Jak podłączyć gniazdo 230V 16A jednofazowe (niebieskie)

Witam serdecznie!
Pytanie brzmi jak podłączyć przewody do gniazda jednofazowego 230V 16A 2P+PE?!
Mowa tu o gnieździe różnie nazywanym niebieskim przemysłowym czy jak kto woli inaczej.
Zdjęcia samego gniazda nie mam ale załączam zdjęcie wtyku żeby nie było wątpliwości o co chodzi.

Dokładniej pytam się o to z której strony ma być przewód fazowy a z której neutralny, bo z ochronnym nie ma wątpliwości.

W literaturze, na kursach, w normach wszędzie mówi się że styk ochronny ma być na górze, a przewód fazowy po lewej stronie od wtyku ochronnego. A co z takim gniazdem o którym ja mówię? Też ma być zachowana ta zasada? PE u góry a L z lewej? Jeśli tak to dlaczego wszyscy producenci (polscy, niemieccy, szwedzcy itd.) wewnątrz gniazda lub wtyku opisują tak styki że fazowy wychodzi z prawej strony? Dlaczego też producenci różnego sprzętu z takimi wtykami podłączają fazowy po prawej a neutralny po lewej stronie? O tych gniazdach nic normy nie mówią, albo ja nie znalazłem nic na ten temat.

A może wcale wtyk ochronny nie powinien być w tym przypadku u góry?
Proszę o rozwianie wątpliwości i pomoc.
Z góry serdecznie dziękuję
Marcin

Fajnie! Dziękuję za zainteresowanie.
Jednak książę to ja też mam i obrazek ten widziałem wiele razy. Jeśli dokładnie wczytać się w pytanie i całą jego otoczkę to można przeczytać że gniazda takie lub wtyki są oznaczone przez producenta i zgodnie z oznaczeniami wynika że jak podłączy się tak jak producent oznaczył to faza będzie po prawej stronie.
Na zdjęciu niżej mało wyraźny ale jest napis L przy prawym styku. Ponieważ jest to wnętrze wtyku więc wkłada się go tak jak się patrzy na wprost do gniazda. Które okazuje się że ma fazę (zgodnie z oznaczeniami producenta) po prawej.

Producent się pomylił?
Nie tak czytam rysunek i jego otoczkę?
Odpowiedź inna?

Pozdrawiam i nadal proszę o pomoc!
Marcin

Witam!

Zapewniam Cię kolego sq3hmn, że oprócz kolegi piotrp nikt się nie myli. Wszystko bowiem od dawna jest znormalizowane i ustalone.
Dogłębnie zostało to wyjaśnione w temacie
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=12856&st=0&sk=t&sd=a
Niech Cię tylko nie zwiedzie jego tytuł Osprzęt na 24V.
Dobrnij do końca i zawsze stosuj się do zaleceń producentów osprzętu.

Ja może jednak napiszę to jasno i wyraźnie, tym bardziej że dotyczy to wszytkich gniazd przemysłowych “siłowych” - i niebieskich i czerwonych też!
Norma IEC- określa sposób podłączania gniazd przemysłowych.
Patrząc na gniazdo od frontu odliczamy od zacisku (kołka) ochronnego zgodnie z ruchem wskazówek zegara kolejne fazy a na końcu zero (jeśli występuje).

P.S. Dobrze byłoby żeby Kolega piotrp usunął błędny rysunek.

P.S. Dobrze byłoby żeby Kolega piotrp usunął błędny rysunek.

A może kolega piotrp wzorował się na gnieździe 230V ?
Po prawej powinno być L, po lewej N i PE. Odwrotnie jak na załączonym rysunku.