Witam kolegów
Mam pytanie
ponieważ chcę zachować selektywność w obwodzie zasilania.
Od inwestora dostałem wytyczne aby zabezpieczenia wewnętrzne urządzeń były s191 C10 i c6 oraz dla klimatyzatorów S191D16
(mogą być zastąpione S191C16w wyjątkowych przypadkach-impedancja)
od Energetyki w warunkach mam również napisane o zastosowaniu zabezpieczenia przedlicznikowego 3x32 ocharakterystyce C
Zabezpieczenie głowne w złączu 3x40A
Przy takich warunkach trudno zachować selektywność
Moje zdanie na ten temat - zmienić klimatyzatory na C
zabezpieczenie przedlicznikowe np. S313D32 a głowne w złączu 3x50 gG
proszę o poradę jakie propozycje?
1.Pomierzyć impedancje pętli zwarcia
2.Ściągnać z internetu np. katalog Legranda i obejrzeć tabele selektywności
3.Pomiędzy wyłącznikami instalacyjnymi (eSami) trudno osiągnąć selektywność zwarciową (jest to możliwe np. dla D1 i np.B25 - hint: obejrzeć tabele impedancji samych eSek np. dla D0,3 są rzędu 10 omów)
4.Zainteresować się wyłącznikami selektywnymi tylko ta cena
Witam kolegów
Niestety prawdopodobnie nic kolega Bracket nie wymyśli. Pracownicy rejonów są w zakresie selektywności na etapie: cytuję “Załóż pan na odbiorniku char. “B”, a przed licznikiem char. “C”” i będzie Pan miał selektywność". Dodatkowo bezpieczniki przedlicznikowe są uważane za ograniczniki poboru mocy przez Użytkownika, co na marginesie jest bzdurą i nieprawdą, tak że nie można zwiększyć amperażu zabezpieczenia przedlicznikowego podanego prze RE. To z kolei eliminuje zabezpieczenia topikowe (do których dodatkowo trzeba się fatygować żeby je wymienić dgy są zaplombowane, a się spliły), natomiast selektywne, jak zauważył kol. adzik, są bardzo drogie.
Na marginesie nie wiem dlaczego Inwestor chce na klimatyzatorach zabezpieczenia o charakterystyce “D”; przecież tam nie występują tak duże prądy rozruchowe. Ja osobiście jako zabezpieczenie przedlicznikowe zawsze projektuję S-kę selektywną, a potem okazuje się, że Wykonawca i tak dał zwykłą, RE oczywiście nie zareagował na to (patrz cytat). Czasami nawet to się sprawdza , co daje powody do wypowiedzi: “Co ten “inżynierek” naraża Pana na koszty,. Ja panu dam tańszy, a tak będzie wszystko działać”.
Jerzy
Witam
Oj,niestety święte słowa Kolegi Jerzy-znajomość selektywności w Rejonach ZE woła o pomstę do nieba.Może kiedyś to się zmieni-wszakż nie takie odległe to czasy kiedy w twp z całą powagą wypisywano jako p.licznikowe typu B/na szczęście to już historia/.powiem szczerze,że też nie bardzo umię pytającemu coś sensownego polecić w takim układzie.
Pozostaje tylko życzyć szczęścia.Roman
Jeżeli inwestorowi zależy na selektywności to zamawia pan w hurtowni S90 lub podobny i sprawa załatwiona.
Rejony energetyczne mimo że w warunkach zasilania piszą o S300 C to po dłuższym namyśle i konsultacjach zgadzają się na zastosowanie selektywnych wyłączników ,chociaż też przyznaję ze czasem sprawa trafia az do dyrektora rejonu a on i tak pyta jaką taki wyłącznik ma charakterystykę C czy D.
Co do ceny to nie przesadzajmy nie jest już ona taka wysoka jak kiedyś a już znikoma przy całej inwestycji.
Pozdrawiam i zyczę więcej inwestorów którzy doceniają selektywność i jak najmniej takich krórzy myślą ,że można to osiągnąć na eskach żąglując charakterystykami.