Izolatory stosowane w ee liniach napowietrznych

Witam.
Zapewne sporo osób które odwiedza to forum, pracuje w zakładach energetycznych badź innych firmach związanych z elektroenergetyka.

Chcialbym sie dowiedziec, jaki jest stan izolatorów na dzien dzisiejszy?
Wiadomo ze kompozytowe zaczynaja wypierać całą resztę, ale jakie sa inne najbardziej popularne używane obecnie, chodzi oczywiscie o izolatory liniowe w liniach napowietrznych.

Izolatorów kołpakowych juz prawie wogóle sie nie używa?

Jezeli miałbym zrobić analize istniejącego stanu, na jakich izolatorach musiałbym skupić największą uwagę?

Dziękuje z góry za cenne uwagi.

Wypowiem się o liniach SN średniego napięcia. Un=15 kV
Jako izolatory wsporcze najwięcej mamy:

• LSP, bardzo małe ilości, wymieniane w latach 90 tych z powodu wadliwego doboru przekładek pomiędzy porcelaną o bolcem śrubowym. Różnica w prędkości zmian gabarytów przy szybkiej zmianie temperatury dwóch materiałów powodowało pękanie porcelany. Przekładki nie kompensowały tych zmian. Np. mroźny poranek i szybkie ogrzanie przez słońce.
  • LWP, Najpopularniejsze izolatory wsporcze. Jak na razie (około 20 lat stosowania), nie widzę seryjnych uszkodzeń.
  • LSD ( deltowe), na moim terenie są linie z lat 50 tych gdzie dalej są w zastosowaniu. Bardzo mało awarii. Jeżeli już to w skutek wyładowań atmosferycznych lub jakiegoś szalonego myśliwego co to zamiast do zwierzyny wali w linie energetyczną ( mieliśmy taki przypadek). Najlepsze z izolatorów. Dużo nowych rozwiązań ( izolatory do systemu PASS), jest produkowane na wzór tych izolatorów. Ja osobiście wracał bym do tego kształtu izolatorów. W izolatorach tego typu ważne jest dobre zaprojektowanie ze względu na przebicia skrośne, ale to inna para kaloszy.
  • INNE nowych systemów, śladowe ilości i niema o czym pisać.

Odciągowe

• LP największe ilości. U nas bardzo duża ilość. Od 5 lat podczas gwałtownych zmian temperatury ulegają uszkodzeniom. Pęka porcelana na wysokości końca skuwki stalowej. Moim zdanie podobna przyczyna jak w izolatorach LSP. Dwa materiały o różnych właściwościach.
    W rodzinie tych izolatorów są różne typy. LP. LPG LPU. Są też różne ilości falbanek. Izolatory budowane na różne napięcia. Stosowane także w liniach NN.
  • Kompozyty, nie mam na ich temat wyrobionego zdania. Po kilku latach eksploatacji znam 2 przypadki uszkodzeń. Jak na razie wszystko ok.
  • Szklane kołpakowe. Składa się z nich łańcuchy izolacyjne. U nas w RE nie stosowane. Jedyne gdzie są zastosowane to linia 400 kV. Na temat tych izolatorów może wypowie się ktoś z ZE Olsztyn. U nich stosowany powszechnie. Kolega z Kętrzyna twierdzi, że są ok.
  • LK, LKZ, Tak jak LSD stare dobre rozwiązanie. Nawet po straceniu falbanek nie odpadają, czyli linia wisi dalej. Nie zdarzyło się w mojej ponad 20-sto letniej praktyce, by linki „spadły” na ziemię z powodu uszkodzenia tego typu izolatora. ( teraz osobie właśnie to uzmysłowiłem).
    Proste w wymianie. Można ilością regulować Un izolacji.

Wnioski.
Jak dla mnie stare rozwiązania LSD i LK bezkonkurencyjne. Izolatory LP, są dużym problemem i są ostatnio przyczyną 50% awarii w liniach napowietrznych SN.
Kolega niech zajmie się wszystkimi typami tu opisanymi. Są to izolatory stosowane w energetyce. Proponuje też zainteresować się nowymi typami o których nie chcę się wypowiadać. Za mało mam spostrzeżeń na ich temat.

Dziekuje bardzo, za wyczerpującą odpowiedz na temat izolatorów SN, bardzo mi pomogła.

Czekam tez na opinie innych użytkowników pracujących z izolatorami na WN, za co z góry dziekuje.

Na liniach nN izolatory wypierane są przez przewody izolowane typu AsXSn - a więc izolatory są zbędne.

Witam
Moje obserwacje są identyczne jak kolegi darsoft-LSD,LK,LKZ skubańce nie do zdarcia.LSP już mamy na szczęście bardzo mało bo się “wysypały”
LP mamy najwięcej,różne wersje i moja ocena jest taka,że im nowsze tym mniej trwałe.kompozytów mamy śladowe ilości-osobiście chyba tylko dwa razy wymieniałem awaryjnie.Na pewno ich zaletą jest to,że są poręczne i wymiana nie stwarzam jakichś problemów.Jak się będą sprawowały pod względem wytrzymałości mechanicznej w miarę upływu lat trudno mi dzisiaj powiedzieć-mam nadzieje,że będą bardziej trwałe niż np.odgromniki typuGXE.natomiast co do tego wypierania izolatorów przez AsXSn na liniach nN to myślę,że spokojnie pójdziemy sobie na zasłużoną emeryturę a one nadal będą stosowane
P.S.Kolego darsoft czy na swoim terenie spotkał Kolega takiego “celnego” myśliwca,który z linki AFL35 zostawił tylko stalówkę?/bo u nas taki buszuje i już dwa razy załatwił nam pracę w niedzielę/

Mieliśmy taki przypadek. Mam nawet gdzieś fotki. jak znajdę to wkleję.

Jeżeli chodzi o izolatory liniowe SN to oprócz kompozytów które coraz częściej wchodzą w nasza infrastrukturę energetyczną to przedewszystkim spotkasz się z izolatorami:
a)stojące typu LWP,LSP(coraz rzadziej),LSD
b)wiszące typu LPG(coraz rzadziej),LP
Izolatory nn to przedewszystkim N 80/2,N 95/2,S 80/2 oraz S 115/2 oczywiście typ tych izolatorów jest zależny od zastosowanego przekroju linii nn-ale to wszyscy wiedzą …

Jestem ciekaw czy znajde kogos kto pracuje z izolatorami na wysokim napięciu, tzn. 110 kV, 220 kV i 400 kV? jak sie tam ma sprawa, odnosnie izolatorów wiszących (kołpakowych, długopniowych) badz kompozytów.

Czy izolatory kołpakowe to już przeszłość i nikt ich nie stosuje i nie chce o nich słyszeć ?

dziekuje bardzo za udzielone odpowiedzi.