Doceniam merytoryczne potraktowanie zaczepki i też pozdrawiam,
KN.
Doceniam merytoryczne potraktowanie zaczepki i też pozdrawiam,
KN.
I tak i nie…
Montuję np. oświetlenie na szynoprzewodach 3f. (takie podwieszane). Powiedzmy 30 opraw tworzących jeden system, więc jakby jeden trójfazowy odbiornik. Projektant w rozdzielni przewidział zabezpieczenie typu S304. Wg mnie to poważny błąd gdyż w przypadku problemu z jedną tylko oprawą gaśnie cały sklep.
Trochę się dziwię, że muszę takie przykłady opowiadać, szczególnie, że nie jestem z projektantem.
Albo jeszcze inaczej: jeśli w moim obiekcie coś takiego bym sobie zażyczył i dostał taki kwiatek w projekcie to pogonił bym gościa szynoprzewodem ![]()
pzdr., PB
Witam
pawelboch zaproponował:
Powinno być: przed licznikiem 20 A Bi-Wtz (w ostateczności S30* C20A), za licznikiem co najwyżej 13A (B13A lub C13A).
Katalog 2003/2004 Moeller “Aparaty i osprzęt elektryczny niskiego napięcia” strona 140 - Selektywność wyłączników CLS i poprzedzającego dobezpieczenia topikowego D0 lub NH typ gL/gG
a) dla B13 i bezpiecznika 20A selektywność przy prądach zwarciowych poniżej 500A
b) dla C13 i bezpiecznika 20A selektywności brak
ad. a) - trzeba by mieszkać całkiem niezły kawałek od transformatora by spełnić ten warunek
ad b) nie trzeba komentowac
Ze względu na fizykę działania wyzwalaczy elektromagnetycznych pospolitych wyłączników nadmiarowo prądowych nie zapewnimy selektywności między dwoma takimi wyłącznikami (bezwzględu na charakterystykę członu przeciązeniowego)
Jeżeli chcemy aby było dobrze to należaloby pomierzyć poziom prądów zwarciowych w danym miejscu, zobaczyć jakie zabezpieczenia mają być na odbiorach, uwzględnić odpowiednie zapasy prądowe, dobrać zabezpieczenie przedlicznikowe i zamówić taką moc jaka odpowiada temu zabezpieczeniu. Jednakże wiadomo, że wiąże się to z większymi opłatami za energię i większość ludzi rezygnuje (najczęsciej nieświadomie) z selektywności na rzecz mniejszych rachunków.
Pozdrawiam
Michał K
P.S. To było chyba tematem tego wątku a nie zabezpieczanie kuchenki 3 fazowej.
No i? Co dalej???
Bo ja napisałem wyraźnie conajwyżej, więc podaj jeszcze dla kolejnych par. A jak chcesz być w temacie to jeszcze dla pary z tematu wątku.
Masz 10000% racji.
Jast tylko mały problem. Pomiary spodziewanych prądów zwarciowych oraz idący za tym dobór zabezpieczeń aktualny jest tylko w momencie dokonania pomiaru. Stan sieci zmieni się diametralnie np. w przypadku jej rozbudowy lub choćby jak sąsiad włączy spawarkę albo wyłączy ogrzewacz przepływowy.
Tak więc w praktyce nie jesteśmy w stanie zaprojektować coś co nas ustrzeże od wszystkiego, możemy tylko (uwaga, trudne słowo) zoptymalizować problem.
W tym przypadku (zabezpieczeniu przedlicznikowym 20A i odbiorach na poziomie 20 i więcej A) zaproponowanie pary np. 20A/6A (bardzo ładna selektywność!
) mija się z celem.
Natomiast 20/13 choć nie idealna, pozwala funkcjonować. Zreszta sprawdż dobrze w katalogu bo ja dla pary BiWtz 20A/ S301 C13A widze całkiem przyzwoitą selektywnośc na poziomie kilku ‘k’.
Twój pomysł zwiększenia zabezpieczeń przedlicznikowych jest bardzo atrakcyjny i słuszny jednak w praktyce nieosiągalny. Najczęstsze problemy:
pzdr.,PB
Ja mam przydział mocy 14kW i stąd - jak się domyślam - wynikają zabezpieczenia przedlicznikowe 3x20A. Z kolei w mieszkaniu na obwodach gniazdek są eski 16A, a na kuchence jedna potrójna 3x16A (te zabezpieczenia są z kolei oczywiste z uwagi na sprzęt używany w domu). Tyle że 16A na gniazdach i 16 A na kuchence (mówimy o jedej fazie) to 32A, podczas gdy przed licznikiem jest 20A. Czyli jest dokładnie tak jak pisze berger1 - optymalizacja kosztów za cenę elegancji w układzie zabezpieczeń.
KN.
Śmieszy mnie to :kto sobie sam dobiera zabespieczenie przedlicznikowe?
I teraz powstaje problem z selektywnością. Wszyscy wiedzą jak spełnić ten warunek a warunki techniczne wydane przez ZE 3xs 25c
Witam
pawelboch napisał:
Zreszta sprawdż dobrze w katalogu bo ja dla pary BiWtz 20A/ S301 C13A widze całkiem przyzwoitą selektywnośc na poziomie kilku ‘k’.
Napisz proszę w katalogu jakiego producenta widzisz tą selektywność bo w moim dla C13 selektywność zaczyna sie dopiero przy wkładce 35A gL/gG na poziomie zaledwie 1kA
Co do układu, jak w temacie, napisałem w drugiej części swojej wypowiedzi z którą się z reszta zgadzasz w 10000%
Możesz jeszcze mi wyjaśnić jaki wpływ na wartość prąów zwarciowych bedzie miało wyłączenie ogrzewacza lub spawarki u sąsiada, najlepiej na konkretnym przykładzie: prąd pomierzony przy włączonym ogrzewaczu na poziomie 2kA. Jaki on bedzie po wyłączeniu.
EL_BEST napisał
Śmieszy mnie to :kto sobie sam dobiera zabespieczenie przedlicznikowe?
Jeżeli kolega choć raz uda sie do Zakłądu Energetycznego aby wypełnić wniosek o wydanie warunków technicznych na przyłączenie do sieci, to się dowie, że jest tam taka rubryczka gdzie sie wpisuje moc jaka jest mu niezbędna. Jeśli jest tylko taka możliwość techniczna Zakład nie ma prawa mu odmówić.
Patrzysz nie na tę stronę.
Wystarczy jak selektywność będzie na poziomie np. 0,03 kA. O przetężeniach pisze nie o zwarciach. O selektywności na przetężenia, w sytuacji gdy nie możemy mieć i jednego i drugiego.
Bo prąd zależy od napięcia, tak mi się do tego postu wydawało ![]()
Mało danych.
pzdr., PB
Zgoda ale jeśli jest !