Instrukcja Eksploatacji

Na spotkaniu z zagranicznym inwestorem otrzymałem pytanie: Kto w Polsce pisze instrukcję eksploatacji obiektu budowlanego? Nigdy nie spotkałem instrukcji dla budynku podobnej do istrukcji samochodu lub niektórych urządzeń elektrycznych. Przepisy dotyczące urzadzeń elektrycznych wyraźnie mówią “Każde urządzenie elektryczne musi mieć instrukcję eksploatacji”. Gość pokazał mi taką instrukcję, zapisy były typu:

• okna firmy … myć dwa razy w roku ( lub według potrzeb) środkiem chemicznym ..( tu nazwa) po pięciu latach sprawdzić uszczelki - sparciałe wymienić; po dziesięciu latach sprawdzić stan okien uszkodzone wymienić itd.
    Bardzo to ciekawe i podobne do instrukcji samochodu.
    Jak to jest w naszym prawie, nie znalazłem nakazu, nie ma też zwolnienia z obowiązku, a już nic na temat kto to pisze. Pytanie "KTO?"miało na celu czy: inwestor, wykonawca, projektant czy może jeszcze ktoś inny?
    Inwestor był ze Skandynawi i dodał, że u nich robi się również dokumentację fotograficzną poszczególnych faz budowy np. widać trasy przewodów przed zatynkowaniem.
    Co Wy na to?

Nigdy dosyć informacji dla osób zajmujących się eksploatacją

Osobiście również nie znam przepisu odnośnie Instrukcji,ale niedawno spotkałem się z sytuacją gdzie administrator budynku podpytywał mnie jak powinna wyglądać taka Instrukcja.Wychodzi na to że coś w tym jest ,tylko zainteresowani dowiedzą sie o tym ostatni.Jeśli chodzi o dokumentacje fotograficzna to od dłuższego czasu robie dla siebie i stwierdzam że po kilku latach jak temat wraca przydaje się .

Instrukcja eksploatacji odnośnie instalacji elektrycznych jest wymagana przez Prawo Energetyczne nie wiem czy jest wymagana dla całego obiektu . . . Jednak jest to fajna sprawa np dla wspólnot mieszkaniowych gdzie administrator uważa że robi wszystko dobrze i dużo . . . Posiadając instrukcję eksploatacji można go łatwo rozliczyć ze swoich działań

Jeśli chodzi o dokumentację foto to od wielu lat wykonuję zdjęcia i kilka razy uratowało mnie to z opresji.Jest to dobry zwyczaj !

Panie Kotek poruszył Pan temat, obszerny do dyskusji na łamach forum. Ja osobiście nie spotkałem się z opracowaną instrukcją eksploatacji obiektu budowlanego typu : szkoła, biurowiec adminidtracyjny, budynek uzyteczności publicznej itp. Natomiast moge podzielićć się informacjami na temat instrukcji eksploatacji obiektów budowlanycch o charakterze przemysłowym typu: Stacje Uzdatniania Wody, Sprężarkownie, Ciepłownie, Oczyszczalnie ścieków itp, Obowiązek przkazania Instrukcji obsługi i eksploatacji obiektu spoczywa na Wykonawcy robót o ile umowa zawarta pomiędzy inwestorem a wykonawcą nie przewiduje innej możliwości. Dla dużych obiektów mogą to być oddzielne instrukcje powiązane z sobą (dla branż: technologicznej, instalacyjnej, elektrycznej, akpia, oraz fabryczne instrukcje eksploatacji urządzeń, itp). Ponieważ obecnie żadne obowiązujące przepisy nie mówią nic na temat jakie uprawnienia powinien posiadać autor opracowania, jakim standardem jakościowym powinna charakteryzować się opracowana instrukcja, Wykonawca najczęściej zleca jej wykonanie różnym przypadkowym osobom (projektantom, pracownikom przyszłego uzytkownika, osobom które o eksploatacji i obsłudze niemają zielonego pojęcia). Czyli, ukryty niekiedy sposób gratyfikacji pieniężnej dla pewnych osób związanych z przetargiem, odbiorem robót itp.
Dawniej w latach 80 do do końca lat 90, większość zlecen na opracowanie instrukcji obsługi i eksploatacji obiektów była kierowana do NOT-u. W wydawanym w tamtych latach Biuletynie Informacyjnym Budownictwa, o ile sobie przypominam były podane jakie uprawnienia powinny posiadać osoby opracowujące instrukcje elksploatacji (dla branży elektrycznej - uprawnienia SEP z zakresie dozoru nad eksploatacją urządzeń elektroenergetycznych + conajmniej 3 letnia praktyka przy eksploatacji urządzeń dla techników, 2-letnia dla inżynierów), oraz znajdowały się wytyczne do opracowania instrukcji (co instrukcja powinna zawierać).
Obecnie dla średniej wielkości obiektów budowlanych typu (kotłownia gazowa lokalna), gdzie wykonowcą jest firma składająca się z kilku osób, spotkałem się z przekazywaną instrukcją składającą się z kilku stron przekserowanych wycinków dokumentacji autorstwa kierownika budowy, którą inwestor (pracownik-urządu gminy) przyjął bez uwag- bez komentarza.
Czy koledzy spotkali się z podobnymi zjawiskami?

