Jak najłatwiej zrobić bruzdy pod peszel?

Witam,

Moze moje pytanie nie dotyczy elektrycznosci bezposrednio ale wiaze na pewno z ta tematyka. Jakim sprzetem (firma i czym ) najlepiej wykonac bruzdy pod instalacje eletryczna - peszel (dom murowany - cegla tzw. MAX).

Nie robie tego zawodowo, potrzebuje jednak wykonac troche “dziur” wiec potrzebuje w miare dobry chodz nie profesjonalny sprzet. Wszelkie sugestie mile widziane ..

Pawel Gil

1. W miarę dobry jest młotek i przecinak:
  2. Trochę lepszy jest młotek mechaniczny:
  3. Bruzdownica

Bruzdownica tania mała (ok 25mm głębokości) ok 600 zł (tzw jednorazówka - może nie wytrzymać oś tarcz-łożysko lub przekładnia kątowa) - zaleta to lekka i tania, solidne zaczynają się od ok 3000zł.
Jeśli potrafisz prowadzić szlifierkę kątową można to wykonać zakładając specjalne tarcze tzw “diamentowe do cięcia betonu - nacięte rowki promieniowo”. Tarcze prawie nie ścierają się.
Jeśli nie wiesz czy potrafisz prowadzić szlifierkę kątową nie dotykaj jej, jest to naprawdę bardzo niebezpieczne narzędzie, raz mało nie odebrała mi życia (ślady noszę do dziś) i pozostał mi do niej uraz.

witam
W tego typie materiale można stosować młot udatowo-obrotowy z profilowanymi nasadkami do kucia. idzie nieżle. Do jednorazowej roboty można kupić coś tańszego. Otwory przelotowe nie wiercę tylko przebijam kawałkiem zbrojeniówki, idzie szybciej.

STANCA

Ja u siebie używałem gumówki na tarczę 230mm i tarczę diamentową segmentową (oba firmy TOYA - czyli najtańsze z możliwych). Nie wiem jak to się stało, ale po zrobieniu ok. 300 m bruzd w przedwojennej bardzo wytrzymałej cegle pełnej (dosyć głębokich) gumówka nadal działa, zużyłem jakieś 2,5 tarczy). Największy problem to wszechobecny pył i totalne “zadymienie pomieszczeń” podczas roboty. Praca wybitnie niewdzięczna (trzeba mieć na sobie okulary ochronne, maseczkę przeciwpyłową i przy dłuższej pracy nauszniki ochronne. Podejrzewam, iż w pustakach szłoby to o niebo lepiej i w porównaniu do pełnej cegły byłoby czystą przyjemnością. Tak jak przedmówca zwracam uwagę na fakt, iż gumówka może być wyjątkowo niebezpieczna. Życzę powodzenia:)

a tytaj zdjęcie jak to mniej więcej może wyglądać (w posadzce betonowej również wycinałem bruzdy gumówką - wyjątkowo pracochłonne i męczące)

Witam
To smutne , że nie można zaproponować tego co powinno się używać . Bruzdownica z odkurzaczem , maska itd.

Nie robie tego zawodowo, potrzebuje jednak wykonac troche “dziur” wiec potrzebuje w miare dobry chodz nie profesjonalny sprzet. Wszelkie sugestie mile widziane ..

odpowiedż dla poprzednika
Tu wszyscy pokazują sposoby do wykorzystania na miarę możliwości Nie do zastasowań profesjonalnych.

Pozdrowienia
STANCA

No cóż bruzdownica niewiele pod względem technicznym różni się od gumówki (właściwie mogłaby to być ta sama gumówka z inną osłoną i “zaciskiem” na 2 tarcze), jednak cenowo jest zupełnie nie przystępna dla amatora chcącego sobie od czasu do czasu powycinać parę bruzd. A odkurzacz to właściwie sprawa jeszcze droższa, przecież to musi być urządzenie, które zbiera sam pył - specjalnie do tego przystosowane, każdy zwykły odkurzacz zatarłby się po paru minutach pracy z takim urządzeniem. Myślę, że nie ma co narzekać, w końcu Niemcy robili instalację el. w rurkach Bergmana używając jedynie przecinaka i młotka.

witam ! nieraz dobrze pochodzić ,pooglądać i nic nie robić tylko patrzeć.
Najlepiej się robi jeżeli jeszcze niema wylewki na posadzkach , wszystkie obwody w peszlu układa się na posadzce blisko ścian naprzykład obwody gniazd . Do obwodu oświetlenia wiercę w suficie i po posadzce nie wylanej
na piętrze układam instalację w peszlu , więc do kucia zostają tylko piony.
TU należy patrzec jak układa się cegła np dziurawka .
mało kuc a więcej myśleć pozdrawiam tadek

Dziekuje wszystkim za odpowiedz (jak zrobie troche dziur to podziele swoimi doswiadczeniami) !
PG

Gumówka ? ( zwłaszcza ta tańsza ) mowa o szlifierce kątowej może pozbawić Cię życia lub zostaniesz kaleką pomimo doświadczenia w prowadzeniu. Proponuje wypożyczalnię ( 100-200 pln za dobę bez tarcz), przynajmniej będziesz żył. Oczywiście musi to być bruzdownica z odkurzaczem ( okulary ochronne, słuchawki na uszy ). Jeśli w tym domu będziesz wykonywał sam inne instalacje ( wodę, co ) lub tylko bruzdy pod nie zastanów się nad zakupem sprzętu. Można skompletować zestaw dobrych firm z odkurzaczem do 2 tys. Odkurzacz i tak Ci się przyda w domu, a bruzdownicę możesz potem sprzedać.

