Jak określić kierunek obrotów bez załączania

Witam.
Jak okreslic kierunek obrotu silnika,pompy( np.zasilanych trójfazowo)?.
Fizycznie nie moge tego sprawdzić(maszyna w obudowie zwartej bez widocznych czesci wirujących) utrudniony dotęp.

Masz dostep do wentylatora silnika??
Jesli tak (otwory) to wez opaske do kabli - najciensza jaka masz, odetnij z niej zamek, i cienki koniec wloz w oslone wentylatora tak zeby wentylator tylko delikatnie
dotykal opaski - po kierunku odchylenia opaski widzisz kierunek obrotow.
Trzeba to zrobic ostroznie, obciecie zamka jest konieczne aby nie zaczepil o oslone jak upuscisz opaske.
Przy oswietleniu swietlowkowym metoda “na oko” jest zawodna - efekt stroboskopowy.
Sprawdzenie probnikiem moze niebyc wiarygodne, szczegolnie jesli silnik byl przezwajany - przewijacze podlaczaja “jak leci”, podlaczysz fazy zgodnie wedlug testera a … silnik kreci sie w druga strone bo na tabliczce napisane jest L1, L2, L3 ,
a w rzeczywistosci jest L2, L1, L3

mam takie cudo produkcja CCCP rok produkcji 1968 - warunek prawidłowego działania silnik oryginalny z opisana tabiczką, nie przwijany. To zaabytek, ale działa.

Witam

Jak okreslic kierunek obrotu silnika,pompy( np.zasilanych trójfazowo)?.
Fizycznie nie moge tego sprawdzić(maszyna w obudowie zwartej bez widocznych czesci wirujących)

Jest takie małe urządzonko jak indykator ruchu silnika. Żadnej ingerencji w silnik, przyrząd przykładamy do silnika i wskazuje kierunek obrotów, coś podobne do kompasu.

Witam
Kol.bod zapewne chodziło o sposób sprawdzenia kierunku wirowania silnika pompy np.głębinowej zanurzonej w studni lub innej która ma niewidoczne wirujące części.
Oferowany jest przez różne firmy ,także wysyłkowe testery kolejności faz i kierunku wirowania silnika przed podłączeniem napięcia typu EPM3 pozwalają to sprawdzić.
Pozdrawiam

Witam
W pracy sprawdzaliśmy kierunek wirowania pompy w nastepujący sposób: jeden trzymał pompę ( P2 ) w rekach umoszoną lekko nad ziemią a drugi załączył ją.
jeżeli pompa wyrywała sie z rąk w prawą strone oznaczało lewe obroty i odwrotnie

Pozdrawiam Carl

Witam
W DTR pomp z którymi miałem do czynienia zapisane były ostrzeżenia przed uruchamianiem pomp na sucho. Dawniej robiono taką próbę przez zanurzenie w beczce z wodą. Ale z pompami dużej mocy np.18kW i więcej to już problem.Teraz sprawdzam kierunek wirowania silnika po zanurzeniu w studni,w wodzie ale przed połączeniem złączek na rurach.Taki tester jak napisałem mam zamiar niedługo nabyć,do sprawdzania kierunku wirowania rownież innych silników do których jest trudny dostęp.Pozdrawiam

Kierunek wirowania pompy głębinowej sprawdzałem wczoraj w nocy po wymianie.
Przy złym kierunku obrotów podawała 22 m3/h wody, przy dobrym 45 m3/h. Pompa z silnikiem 9 kW. Oczywiście po zamontowaniu pompy w studni.
Pozdrawiam.

Witam

http://sonel.pl/index.php?pid=126

Pozdrawiam.

włącz pompę, stosunek prądu do wydajności. Przy prawidłowym podłączeniu, prąd będzie mniejszy a wydajność większa, jeśli będzie źle podłączona to prąd bedzie wyższy.

Kupowałem głębinówkę grundfosa 21kW i Pan w sklepie prosił mnie bym koniecznie sprawdził poprawność wirowania ponieważ podobno " przy przeciwnych obrotach pompa potrafi odkręcić się z rury " nie wiem ile w tym prawdy??, ale mówił mi że w tym roku już dwie spadły.

Co koledzy sądzą o tym ??

Faktycznie przy poprawnym połączeniu maleństwo strasznie się wyrywa, ja używam ich w basenach 2x3m, dodatkowo podpięty wąż strażacki itd… jedna osoba ma wielki problem by utrzymać wąż :slight_smile: :slight_smile: