Jak działa generator synchroniczny

witam
proszę o wyjaśnienie mi działania generatora synchronicznego ze wzbudzeniem tyrystorowym, napędzanego turbiną parową , stosowanym w elektrowniach, za licho nie mogę zaskoczyć
dziękuje
proszę o wyrozumiałość

Witam

Ale o co konkretnie chodzi

Pozdrawiam

ogólnie zasadę działania, zdaje egzamin i nie mogę zajażyć, np. turbina napędza wirnik generatora, podajemy wzbudzenie i indukuje się itp… z góry dzięki

Witam kolegę koberek.

Proszę zajrzeć na pocztę (elektroniczną)
Brak gg nie pozwala na przesłanie linków.

witam
proszę o wyjaśnienie mi działania generatora synchronicznego ze wzbudzeniem tyrystorowym, napędzanego turbiną parową , stosowanym w elektrowniach, za licho nie mogę zaskoczyć
dziękuje
proszę o wyrozumiałość

Słuchaj, to jest naprawdę duży temat. Proponuje pierw abyś poczytał trochę na temat silników synchronicznych, generatorów, zasady działania - a później zajął się za elektrownie :slight_smile: Wzbudzenie tyrystorowe odpowiada za regulację poziomu napięcia - ale jak już mówiłem - tu znowu potrzeba Ci dużo wiedzy na temat prostowników sterowanych (tyrystorowych), obwodów wzbudzenia itd. Wał turbiny jest zamocowany z wałem generatora (właściwie to jedno urządzenie), turbina zamienie energie termiczną na mechaniczną, a generator mechaniczną na elektryczną. Regulacja momentem turbiny ma na celu utrzymanie słatej częstotliwości 50 Hz.. tak to wygląda w WIELKIM skrócie.