Jak dobrać zabezpieczenia aby zachować selektywność

Witam kolegów
Mam pytanie
ponieważ chcę zachować selektywność w obwodzie zasilania.
Od inwestora dostałem wytyczne aby zabezpieczenia wewnętrzne urządzeń były s191 C10 i c6 oraz dla klimatyzatorów S191D16
(mogą być zastąpione S191C16w wyjątkowych przypadkach-impedancja)

od Energetyki w warunkach mam również napisane o zastosowaniu zabezpieczenia przedlicznikowego 3x32 ocharakterystyce C
Zabezpieczenie głowne w złączu 3x40A
Przy takich warunkach trudno zachować selektywność
Moje zdanie na ten temat - zmienić klimatyzatory na C
zabezpieczenie przedlicznikowe np. S313D32 a głowne w złączu 3x50 gG
proszę o poradę jakie propozycje?

1.Pomierzyć impedancje pętli zwarcia
2.Ściągnać z internetu np. katalog Legranda i obejrzeć tabele selektywności
3.Pomiędzy wyłącznikami instalacyjnymi (eSami) trudno osiągnąć selektywność zwarciową (jest to możliwe np. dla D1 i np.B25 - hint: obejrzeć tabele impedancji samych eSek np. dla D0,3 są rzędu 10 omów)
4.Zainteresować się wyłącznikami selektywnymi tylko ta cena :frowning:

nie wiem czy może zastosować S90 zamiast S300 lub S100(podobno się nie różnią)…

Witam kolegów
Niestety prawdopodobnie nic kolega Bracket nie wymyśli. Pracownicy rejonów są w zakresie selektywności na etapie: cytuję “Załóż pan na odbiorniku char. “B”, a przed licznikiem char. “C”” i będzie Pan miał selektywność". Dodatkowo bezpieczniki przedlicznikowe są uważane za ograniczniki poboru mocy przez Użytkownika, co na marginesie jest bzdurą i nieprawdą, tak że nie można zwiększyć amperażu zabezpieczenia przedlicznikowego podanego prze RE. To z kolei eliminuje zabezpieczenia topikowe (do których dodatkowo trzeba się fatygować żeby je wymienić dgy są zaplombowane, a się spliły), natomiast selektywne, jak zauważył kol. adzik, są bardzo drogie.
Na marginesie nie wiem dlaczego Inwestor chce na klimatyzatorach zabezpieczenia o charakterystyce “D”; przecież tam nie występują tak duże prądy rozruchowe. Ja osobiście jako zabezpieczenie przedlicznikowe zawsze projektuję S-kę selektywną, a potem okazuje się, że Wykonawca i tak dał zwykłą, RE oczywiście nie zareagował na to (patrz cytat). Czasami nawet to się sprawdza :slight_smile:, co daje powody do wypowiedzi: “Co ten “inżynierek” naraża Pana na koszty,. Ja panu dam tańszy, a tak będzie wszystko działać”.
Jerzy

Witam
Oj,niestety święte słowa Kolegi Jerzy-znajomość selektywności w Rejonach ZE woła o pomstę do nieba.Może kiedyś to się zmieni-wszakż nie takie odległe to czasy kiedy w twp z całą powagą wypisywano jako p.licznikowe typu B/na szczęście to już historia/.powiem szczerze,że też nie bardzo umię pytającemu coś sensownego polecić w takim układzie.
Pozostaje tylko życzyć szczęścia.Roman

Witam wszystkich.

Sprawa jest bardzo prosta.

Jeżeli inwestorowi zależy na selektywności to zamawia pan w hurtowni S90 lub podobny i sprawa załatwiona.
Rejony energetyczne mimo że w warunkach zasilania piszą o S300 C to po dłuższym namyśle i konsultacjach zgadzają się na zastosowanie selektywnych wyłączników ,chociaż też przyznaję ze czasem sprawa trafia az do dyrektora rejonu a on i tak pyta jaką taki wyłącznik ma charakterystykę C czy D.

Co do ceny to nie przesadzajmy nie jest już ona taka wysoka jak kiedyś a już znikoma przy całej inwestycji.

Pozdrawiam i zyczę więcej inwestorów którzy doceniają selektywność i jak najmniej takich krórzy myślą ,że można to osiągnąć na eskach żąglując charakterystykami.

Marcin714