Jak podłączyć instalacje do tej skrzynki (remont)

Witam,

Jestem w trakcie remontu mieszkania w bloku, w całym mieszkaniu idą przewody alu 2 żyłowe, chce przerobić instalacje na 3 żyłową o odpowiednich przekrojach dla gniazd i oświetlenia(ew. pozostawić oświetlenie na obecnych przewodach).

Jedyny fragment 3 żyłowy to instalacja wchodząca do mieszkania i instalacja dzwonka (nie podłączona - brak dzwonka) która była wykonana wraz z przebudową instalacji na klatce schodowej.

Jedno z pytań widzę że N oraz PE są podpięte na jednej listwie czy to oznacza że kable od gniazdek mogę również tak podpiąć i będzie to bezpieczne?

W mieszkaniu są dwa pokoje, łazienka, kuchnia i przedpokój

Rozbudowa instalacji o różnicówkę myślę że jest wymagana?
w załączniku zdjęcie mojej skrzynki bezpieczników w mieszkaniu.

Zasilanie rozumiem że masz TN-C i w mieszkaniu masz dwa przewody zasilające.
Trzeba zrobić podział przewodu “neutralnego” (bo do PEN mu na pewno brakuje) na listwę z ochronnymi i listwę z neutralnymi aby w ogóle myśleć o zastosowaniu RCD.

Skoro do mieszkania juz sa 3 przewody to blad zrobili co co wymieniali instalacje na klatce. Powinni byli podlaczyc do starej instalacji zolto-zielony kotry bedzie do chwili jej wymiany PEN, a zostawin niewykorzystany niebieski.
dopoki nie beda wymienione wszystkie instalalacje to na klatce jest: L1, L2, L3, N, PEN.
Jak beda wymienione wszystkie instalacje to PEN bedszie pelnil funkcje PE.
W nowej instalacji podlaczyc z klatki czarny: L, niebieski: N, zolto-zielony: PE