Jak do wyłącznikiem różnicowo prądowym P304 Legrand zabezpiecza się wiele obwodów. Tzn w jaki sposób przyłączyć za P304 np: 2 nadprądowe S301 na L1, 2 nadprądowe S 301 na L2 i 2 nadprądowe S301
na L3. Problem mam w tym że P304 ma tylko po jednym miejcu na kabel
w każdej fazie, więc jak do jednej fazy (np L1) dołączyć 2 wyłączniki nadprądowe S301? Jak się przyłącza linie powrotne N?
Jeśli ktoś wie gdzi znajdę jak wygląda rozmieszczenie i ułożenie takich aparatów w tablicy mieszkaniowej prosiłbym o podanie linka do takiej strony.
Czy można za P302 przyłączyć 2 S301 zabezpieczające dwa obwody
prowadzące z tablicy głównej do łazienki. I jak to połączyć?
Inną opcją byłoby zastosowanie 1P312 lecz suszarka do włosów +pralka=4000W
4000W/230V=17,39A, tak więc czy zamiast P312 (In=16), mogę zastosować P312(In=20) ?
Zaś 2 P312(In=16) jest dla mnie za drogo.
Szanowny kolego
jest wiele przepisów, rozporządzeń i Norm z którymi należy się zapoznać " zakładam że kolega ma kierunkowe wykształcenie" i chciałby się tylko douczyć. Dla nie fachowców jest rozdział nie jestem elektrykiem..
Łazienka to miejsce najbardziej niebezpieczne w domu i potrzeba wiedzy by ją wykonać dokładnie i bezpiecznie.
Dz. U. nr 75 poz 690 z 2002r podaje w par 188.2
2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczenia.
ja więc do pralki daję osobny obwód. Wiadomo pralka ma stać w odpowiednim miejscu zgodnie PN dotyczącą łazienek. Wykaz PN jest na forum.
A tak między nami weź fachowca do wykonania instalacji bo i tak ktoś powiniem to sprawdzić, pomierzyć czy jest bezpieczna instalacja i wziąść odpowiedzialność za stan instalacji.
Życie ludzkie jest więcej warte jak kilka setek.
Wyłącznikiem różnicowo-prądowym RCD można zabezpieczyć wiele obwodów, ale najczęściej jest to “błąd”. Jeśli jest to RCD przeciw-pożarowy (prąd większy od 30mA) to więcej nie potrzeba (przeciwpożarowych). Jeśli ma pełnić funkcje ochrony przeciwporażeniowej 16 lub 30 mA warto wstawić więcej, tym bardziej że standartowe wykonania 16, 25, 40A nie są drogie (ok 70zł jednofazowy)
Przykład: 1 RDC na domek jednorodzinny - wywala RCD i cały dom bez prądu, nawet narzędzi lub latarkę po ciemku szukasz. Na jedno mieszkanie w budynku 1 RCD to kiepski pomysł (chyba, że tylko zabezpiecza obwody łazienki)
Nie ma co robić taniej ja ostatnio pofatazjowałem dałem 2 róznicówek na domek i pozatym kazde prawie gniazdo osobny bezpiecznik ale o tam to i tak niewielki koszt z porównniem do całości jaki wydał na ten budynek.