Wejdź na stronę: http://www.pafal.com.pl
Prawdopodobnie posiadasz liczniki indukcyjny do pomiaru bezpośredniego elektrycznej energii czynnej
Na stronie PAFAL jest wiele schematów w katalogach liczników!
1-fazowy
pierwszy zacisk w liczniku dopływowy “faza” drugi odpływowy “faza” trzeci dopływowy “zero” czwarty odpływowy “zero”. Generalnie z trzecim i czwartym to nie ma znaczenia czy dopływ czy odpływ byle przewód “zerowy”.
3-faz
pierwszy zacisk w liczniku dopływowy “faza” drugi odpływowy “faza” i tak dalej na następnych zaciskach. Ostatnie dwa zerowe.
Zapmniałbym … dotyczy to liczników bezpośrednich.
Kiedyś nazywało się to “blokada ruchu wstecznego”. No i kolejność faz jest ważna dla liczników nawet z tą blokadą (obecnie chyba wszystkie je mają). Bo się po prostu “nie będzie kręcił”.
Witam
Przy złej kolejności faz na listwie zaciskowej licznik będzie się kręcił-nie miałbym tylko pewności czy aby bieg jałowy nie “psuje wskazań”/oczywiście mówimy o indukcyjnych/
Pozdrawiam Kolegów Roman
Witam,
Licznik przy złym podłączeniu kolejności będzie się kręcił ale nie będzie wskazywał pełnego zużycia energii, Na pewno nie będzie się kręcił do tyłu .
Chciałbym się dowiedzieć dlaczego miałby źle wskazywać pobraną energię elektryczną?
Ja myśle że będzie dobrze mierzył, mam na uwadze liczniki które mają blokadę biegu jałowego, ale wszystkie obecnie produkowane liczniki mają blokadę ruchu wstecznego.
Liczniki z blokadą ruchu wstecznego widziałem-niestety nie wszystkie ją mają.Nigdy nie widziałem licznika z blokadą biegu jałowego-może Kolega szerzej o tym napisać?
pozdrawiam Roman
Może się nie jasno wyraziłem pisząc kolejność miałem na myśli kolejnośc wirowania faz, a nie zamianę zasialania z odpływem.
Jeżeli kolega jednak dobrze zrozumiał (kolejnośc faz) to przypominam że napięcie i prąd to wielkości wektorowe i ich przemieszczenie (czytaj zamiana) powoduje pomiar innej wartości…[/b]
Przemyślałem i przyznaje koledze racje. Jeśli dobrze sobie wszystko w głowie poukładałem to myślę że nie będą to duże wartości błędu w pomiarze, ale będą i to na niekorzyść odbiorcy.
Witam,
Czy nie duże? W przypadku licznika półpośredniego, przy błędnym połączeniu licznik mierzy o ok 1/3 mniej energii. Przekonałem się już o tym niejednkrotnie nie sprawdzając układu po moich monterach i po ich zapewnieniu, że jest ok. Tak się składa, że część naszych rozdzielni ma źle oznaczoną kolorystykę szyn, a że człowiek zawsze chodzi na skróty to o pomyłkę nie trudno…
Tak w zupełności się zgadzam że w przypadku pomiaru półpośredniego czy pośredniego, ale do tej pory mówiliśmy o pomiarze bezpośrednim. W przypadku układów z przekładnikami to jest zupełnie inne zagadnienie zwłaszcza pomiar energii biernej.