Jak powinny wyglądać badania elektronarzędzi jaki protokół?
Badania elektronarzędzi 220/230V zależą od tego w jakiej klasie ochrony są one wykonane 1 czy 2.
Klasa 1:
- pomiar rezystancji izolacji napięciem 500V między wyprowadzeniem przewodu ochronnego wtyczki, a połączonymi ze sobą wyprowadzeniami fazowym i neutralnym wtyczki,
- pomiar wytrzymałości elektrycznej izolacji napięciem przemiennym 1,5kV (patrz norma) między wyprowadzeniem przewodu ochronnego wtyczki, a połączonymi ze sobą wyprowadzeniami fazowym i neutralnym wtyczki (ten pomiar nie wykonuje się podczas badań okresowych, ale należy go wykonać po wszelkich naprawach sprzętu),
- pomiar rezystancji przewodu ochronnego prądem przemiennym 25A między wyprowadzeniem przewodu ochronnego wtyczki, a zaciskiem uziemiającym na obudowie elektronarzędzia; rezystancja powinna być mniejsza od bodajże 0,1 ohma (szczególy w normie).
Dodatkowo można zmierzyć przy znamionowym napięciu zasilania, aby upewnić się o prawidłowym funkcjonowaniu urządzenia:
- moc pobieraną przez urządzenie,
- prąd upływności w przewodzie ochronnym przy znamionowym zasilaniu.
Klasa 2:
- pomiar rezystancji izolacji napięciem 500V między wyprowadzeniem przewodu ochronnego wtyczki, a połączonymi ze sobą wyprowadzeniami fazowym i neutralnym wtyczki,
- pomiar wytrzymałości elektrycznej izolacji napięciem przemiennym ok. 3kV (szczegóły w normie) między wyprowadzeniem przewodu ochronnego wtyczki, a folią aluminiową, którą uprzednio szczelnie owinięto urządzenie (ten pomiar nie wykonuje się podczas badań okresowych, ale należy go wykonać po wszelkich naprawach sprzętu).
Dodatkowo można zmierzyć przy znamionowym napięciu zasilania, aby upewnić się o prawidłowym funkcjonowaniu urządzenia:
- moc pobieraną przez urządzenie,
- prąd upływności w przewodzie ochronnym.
Normy dotyczące badania elektronarzędzi:
-
PN-EN 50144-1:2000 “Bezpieczeństwo użytkowania narzędzi ręcznych o napędzie elektrycznym - wymagania ogólne”. Oto niektóre z arkuszy tej normy: 2-1: wiertarki, 2-2: wkrętarki i klucze udarowe, 2-4: szlifierki oscylacyjne i taśmowe, 2-5: pilarki tarczowe, 2-6: młotki, 2-7: pistolety natryskowe itd.
-
PN-EN61029-1 “Bezpieczeństwo użytkowania narzędzi przenośnych o napędzie elektrycznym - wymagania ogólne”
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności proszę zapoznać się z normami.
Z poważaniem
Szanowny Panie Teka Kl.2 - nie posiada wyporowadzenia przewodu ochronnego wtyczki.
Szanowny Panie Piotrze,
jest Pan w błędzie.
Cytat “-pomiar rezystancji przewodu ochronnego prądem przemiennym 25A między wyprowadzeniem przewodu ochronnego wtyczki, a zaciskiem uziemiającym na obudowie elektronarzędzia; rezystancja powinna być mniejsza od bodajże 0,1 ohma (szczególy w normie).”
Mam pytanie jakim przyrządem wykonuje sie taki pomiar?
Pozdrawiam Zbyszek.
jutro
Witam Kolegę Zbigniewa i wszystkich Kolegów na FORUM.
Np.: miernikiem MULTITESTER CE MI 2094 f-my METREL
Sprawdzanie ciągłości:
Prąd pomiarowy 100 mA, 200 mA, 10 A, 25 A.
W celu bliższych danych proszę na priva.
Witam wszystkich.
“Np.: miernikiem MULTITESTER CE MI 2094 f-my METREL
Sprawdzanie ciągłości:
Prąd pomiarowy 100 mA, 200 mA, 10 A, 25 A.”
Jest mi ktoś w stanie powiedzieć ile taki miernik kosztuje , ewentualnie polecić jakiś inny - możliwie najtańszy o podobnych parametrach. Pozdrawiam Zbyszek.
Witam!
Dystrybutor w/w mierników e-mailem: merserwis@merserwis.com.pl
Już sie dowiedziałem - 10790zł + 22% VAT - dzięki piękne. Toż to jest kosmos dla zwykłego śmiertelnika. Pozdrawiam Zbyszek