Witam.
Zapewne sporo osób które odwiedza to forum, pracuje w zakładach energetycznych badź innych firmach związanych z elektroenergetyka.
Chcialbym sie dowiedziec, jaki jest stan izolatorów na dzien dzisiejszy?
Wiadomo ze kompozytowe zaczynaja wypierać całą resztę, ale jakie sa inne najbardziej popularne używane obecnie, chodzi oczywiscie o izolatory liniowe w liniach napowietrznych.
Izolatorów kołpakowych juz prawie wogóle sie nie używa?
Jezeli miałbym zrobić analize istniejącego stanu, na jakich izolatorach musiałbym skupić największą uwagę?
Wypowiem się o liniach SN średniego napięcia. Un=15 kV
Jako izolatory wsporcze najwięcej mamy:
LSP, bardzo małe ilości, wymieniane w latach 90 tych z powodu wadliwego doboru przekładek pomiędzy porcelaną o bolcem śrubowym. Różnica w prędkości zmian gabarytów przy szybkiej zmianie temperatury dwóch materiałów powodowało pękanie porcelany. Przekładki nie kompensowały tych zmian. Np. mroźny poranek i szybkie ogrzanie przez słońce.
LWP, Najpopularniejsze izolatory wsporcze. Jak na razie (około 20 lat stosowania), nie widzę seryjnych uszkodzeń.
LSD ( deltowe), na moim terenie są linie z lat 50 tych gdzie dalej są w zastosowaniu. Bardzo mało awarii. Jeżeli już to w skutek wyładowań atmosferycznych lub jakiegoś szalonego myśliwego co to zamiast do zwierzyny wali w linie energetyczną ( mieliśmy taki przypadek). Najlepsze z izolatorów. Dużo nowych rozwiązań ( izolatory do systemu PASS), jest produkowane na wzór tych izolatorów. Ja osobiście wracał bym do tego kształtu izolatorów. W izolatorach tego typu ważne jest dobre zaprojektowanie ze względu na przebicia skrośne, ale to inna para kaloszy.
INNE nowych systemów, śladowe ilości i niema o czym pisać.
Odciągowe
LP największe ilości. U nas bardzo duża ilość. Od 5 lat podczas gwałtownych zmian temperatury ulegają uszkodzeniom. Pęka porcelana na wysokości końca skuwki stalowej. Moim zdanie podobna przyczyna jak w izolatorach LSP. Dwa materiały o różnych właściwościach.
W rodzinie tych izolatorów są różne typy. LP. LPG LPU. Są też różne ilości falbanek. Izolatory budowane na różne napięcia. Stosowane także w liniach NN.
Kompozyty, nie mam na ich temat wyrobionego zdania. Po kilku latach eksploatacji znam 2 przypadki uszkodzeń. Jak na razie wszystko ok.
Szklane kołpakowe. Składa się z nich łańcuchy izolacyjne. U nas w RE nie stosowane. Jedyne gdzie są zastosowane to linia 400 kV. Na temat tych izolatorów może wypowie się ktoś z ZE Olsztyn. U nich stosowany powszechnie. Kolega z Kętrzyna twierdzi, że są ok.
LK, LKZ, Tak jak LSD stare dobre rozwiązanie. Nawet po straceniu falbanek nie odpadają, czyli linia wisi dalej. Nie zdarzyło się w mojej ponad 20-sto letniej praktyce, by linki „spadły” na ziemię z powodu uszkodzenia tego typu izolatora. ( teraz osobie właśnie to uzmysłowiłem).
Proste w wymianie. Można ilością regulować Un izolacji.
Wnioski.
Jak dla mnie stare rozwiązania LSD i LK bezkonkurencyjne. Izolatory LP, są dużym problemem i są ostatnio przyczyną 50% awarii w liniach napowietrznych SN.
Kolega niech zajmie się wszystkimi typami tu opisanymi. Są to izolatory stosowane w energetyce. Proponuje też zainteresować się nowymi typami o których nie chcę się wypowiadać. Za mało mam spostrzeżeń na ich temat.
Witam
Moje obserwacje są identyczne jak kolegi darsoft-LSD,LK,LKZ skubańce nie do zdarcia.LSP już mamy na szczęście bardzo mało bo się “wysypały”
LP mamy najwięcej,różne wersje i moja ocena jest taka,że im nowsze tym mniej trwałe.kompozytów mamy śladowe ilości-osobiście chyba tylko dwa razy wymieniałem awaryjnie.Na pewno ich zaletą jest to,że są poręczne i wymiana nie stwarzam jakichś problemów.Jak się będą sprawowały pod względem wytrzymałości mechanicznej w miarę upływu lat trudno mi dzisiaj powiedzieć-mam nadzieje,że będą bardziej trwałe niż np.odgromniki typuGXE.natomiast co do tego wypierania izolatorów przez AsXSn na liniach nN to myślę,że spokojnie pójdziemy sobie na zasłużoną emeryturę a one nadal będą stosowane
P.S.Kolego darsoft czy na swoim terenie spotkał Kolega takiego “celnego” myśliwca,który z linki AFL35 zostawił tylko stalówkę?/bo u nas taki buszuje i już dwa razy załatwił nam pracę w niedzielę/
Jeżeli chodzi o izolatory liniowe SN to oprócz kompozytów które coraz częściej wchodzą w nasza infrastrukturę energetyczną to przedewszystkim spotkasz się z izolatorami:
a)stojące typu LWP,LSP(coraz rzadziej),LSD
b)wiszące typu LPG(coraz rzadziej),LP
Izolatory nn to przedewszystkim N 80/2,N 95/2,S 80/2 oraz S 115/2 oczywiście typ tych izolatorów jest zależny od zastosowanego przekroju linii nn-ale to wszyscy wiedzą …
Jestem ciekaw czy znajde kogos kto pracuje z izolatorami na wysokim napięciu, tzn. 110 kV, 220 kV i 400 kV? jak sie tam ma sprawa, odnosnie izolatorów wiszących (kołpakowych, długopniowych) badz kompozytów.
Czy izolatory kołpakowe to już przeszłość i nikt ich nie stosuje i nie chce o nich słyszeć ?