2000?
No może i można.

Przemysłowy odkurzacz Kress NTX1200 - ok. 700zł w marketach typu Castorama.

“Bruzdowniczka” od Boscha - najniższy model GNF20CA można dostać (nową) za około 1400 na Allegro.
Regulowana głębokość rowka: 0,00 / 20,00 mm.
Szerokość rowka: 3,00 mm / 23,00 mm.
Średnica tarcz: 115,00 mm

Za wielkich bruzd to się tym nie zrobi, chyba że na “parę razy”.

Proszę pokażcie kto czym pracuje?
Ja aktualnie - z ciekawszych zabawek - robię tym: GBH 2-26DRE

Kilka dni temu wymieniałem instalacje alu na nową w “betonowym mieszkaniu z wielkiej płyty”. Bruzdownica i odkurzacz Bosch (komplet z workami papierowymi 100zł/doba) dwa dni pracy (ludzie mieszkali i stara instalacja musiała być czynna). Młotowiertarka przy podkuwaniu dawała więcej pyłu niż bruzdownica z odkurzaczem (trzba mieć kilka przecinaków bo na betonie po godzinie pracy nadają się tylko do ostrzenia). Otwory pod głębokie puszki l=60mm - korony diamentowe (widia nie bierze zbrojenia) też strasznie pyli (warto mieć drugą osobę z sawką odkurzacza). Z głębokimi puszkami trzeba uważać bo ściany są cienkie i można wjechać do sąsiada.
Bez wykrywacza przewodów nie podchodź, ale i tak dwa razy pojechałem po starej instalacji (były dwa przewody w odległości ok 5-7cm, a ja myślałem, że jest 1 przewód i wykrywacz “głupieje” z powodu zbrojenia). To co inni robili u sąsiadki przez miesiąc ręcznie w pustym mieszkaniu u mnie z “maszynami” wyszło ok 5 dni bez wyprowadzenia mebli i lokatorów. Przy dobrze zaplanowanej pracy 3-4 dni “pylenia”.
Nawet BOSCH nie może pracować bez przerwy.
Z młotowiertarek dla mnie GBH 2 -xx jest troszkę za mała do podkuwania.

Oczywiście - za mała jeśli chodzi o betony. Ma “pierdnięcie” tylko 3,0J.
Używam jej do otworów pod kołki rozporowe (przeciętnie fi 8-10-12) i przejść przez ściany (fi do 20mm).
Przesiadłem się na nią z prostych wiertarek udarowych, więc “doznań” nawet nie będę opisywał

Ale do kucia już niedługo będę miał GBH 7-45 na SDS MAX (ok. 10J).
Po jej kupnie pewno będzie trzeba często ostrzyć przecinaki

Cytat kol Yeti55
(widia nie bierze zbrojenia)

Jeżeli ktoś wstawił stal do betonu w elementach konstrukcyjnych to nikt nie ma prawa jej likwidować, przecinać. Widocznie po coś tam jest.
Te domy i tak wkrótce czeka śmierć techniczna ze względu na zastosowane technologie.

STANCA

Nie jest to samo gdyż w bruzdownicy jest dłuższy wałek i odroty w drugą stronę.

W małych bruzdownicach odkurzacz służy jeszcze do chłodzenia tarcz.W czasach jak nie miałem bruzdownicy radziłem sobie w ten sposób że na gumówkę z regulacją obrotów zakładałem dwie tarcze do betonu(nie diamentowe tlko zwykłe)i jakośszło tylko ten pył.!

Kolega STANCA - masz słuszność odnośnie zbrojenia, należy unikać krojenia stali w ścianach, tym bardziej w elementach konstrukcji nośnej, czasami jednk jakieś strzemiono lub coś podobnego wejdzie w drogę elektrykowi.

Kolego Klason - GBH 7-xx to narzędzie dla hydraulika. Przy dłuższej pracy może być stanowczo za ciężki. Na pewno jest to wydajne narzędzie tam, gdzie nie trzeba go trzymać w rękach nad głową np bruzdy pod sufitem lub w suficie.

Prawda.
Po dniówce z nowym 7-46 ręce miałem “do ziemi”…
Ma on jednak swoje zalety, których jest tyle, że wolę go od młotka i przecinaka :wink:

A co w takim razie innego polecacie?
Może 5-40? ~dwa kilo lżejszy od w/w.

Popatrz co robisz najcząściej SDS plus, czy SDS Max. Czy rozbijasz ściany, czy jedziesz po bruzdownicy. Na pewno musi bezpiecznie kroić koroną widiową