Witam wszystkich Kolegów na Forum
Mam pytanie odnośnie przewodów jaka jest różnica pomiędzy YDYp a YDYt.Mam jeszcze pytanie czy pojęcie przewód a kabel to jedno i to samo
Z góry dziękuję za odpowiedż.
Pozdrawiam
Witam wszystkich Kolegów na Forum
Mam pytanie odnośnie przewodów jaka jest różnica pomiędzy YDYp a YDYt.Mam jeszcze pytanie czy pojęcie przewód a kabel to jedno i to samo
Z góry dziękuję za odpowiedż.
Pozdrawiam
YDYp, YDYpżo:
przewody elektroenergetyczne NORMA:PN-87/E-90060: Przewody elektroenergetyczne do układania na stałe,z żyłami miedzianymi jednodrutowymi,o izolacji i powłoce polwinitowej, płaskie
YDYt, YDYtzo:
przewody elektroenergetyczne NORMA:PN-87/E-90060: Przewody elektroenergetyczne do układania na stałe,z żyłami miedzianymi jednodrutowymi,o izolacji i powłoce polwinitowej, wtynkowe
Niestety nie.
Witam.
Przewód YDYp. jest to przewód płaski Cu, układać można p/t i n/t. Przewód YDYt układany tylko p/t.
Kabel można układać w ziemi a przewód w budynkach.
Pozdrawiam.
Witam
YDYt to dziadowstwo i relikt komunizmu ale czasem jest pożyteczny przy układaniu na betonie. a kabel to już arystokracja w sród drucików . Pozdrawiam marcin714
Współczesne mają dopuszczenia i certyfikaty są równorzędne, kiedyś stare DYt miały pojedynczą izolacje ale i tak bardzo duży procent starszych instalacji pt ma je w sobie i sprawdza się do dziś
Przewody próba izolacji na przebicia od 300 do 700 V
Kable próba izolacji 1000V większa wytrzymałość
Pozdrawiam
Odpowiem trochę inaczej.DYtu w instalacjach montowałem bardzo mało-ostatnio klient sobie przywiózł z Niemiec-co to był za dyt!Izolację zewnętrzną można ściągnąć ręką!Jest o wiele bardziej elastyczna niż nasza rodzima.I kolor też ma inny - szary.
A co do obecnego stosowania - gdy pracowałem w hurtowni elektrycznej to YDYp3x1,5 się zamawiało 1 paletę(5km),a YDYt3x1,5 500mb(2002rok).Ot,takie porównanie.
Witam
Zmienia się technologia wykonywania instalacji elektyrcznej.
Kiedyś dawno temu jak jechało sie wykonać instalację w donku jednorodzinnym to się brało trzy worki gipsu, a teraz wiertarkę uchwyty i pół worka gipis do puszek. i to nie zawsze gdy jest płyta gipsowa.
Pozdrawiam