie sie sam zainteresowany
Panowie
Widzicie, że temat w którym bierzecie udział doradzając, prowadzić może do nieszczęścia
polecam;
CYTUJĘ;
Witam
polecam ten temat tym, co chętnie udzielają porad ignorantom.
rysiu 71 napisał:
Tutaj kolego nic się nie wymyśli, tutaj obowiązują żelazne zasady i jak się ich nie zna to nasze doradztwo w Twoim wykonaniu może doprowadzić do nieszczęścia.
W ostatnim okresie bardzo wielu majsterkowiczów spod znaku zrób to sam przepytuje na forum o sposoby wykonawstwa.
Ja w dalszym ciągu szukam jakiegoś medycznego forum, na którym w prosty sposób dowiedziałbym się jak wyciąć wyrostek bez medyka. Scyzoryk jakiś i spirytus do dezynfekcji znajdę. No i kielonek.
i Co pomożecie?
połowa Polaków to elektrycy, druga lekarze a trzeciej połowy nie ma.
Dziękuje za super i zwięzły opis a możecie mi opisać jak połączyć w puszce ale już w wersji z 4 żyłowym kablem na żyrandol, no i w konfiguracji żeby we włączniku można było włączyć 1 żarówkę, 2 żarówki bądź 3 na raz