Witam.
Jak dobiera się przekrój kabla średniego napięcia do zasilania transformatora?
Transformator o mocy 160 kVA.
Pozdrawiam.
Witam
Transformator 160 kVA można zasilić byle czym, każdy kabel SN wytrzyma to obciążenie. Ale nie każdy spełni wymagania dotyczące warunków zwarciowych.
Ogólnie stosuje się kable pojedyncze suche o przekrojach 70, 120 i 240 mm2, przy czym 70 już się nie układa na nowych liniach - nie jest to podyktowane względami obliczeniowymi tylko wygodą serwisowania - pogotowie nie musi wozic osprzętu na każdy możliwy przekrój. Olejowych nowych tez już sie nie układa, stosowało się generalnie przekroje 120 i 240 mm2.
Reasumując, dla zasilania kolegi transformatora wystarczy linia wykonana kablem 3xYHAKXS 1x70 mm2, jeżeli tylko spełni wymagania dla warunków zwarciowych.
Pozdrawiam
Yanc
Witam kol
Dziekuję za szybką odpowiedz
A jeśli z obliczen wychodzi przekrój 50 i jest to inwestycja prywatna?
Witam
Tez moze być, jak napisałem wcześniej jeśli chodzi o obciążenie to wytrzyma je każdy ze stosowanych kabli SN.
Dochodzi jednak jeszcze jeden problem, sam miałem taki przypadek ze dwa lata temu, kabel o przekroju 70 mm2 mogłem kupić taniej niż 50 mm2, a to z uwagi na fakt że 70 była na miejscu i hurtownia mogła dać duzy upust, natomiast na 50 upust byłby mniejszy i czas oczekiwania dłuższy, ponieważ jest to kabel mało popularny i hurtownie nie mają go w magazynach.
Ponadto, dla tej linii najbardziej rygorystycznym kryterium obliczeń będzie dobór przekroju kabla tak, aby podczas nagrzewania prądem zwarciowym temperatura żyły roboczej nie przekroczyła dopuszczalnego maksimum.
Podstawowe parametry jakie potrzebujesz żeby to wyliczyc to moc zwarciowa Szw [MVA] i przewidywany czas trwania zwarcia tzw [s]. Z mocy i napięcia linii wyliczasz spodziewany prąd zwarciowy. Z tabeli sprawdzasz jaka jest maksymalna gęstość prądu zwarciowego dla określonej temperatury maksymalnej żyły roboczej, no i mając prąd i gęstość wyliczasz minimalny przekrój żyły. Dobierasz pierwszy większy z typoszeregu i to wszystko.
TYLE TYLKO ŻE PROJEKT TEJ LINII MOŻE WYKONAĆ UPRAWNIONY PROJEKTANT, a on powinien wiedzieć jak to się liczy, jak się dobiera temperature i te wszystkie inne drobiazgi.
Pozdrawiam
Yanc