Nagminną praktyką jest zlecanie wykonania instrukcji eksploatacji projektantom jako dodatek do dokumentacji projektowej. W tej chwili opracowuję projekt stacji uzdatniania wody w zakresie instalacji elektrycznych i automatyki. Zleceniodawca oczekuje dostarczenia Instrukcji łącznie z projektem wykonawczym. Chętnie usłyszałbym kilka uwag na temat zawartości takiego opracowania. W Przepisach Eksploatacji Rozdział V jest zapis, cytuję z głowy: …obowiązek sporządzanie instrukcji eksploatacji …spoczywa na kierowniku zakładu… Niestety nikt tym się nie przejmuje i zleca jak to opisal Pan Czesław. Ponawiam prośbę o kontakt w celu wymiany doświadczeń.

“Obowiązek przkazania Instrukcji obsługi i eksploatacji obiektu spoczywa na Wykonawcy robót o ile umowa zawarta pomiędzy inwestorem a wykonawcą nie przewiduje innej możliwości”

• DLACZEGO ??? Gdzie to jest określone, że Wykonawca musi dostarczyć instrukcję obsługi OBIEKTU. Owszem, jeżeli dostarczam URZĄDZENIE to muszę dołączyć instrukcję obsługi, ale opracowanie instrukcji do OBIEKTU to obowiązek jego UŻYTKOWNIKA. Skąd na przykład Wykonawca ma wiedzieć ile personelu będzie zatrudniał użytkownik i czy będzie chciał okresowe pomiary i badania zlecać “na zewnątrz” czy swoim pracownikom?

uwagi ogólne:
MB - przecież wykonawca może żądać od inwestora programu pracy obiektu.
wykonawca stosuje technologie, urządzenia, które narzucają sposób późniejszej eksploatacji - to nie tylko odnosi się do robót elektrycznych.
Czesław - ukryte gratyfikacje daje się w kopercie - bez żadnych opracowań, projektów, instrukcji. jak się wyprodukuje jakiś papier, to jest jednak praca.
kotek - zwróćcie panowie uwagę, że to zagraniczne normy wprowadzają takie zwyczaje, że obiekt kosztuje znacznie więcej niż mury, instalacje, itp.
do kosztów obiektu trzeba zaliczyć właśnie dokumentacje, pomiary, ubezpieczenia, eksploatację, serwis wszelaki. chyba to jest normalniej, bo przecież dokumentowanie fotograficzne np. znakomicie pomaga i potania ewentualne powroty.
wnioski?

Panie Tadku - koperta to jest dla biorącego, a dla rozliczenia brakującej kwoty w kasie firmy fikcyjny rachunek - resztę nie trzeba dopowiadać
Pozdrawiam

Czy instrukcja ekspoatacji powinna zawierać kto ma wymieniać źródła światła w oprawach (żarówki, świetlówki) w pomieszczeniach biurowych firm, czy wymagane są uprawnienia E.

JA NAGMINNIE SPOTYKAM SIĘ Z PROJEKTAMI ,WYKONANYMI PALCEM NA SCIANIE .BEZ DYSKUSJI NALEŻY WYKONAĆ ,A CO DOPIERO SZUKAĆ INSTRUKCJI EKSPLOATACJI. BRAK DOKUMENTACJI PO WYKONANIU DANEJ ROBÓTKI,tzn DOROBIENIA GNIAZDA 1fazowego ,NANIESIENIU GO NA PLAN,LUB CHOOCIAŻ ZAZNACZYĆ, Z KTÓREGO BEZPIECZNIKA Z DANEJ TABLICY itd.WIEM ŻE TO WBREW PRZEPISOM ,ALE CO zROBIĆ?

Bardzo ciekawy temat. Podam przykład. Przychodzi PIP i pisze w protokole np “opracować instrukcję eksploatacji instalacji elektrycznej z uwzględnieniem zróżnicowanych warunków środowiskowych .itd…” podstawa prawna. art.9pkt.1 ustawy z dnia 06-03-1981 o PIP Dz.U. z 1985r …, dalej art.207par2 pkt1 ustawy z dnia 26-06-1974 kodeks pracy itp podaje nr dzienników, parag 10 ust 2 rozp MPiPS z dnia 26-09-1997r. A to wszystko mówi o bezpieczeństwie pracy i o tym że pracodawca ma obowiązek chronić zdrowie i życie pracowników, a zatem PRACODAWCA musi opracować i zatwierdzić instrukcję. A może taki temat?! jaka jest podstawa prawna “Opisać i oznaczyć tablicę rozdzielczą zasilania elektoenergetycznego np w sklepie” (podpowiedź 1 kodeks, 1 ustawa, 2 rozp, 1 PN). A może by tak wydawcy książek np.COSiW, wydał książkę ze wzorami, z podaniem konkretnego przykładu/ów bez przepisywania tekstów prawa budowlanego, ustawy energetycznej i jeszcze dalszych rozporzadzeń składających się na grubość 200str., aby odpowiedzień na pytanie Kotka.

Witam

Wieki temu ktoś usiłował rozpoznać temat:

Instrukcja eksploatacji budynku

Lata przeleciały. Moje pytanie, kto spotkał się z czymś takim.

tu była dyskusja podobna http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=9256&hilit=Instrukcja+eksploatacji+budynku

STANCA