jak obliczyć moc dla układów trójfazowych niesymetrycznych

Witam, jak obliczyć moc czynną i pozorną dla układu trójfazowego niesymetrycznego (L1 -72A, L2 - 95A, L3 - 75A, napięcie 230V/400V, w sieci pracuje sprzęt komputerowy, serwery, komputery, upsy) ?
Moge zkozystać ze wzorów na moc pozorną: S=1,73UI, i czynną P=1,73UI*cos fi?
tylko jaki prąd podstawic do wzoru, jak układ niesymetryczny? i skąd wziaść cos fi?

dziekuję i pozdrawiam

witam.
Zakładam ze cos φ=0,90 ,z tabblicy trygonometrycznej znajdujemy φ=25º50 dla mocy biernej bedzie wynosuł sin φ=0,43.
Moc czynna L1=42638W ,Moc bierna =20371Var,Moc pozorna =47376VA
L2=56259W,Moc bierna =26879Var,Moc pozorna =62510VA
L3=44415W,Moc bierna= 21220Var,Moc pozorna =49350VA
UKład trojfazowy gwiazda .

Witam
Jakby to powiedzieć abstrahując od faktu iż wyniki obliczeń mocy czynnej i biernej są na tyle właściwe na ile trafiono w kąt przesunięcia prądu i napięcia to jeszcze jako “stary metrolog” gdy widzę takie coś

Moc pozorna =47376VA

czyli pięć miejsc znaczących to widzę, że kalkulator jest sprawny natomiast do czasu gdy ktoś opracuje tak dokładny przyrząd pomiarowy proponuję podchodzić do podobnych wyników z dużą rezerwą a to przez to iż nie jest wiele warty wynik, który nie jest możliwy do zweryfikowania metodą pomiarową. :frowning:

w jaki sposób teraz obliczyć szacunkowy koszt energii przy założeniu że jeden kW kosztuje 0,5 zł. Mam te kW z każdej fazy ze sobą zsumować?

Witam

w jaki sposób teraz obliczyć szacunkowy koszt energii przy założeniu że jeden kW kosztuje 0,5 zł. Mam te kW z każdej fazy ze sobą zsumować?

Szanowny Kolego - pierwsza i naczelna zasada nie tylko w medycynie brzmi “nie szkodzić” :sunglasses: . Przechodząc do zacytowanego pytania to jak mnie uczyli jeśli dodam jednostki [kW] to dalej będę miał [kW] i ewentulne mnożenie przez cenę jednostkową nic nie da (a swoją drogą czy to jest cena 1kW czy 1kWh?). Kolega pyta o cenę energii a operuje na mocach.
Same operacje na tak podpowiedzianych wartościach mocy też na nic się nie zdają gdyż zakładają cos fi a więc mają się nijak do faktycznego.
Proponuję odłożyć temat na półkę i nie męczyć się zadaniem co do którego brak zarówno danych wyjściowych jak i odrobiny wiedzy (dotyczącej wzajemnej korelacji jednostek w układzie SI).

zakładając cos fi = 0.9 i to że taka moc utrzymywała się przez jeden dzień (czysto teoretycznie) wychodzi: 42638W + 56259W + 344415W = 443,312kW * 24h=10639,488kWh czy dobrze myślę?

Za 24h przy tym prądzie to ok 600 zł.

pm001 nie ładnie się tak wymądrzać.

pm001 nie ładnie się tak wymądrzać.

Pewnie masz racje Kolego, ale proszę o odpowiedź jaką wartość mają obliczenia na asymetrycznych obciążeniach gdzie z definicji należy liczyć się z różnymi współczynnikami mocy przy założonej z góry wartości tego współczynnika? (gdyby jeszcze podano charakter obciążenia np. grzałki) Moim zdaniem odpowiedź w formie kwoty podana koledze który jak widać ma pewne problemy z interpretacją posiadanych informacji może spowodować większe szkody niż brak tej kwoty. Zaś trywialne tłumaczenie ma skłonić do samoszkolenia.
Na przyszłość obiecuję się poprawić :sunglasses:

tak jak pisałem chodzi o wartość czysto teoretyczną dla zrozumienia tematu po to chyba jest to forum?

