Witam
Jestem nowy na tym forum, i proszę o pomoc w napisaniu kosztorysu.
Dotyczącego wymiany pólpośredniego układu pomiarowego, poniżej podaje dokładniejsze dane:
jest to układ pomiarowy pólpośredni liczący tylko moc czynną
demontaż 4 skrzynek podtynkowych zawierających ww. układ
wykucie nowych wnęk pod nową typową rozdzielnie zawierającą ( RBK, przekładniki, sygnalizacje zaniku fazy, licznik)
montaż i podłączenie rozdzielni
Nie wiem czy da się uwzględnić koszty związane z uzyskaniem zgody na rozplombowanie licznika w zakładzie energetycznym, odbiór itd. Jeżeli tak to jak to zrobić?
Może ktoś zna pozycje w KNR dotyczące tego zagadnienia?
Witam jesli chodzi o licznik bez obaw musisz zglosic ze danego dnia bedzie zerwanie plomby i przelozenie w zwiazku ze zmiana zabezb …Pozostale zeczy podobnie chyba jak za punkt musisz liczyc (1eska to 1 punkt )
Wiam
Koszty związane z robotami a nieprzewidziane w katalogach normatywnych można wycenić przez analogię lub pozycją uproszczoną, biorąc faktyczne koszty poniesione przez wykonawcę. Na dzień dzisiejszy kosztorysowanie stało się bardzo elastyczne a tym bardziej, jeśli nie mamy do czynienia ze sztywnymi ramami określającymi sposób rozliczania (np. ceny jednostkowe, ryczałt). Pozostaje taka sytuacja kwestią umowną między zamawiającym a wykonawcą.
Pozdrawiam
Adam
Witam
Najlepiej ując w taki sposób w jaki Ci napisałem, Czy użyjesz pozycji analogicznej z katalogu czy będzie to pozycja uproszczona, nie ma to znaczenia. Przedstaw w tych pozycjach faktyczne koszty poniesione na odbiory i oplombowanie liczników. Rozdzielnicę możesz (a nawet powinieneś) skalkulować najpierw jako prefabrykat a później jako montaż całości, dodając podłączenie przewodów w zależności od ilości i przekrojów. W cenie rozdzielnicy możesz równie dobrze utopić oplombowanie liczników i jej odbiór przez ZE. Jak to rozegrasz, tak musisz to wytłumaczyć inwestorowi lub zamieścić w kosztorysie opis;
np.
KNR 05-14-0101-0200
Montaż przyścienny rozdzielnicy pomiaru rozliczeniowego energii, transformatorowy wraz oplombowaniem i postępowaniem odbiorowym.
Obmiar 1 szt.
Cena jako kompletnej rozdzielnicy wraz z kosztami dodatkowymi.
Pozdrawiam
Adam
Witam Adamie,
bardzo mi pomogłeś. Duże DZIĘKUJĘ. Jeżeli nie będzie to problemem prosiłbym jeszcze o nr katalogowy demontażu ww. rozdzielnicy i ilość r-g w obydwóch czynnościach.
Pozdrawaim Masonry.
Witam
KNR 0514-0101-0200
Dla rozdzielnicy o wadze do 50 kg
4,001 rbg
demonmtaż
KNR 0403-11 tablica 29 lub 45 w zależności czy są to same tablice czy skrzynki
Pozostaje jeszcze wykucie wnęk
0401-03 lub 0403-11 i w zależności od podłoża należy przyjąć dm3 w/g 4-03 lub m2 w/g 4-01
Pozdrawiam
Adam
Adam nie przesadzaj, KNR w firmach obejmuje też część elektryczną, jak napisze bzdury, to go łatwo zweryfikuje pierwszy rozgarnięty kontroler ja osobiście podałbym kalkulacja własna, gdyż KNR jest zbyt sztywny dla początkujących, ale oczywiście to tylko moja opinia
mniejsza o to Adam, czasami zastanawiam się nad zmiennością losów, bo teraz to takie łatwe, rzuci się pytanie w eter, a od razu ma się niby wszystko, gorzej jak później przyjdzie wyjaśnić nieco dokładniej. Nie zwracaj po prostu uwagi na mój post
Witam.
Ja wpisuję takie koszty jak np. wyłączenia, rozplombowanie licznika, zajęcie pasa drogowego czy koszty obsługi geodezyjnej jako dodatki. Mam taką zakładkę w programie “Zuzia”. Jak na razie to nikt się tego nie czepia.
Pozdrawiam.
Słusznie kolego kkas12 - Norma - której uzywam, pozwala na dokładanie narzutów typu Geodezja, Zajęcie pasa itp. do kompletnego kosztorysu - juz po naliczeniu standardowych narzutów.
Natomiast co do kolegi masonry - z tego co mówisz wynika że nie masz ani programu do kosztorysowania, ani papierowych katalogów. Jesli to ma być kwestia tylko rozliczenia z Inwestorem to po prostu zrób tabelkę w Wordzie, podziel ją na takie pozycje jak uważasz, np:
Wykucie i wyrównanie wnęki 1,6 m2 x 100 zł/m2 = 160 zł
Montaz rozdzielnicy xxx
itd
na końcu
xx. Koszty poniesione na rzecz ZE (plombowanie itp) = 323 zł
RAZEM NETTO =
VAT
BRUTTO
Podpis i
już masz wycenę
Jesli koniecznie chcesz możesz się posiłkować KNR/KNNR itd, ale skoro nie umiesz tego robić, to może byc trudne. Może zastanowisz sie nad wynajęciem kosztorysanta?
Wpisz cene jednostkową, ilośc i wartość. W ten sposób przy zmianie ilości robót będziesz mógł łatwo wyliczyć nową kwotę.
Jesli któryś z Kolegów widział lub jeszcze lepiej, posiada kosztorys inwestorski na roboty elektryczne, sporządzony metodą uproszczoną, zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM
MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 18 kwietnia 2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym? to proszę o kontakt.
Witam
Używam tego programu od lat ale spotkałem się z restrykcyjnymi wymaganiami wykonania metodą uproszczoną stricte wg przytoczonego Rozporządzenia. Chciałby skonfrontować z innymi kosztorysami lub kosztorysantami. Będę wdzięczny za sugestie.
Witam Kolegów Forumowiczów i kol. masonry
Od lat używam programu “Winbud” firmy Chandney Software
Proponuję wejść na stronę http://www.chandney.com.pl
i ściągnąć program kosztorysowy (niestety , tylko wersja demonstracyjna)
Kilka pozycji uda sę złapać
Jest jeszcze program ZUZIA , ale osobiście go nie znam
Pozdrawiam.