IP 65 czy IP 55???

Witam…
Mam pewien problem. Zlecono mi wykonanie instalacji elektrycznej dla kotłowni gazowej i nie wiem czy zastosowac klasę ochronności IP 65 czy wystarczaqjąca jest IP 55???
Proszę o pomoc w tej sprawie…
Mile widziana jaks lektura, którą mógłbym sie podeprzeć…
Dziękuję i pozdrawiam…

Zmontowany u mnie kocił gazowy (polski) ma wewnętrzną instalację elektryczną wykonaną IP20. Poprzedni firmy MORA miał również IP20. Dlaczego uważa pan, że gniazda powinny mieć tak wysokie IP, to nie jest kotłownia na miał węglowy, w której jest wysokie zagrożenie kurzem. Również zagrożenie wodą nie występuje chyba, że kocił jest zainstalowany w jakimś specjalnym, zagrożonym pomieszczeniu ale wtedy sam kocioł musi być w wykonaniu specjalnym.

Proponuje użyć gniazda w wykonaniu IP44 ( mam na myśli gniazdo 230V). W g mnie w zupełniości wystarcza.

Cechę konstrukcyjną obudowy dla której przyporządkowuje się stopień ochrony IP podaje norma PN-E-08106. Pytanie kolegi związane jest z pierwszą literą po IP które w/g tabeli normy j.w stanowi:
IP 55 - stanowi ochronę przed przedostawaniem się pyłu w ilości utrudniającej działanie aparatów zainstalowanych w obudowie lub zmniejszające niebiezpieczeństwo
IP 66 - całkowita ochrona przed przedostawaniem się pyłu

Kotłownie gazowe nie emitują pyłów. Ale kotłownia może znajdować się w pomieszczeniu w której zapylenie będzie duże, bo w pobliżu zlokalizowany jest np. zakład koksowniczy i tam, należy zastosować budowę o IP 65. Natomiast taka sama kotłownia zlokalizowana na terenie bieszczad, gdzie w pobliżu dziesiątek kilometrów nie ma żadnego zakładu, zapylenie jest praktycznie zerowe, to obudowa IP 45 będzie w zupełności wystarczająca.

Zastanawiam się czy Tomaszowi nie chodzi o relację IP do pojęcia gazu w kotłowni. Często można spotkać ten problemna etapie projektowania i wykonawstwa.