Jak podłączyć kuchenkę elektryczną?

Dobry wieczór!

Mam taki problem otóż kupiłem używaną kuchnię elektryczną do zabudowy podłączyłem zgodnie z naklejką z tyłu obudowy 3 kable plusowe 1 neutralny i uziemnienie.podczas gdy próbowałem uruchomić kuchenkę tylko piekarnik oraz jeden palnik działał prawidłowo pozostałe 3 palniki robia zwarcie.

Podczas różnych prób podłaczenia odkryłem że jak odłącze uziemnienie od płyty palników to działają wszystkie palniki ale płyta i palniki prądują.czy jest to wina popsutych palników?proszę o pomoc.

Z góry bardzo dziękuje
Ogrodnik

Chcąc uczestniczyć w forum należy najpierw zapoznać się z regulaminem. Piszesz dużymi literami.
Po drugie kuchnia to miejsce gdzie pracuje się z mokrymi rękoma i po podłączeniu powinno się sprawdzić stan ochrony przeciwporażeniowej. Zostaw to natychmiast kolego elektrykowi.
STANCA

Jakbym chciał zatrudnić elektryka to bym to od razu zrobił,myślałem że tu znajdę jakiegoś ale muszę szukać gdzie indziej po pierwszy który się odezwał myśli że pozjadał wszystkie rozumy!!!Ja też mogę się popisać wiedzą z dziedziny w której jestem dobry to nic trudnego ale nie mozna byc dobrym we wszystkim,dlatego tu napisałem.Ale niektórzy tego nie rozumieją…
POZDROWIENIE OGRODNIK

Witam
Kolego ogrodniku. Jeżeli Ty posadzisz kwiatka do góry nogami to on zdechnie. Prawda?
Jeżeli Ty podłączysz odwrotnie kable to też kwiatek zdechnie? Nie. Prawda?
Czy mamy Ci pomóc w zabijaniu ludzi?
A miernik masz aby zrobić pomiar ochrony od porażeń?
A chociaż potrafisz to zrobić metodą techniczną?

A jesteś za tym aby odpowiadać za śmierć jakiegoś człowieka, którego nawet nie znasz? Jesteś. Prawda?

Życie ludzkie jest więcej warte jak np 50 zł
STANCA

Sprawć czy napewno dobrze połączyłeś przewód neutralny i uziemienie. Jak nie jestes pewny drzej do Kolegi elektryka. Bez fachowca ani rusz raczej.

Witam kolegów.
Kolego ogrodnik , nie może tak być , że kolega podchodzi do urządzenia elektrycznego odbiorczego i stosuje metodę “prób i błędów”. Nie tędy droga. Potrzebny przyrząd do sprawdzenia “przebicia grzałek do obudowy”
A według tej wypowiedzi tak się dzieje. Następuje przebicie fazy do obudowy i obecność przewodu PE nie pozwala na uruchomienie kuchenki.

Ołączanie PE to zaproszenie do porażenia użytkownika !

Przyczyna : uszkodzenie na palnikach które “prądują”

PS. Ciekawe , jakie napięcie występuje na obudowie ?

Myślę , że ten sposób pisania jest zrozumiały dla “ogrodnika”

Witam Kolegę Ogrodnika i Kolegów na forum.

Drogi kolego Ogrodniku z Twoich wyjaśnień wynika, że masz uszkodzone grzałki lub upływność ich jest tak duża, że wywala różnicówka . Podajesz za mało szczególów, żeby Ci precyzyjniej określić przyczynę. Ale miałem już do czynienia z kuchenkami nowymi gdzie wywalała rożnicówka a producent twierdził, że instalacja jest zła a kuchenka dobra .Producent oczywiście musiał wymienić grzałki bo były podłej jakości i pracowałyby w starych instalacjach . Natomiast w nowej instalacji takie stare kuchenki nie będą pracować trzeba wymienić grzałki dla Twojego dobra Kolego i Twojej rodziny. Jak odepniesz przewód PE to kuchenka będzie pracować do czasu ,aż kogoś zabije.
Dalsze Twoje działanie pozostawiam Twojemu rozsądkowi.
Po tym, że zwróciłeś się do fachowców o poradę wnioskuję, że rozsądku Ci nie brakuje wiec czyń co on Ci podpowie jak nie wysłuchasz naszych rad.

Pozdrawiam
Rysiu