Szanowny kolego mrus - oczywiście forum jest po to abyśmy wszyscy mogli się wzajemnie uczyć i tutaj nie sposób się nie zgodzić. Natomiast wg mnie forum nie powinno być jedynym źródłem wiedzy i dobrze byłoby aby sięgnąć także do innych miejsc gdzie takie informacje są podawane. Nie miałem ani też nie mam zamiaru nikogo traktować z wyższością ale włączyłem się do wątku gdy pojawiły się obliczenia czysto arytmetyczne zaś Twoje pytanie (wówczas jeszcze nie teoretyczne) mówiło o obliczeniach wszystkich rodzajów mocy tylko z prądów i napięć.

jaki prąd podstawic do wzoru, jak układ niesymetryczny? i skąd wziaść cos fi?

Dalej podtrzymuję że takie wyliczenia które zaprezentowano na powyższe pytania nie mają sensu z czysto praktycznego punktu widzenia. Dalej pytałeś jak obliczyć koszty energii z mocy przy znanych kosztach jednostkowych energii a ja próbowałem abyś zaniechał takich obliczeń z praktycznego punktu widzenia. W odpowiedźi dokonałeś obliczeń i dopiero wówczas pojawił się tekst o czysto teoretycznym podejściu do tematu. Ta informacja zaś musi wprowadzić kolejne modyfikacje do rozważań no bo skoro rozpatrujemy nie praktyczny ale teoretyczny wątek to niestety nie jest tak łatwo jakby się na początku zdawało. Wzór który Ty podałeś (dla wersji 3 fazowych) oraz jego uproszczona wersja do obwodów jednofazowych zakłada bowiem że mówimy o czystym przebiegu sinusoidalnym Ty natomiast piszesz o obciążeniach właściwych dla zasilaczy impulsowych a więc cięcie skalpelem po sinusie. Taki przebieg zakłada bowiem znaczący wzrost wyższych harmonicznych a w konsekwencji bardziej skomplikowane obliczenia. Zapewniam, że nie zależy mi na wymądrzaniu się ale jestem skołowany dawkowaniem informacji i nie wiem czego oczekujesz oraz na jakim poziomie odpowiedzi Cię satysfakcjonują więc pewnie najlepiej będzie jak wyłączę się z dyskusji.
Tak czy owak życzę powodzenia :sunglasses:

Teoretyczną kwotę Tobie podałem, więc nie wiem co więcej oczekujesz ?
Kolega „pm001” jak zauważył Marcin się tylko mądrzy, a nie zauważył ze moce podane (przez „slawek2385”) na samym początku są błędne.

Witam szanownych Kolegów

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło Kolego pm001. Czy da się jeszcze okreslić w przybliżeniu procent błedu ze względu na charakter obciążenia ( to co pisał Kolega pm001)?

ps. Ja błąd w obliczeniach zauważyłem:)

pozdrawiam serdecznie

Witam
Pomijając jakieś ekscesy z okresu studiów w późniejszym czasie nie było to nigdy potrzebne aby bawić się szeregami Fouriera. Jest też jeszcze jedna ważna kwestia AFAIK inaczej to będzie wyglądało jeśli zasilacz impulsowy będzie pracować na znamionowym obciążeniu a inaczej gdy będzie pracować ze sporym zapasem mocy (np. pobór prądu 10A da inne wyniki praktyczne (inny poziom wyższych harmonicznych) jeśli zasilacz będzie 10A a inne gdy zasilacz będzie 25A. Gdybym miał na siłę obstawiać to zakładałbym że błąd ostateczny w wyliczeniu kwoty za energię powinien zawierać się do jakichś 5-10% ale to naprawdę nie jest poparte jakimiś wyliczeniami a tylko szacunkami i może ktoś z kolegów to zweryfikuje.
Co do błędu w obliczeniach (którego nie zauważyłem jak twierdzi jeden z kolegów) to muszę się wytłumaczyć pewnymi nawykami (jak widać negatywnymi :frowning: ) i gdy neguję zasadność obliczeń lub metodę albo uważam że mam jeszcze inny powód do odrzucenia obliczeń to nie odnoszę się nigdy do otrzymanych w ten sposób wyników. :sunglasses: