Jak podłączyć pompę głębinową

Witam.

Pisze z pewną nieśmiałością,bo boje się że na moje pytanie otrzymam odpoiwiedź typu “wezwij elektryka on będzie wiedział jak to zrobić” ale zaryzykuje, prosił bym o schemat podłączenia pompy głębinowej.

Co do aparatów które będą tam zastosowane to posiadam stycznik, wyłącznik ciśnieniowy, termik,czujnik zaniku i kolejności faz,chyba że jeszcze coś więcej jest potrzebne. jeszcze raz prosił bym o taki schemat.

Pozdrawiam.

Witam!

Brakuje Ci jeszcze zabezpieczenia przed suchobiegem. Jest to czujnik np “cluwo”, lub zestyk umieszczony w pływaku. Uniemożliwia on niepożądaną pracę silnika pompy w przypadku obniżenia się lustra wody. Jednak w przypadku “cluwo” wymagane jest obniżenie napięcia, więc bardziej “przyjazny” jest pływak.
Nie wiadomo też czy silnik posiada wbudowane w uzwojenia czujmiki temperatury.
Chcesz jednak gotowca.
Ja jednak proponuję wziąść w rękę długopis, usiąść nad kartką papieru i uruchomić szare komórki. Taki sposób sprawi, że zrozumiesz zasadę działania.

Zacznij od narysowania bezpiecznika.
Następnie szeregowo połącz (na papierze) wszystkie styki NC wszystkich aparatów. Więc czujnika zaniku faz, przekaźnika termicznego, wyłącznika ciśnieniowego (rozumiem, że woda będzie wtłaczana do zbiornika ciśnieniowego), czujnika poziomu wody w studni i (jeżeli występuje) czujnik temperatury silnika oraz cewka stycznika, której drugi “koniec” połaczysz z przewodem N (PEN). Jak już wspomniałem styki które wykorzystasz muszą być NC czyli normalnie zwarte.
Chyba nic nie przeoczyłem.
Jak do tego dojdziesz, to zamieść na forum.
Jeśli będzie ok. wtedy przejdziemy dalej o zasilania silnika pompy.

Witam ponownie.
Dziękuje Ci Krzysiek za chęć niesienia pomocy.
A co do tej pompy,to wygląda to tak.
Postaram się to opisać,ale dużo by pisać a dla mnie to najwiekszy problem stukać jednym palcem w klawiature. Choć mam wszystkie palce ale pisze jednym wskazujacym lewej dłoni.Ale to inny temat.
Ta pompa już pracuje,podłączył ją ktoś kto podobno natym się zna. I chyba to prawda bo pompa wodę podaje.
Pompa ta jest na placu budowy domku jednorodzinnego, ale w przyszłości ma dostarczać wodę do owego domku. Teraz pompa nie tłoczy wody do hydroforu tylko od tak poprostu jak się włączy to leci z węża,a włącza się ją wył. “S” na sterowaniu stycznika.ale w przyszłości ma być hydrofor i wyłącznik ciśnieniowy.
ja kiedyś zajrzałem do rozdzielnicy zasilania pompy i jest tam jak wcześniej pisalem stycznik, termik ,czujnik zaniku i kolejności faz,oraz ten es na sterowniu który służy jako wyłącznik.Ale to wszystko wykonane jest bardzo nieładnie mówiąc delikatnie,o kolorach przewodów nie będe pisał. I dla tego prosiłem oten schemat podłączenia aby to zweryfikować z tym co tam jest.

A co do Twojej propozycji Krzysiek to jestem gotów czegoś się nauczyć.
A psząc o narysowaniu “bezpiecznika” masz na myśli włącznik nadmirowoprądowy 3 fazowy,i jeszcze jedno coto są styki normalnie zwarte.
pozdrawiam.

Witam!

Do sterowania stycznikem nie jest potrzebny Ci bezpiecznik (wyłącznik nadmiarowy) trójfazowy. W tym przypadku należy zastosować jednofazowy. Tylko jedna faza bierze udział w sterowaniu stycznikiem. Natomiast zabezpieczenie trójfazowe niezbędne jest do zasilenia trójfazowego silnika pompy. Powinieneś mieć więc jedno zabezpieczenie trójfazowe o wartości dobranej do mocy silnika i jedno zabezpieczenie jednofazowe zabezpieczjące obwód sterowania pompą. Tu wystarcza mała wartość np: 6A.
Popełniłem mały błąd w nazewnictwie. Powinno być styki normalnie zamknięte. Są to styki, które w stanie beznapięciowym pozostają zwarte (zamknięte), zaś po podaniu napięcia i zadziałaniu aparatu np: stycznika lub przekaźnika zostają otwarte.
Najlepiej możesz to spraktykować oglądając jakikolwiek stycznik.