Instlacja przewodu elektrycznego w ziemi

Czy ktoś mógłby mi wskazać przepisy dotyczące instalacji przewodu elektrycznego w ziemi, tj. jaki przewód, na jakiej głębokości zakopany, jak zabezpieczony, itd.

Proponuję układać w ziemi kabel, nie przewód.
Obowiązującą normą jest norma z 76 roku, nie mam jej przy sobie i nie pamiętam konretnego nr, ale jutro podam Ci konkretne namiary.
Natomiast na jakiej głębokościukładać kable to zależy to od terenu i poziomu napięcia.
Dla kabli do 1 kV jest to bodajże 60 cm, a na gruntach rolnych chyba 70cm, jeżeli wykop jest w gruncie kamienistym należy wypełnić go od dołu warstwą piasku, od góry kable też należy przysypać chyba 10 cm warstwą pisaku i nałożyć folie ochronno informacyjną, jutro podam Ci również te dane.
Co do ochrony, zazwyczaj wydaje się do ochrony przed uszkodzeniami rury osłonowe z PVC (np Arot) przy przejściach pod drogami. Czasami wydaje się kable zbrojone, zazwyczaj w terenach gdzie występują szkody górnicze, lub w terenie przemysłowym, gdzie wymaga tego Inwestor (nadzór)
Nie są to pełne dane, ale napewno dadzą Ci pogląd
Pozdrawiam

Dodatkowo kabel ziemny klasc z 10% zapasem bo zawsze ziemia troche pracuje szczegolnie gdy jest naruszona.
Pozdrowienia
Karol N.

Podaję nr norm: PN-E/76-05125 i PN-E/98-04700 ( próby pomontażowe-też dla kabli)
jwt

Kolega jwt podał Ci już nr normy, dla ułatwienia poszukiwań, ta norma znajduje sie w czerwonych przepisach PBUE z 1997 roku na stronie 472
Pozdrawiam

Czy wiesz gdzie w necie można znaleźć treść tych norm lub stronę 472 PBUE.

Pozdrawiam

niestety nie, sorry

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Pozwolę dodać swoje zdanie(a).
Kolega “Wojciech Sotomski” zadał pytanie:
“Czy ktoś mógłby mi wskazać przepisy…”

1. “…jaki przewód”
  2. “…na jakiej głębokości zakopany”
  3. "…jak zabezpieczony
  4. “…itd.”

Odpowiem co wiem:

1. “”““ziemny””“” dane te powinny być w projekcie uzgodnionym z ZE, jest to zależne od rodzaju gruntu, kolizji, obciążenia itd.
  2. Jak wspomniał kolega “jwt”: “PN-E/76-05125 i PN-E/98-04700” określają te dane - nikt z kolegów na tym forum nie będzie przepisał danych z tej normy.
  3. Jak zabezpieczony? – Czy to kabel do kurnika, czy do stacji paliw - dane jak w ad.1.(projekt)
  4. itd. – co kolega by oczekiwał?

========================
Co do wypowiedzi kolegi “plocek” to wydaję mi się iż pomylił.

Dla kabli do 1 kV jest to 70 cm, a na gruntach rolnych 80 cm.
Dodam:
Dla kabli do 1 kV ułożonych pod chodnikiem dla ośw. ulicznego jest to 50 cm.
Inną sprawą jest skrzyżowanie kabli NN z instalacjami SN, WN lub CO.

=========================
Co do wypowiedzi kolegi “Karol N.” to jest to dla mnie nie zrozumiałe.

Cytat" Dodatkowo kabel ziemny klasc z 10% zapasem bo zawsze ziemia troche pracuje szczegolnie gdy jest naruszona."

Gdyby tak ziemia pracowała to musiało by być trzęsienie ziemi.
Normy KNR przewidują zapas dla strat < 4% lecz dotyczy to technologii montażu.
Biorąc pętlę przy złączach, jest to uwzględnione o obliczeniach kosztorysowych i projektowych.
ALE gdzie mamy dać ten zapas 10% kabla.
Np.: kładziemy kabel od ST01 do ZK1 długości 100 m. Gdzie mamy upchać te 10 m kabla?
W pionie czy poziomie?. W pionie chyba odpada. W poziomie musi być uwzględnione w projekcie.

NA KONIEC.
Jeżeli Kolega “Wojciech Sotomski” jest elektrykiem lub chce nim być to proponuję
zakupić kilka NORM lub kilka książek w księgarniach technicznych lub w ISE.PL.

Pozdrawiam Krystyn

Szanowny Panie Krystyn!
Ma Pan racje, zamiast 10% powinno byc napisane 1,0%. Przepraszam pana Wojciecha Sotomskiego, pisalem “on-line” spieszac sie i stad ten blad. Mialem na mysli to, ze kabel powinien byc ulozony w wykopie linia falista z zapasem nie mniejszym niz 1% dlugosci wykopu. Chodzi o zopobieganie naprezeniom powstalym w wyniku przesuniec gruntu i zmian temperatury. Bardzo czesto zapomina sie o tym. Probowalem znalezc odpowiednie przepisy ale bez skutku.

Pozdrowienia Karol N.

PS. Panie Krystyn po co ta ironia w Pana wypowiedziach, co chce Pan przez to pokazac.

Witam kolegę “Karol N” i wszystkich na FORUM.

Poruszony przez kolegę “cytat: … KABEL POWINIEN BYĆ UŁOŻONY W WYKOPIE LINIA FALISTA…” jest BARDZO ISTOTNY. Dzisiaj wielu pracowników z ZE odbierający kabel przed zasypanie zapominają o tej podstawowej i bardzo ważnej zasadzie. A wykonawcy to z chęcią by ten kabel jeszcze naciągnęli bo każdy mb. to parę groszy.
Jak wcześniej wspomniałem z tego wynika dodatek 4%.

Kolego Karolu.
Mnie również ciężko było by to znaleźć w przepisach. Np.: również nie ma przepisów że nie wolno wkładać palców do gniazdka.
Ale myślę iż każdy elektryk o tym wiedzieć powinien. Gdy ktoś chce być dobrym elektrykiem to oprócz ukończenia szkoły powinien przeczytać parę dobrych książek.
Dla przykładu cytat z PORADNIKA P. J. Laskowski “Kable w ziemi powinny być luźno ułożone z zapasem wystarczającym na skompensowanie możliwych przysunięć gruntu. Zapas ten dla linii kablowych powinien wynosić od 1% do 3% długości wykopu.”
Kiedyś robiłem podobne obliczenie z których przy założeniach: łuk zagięcia 2.0 mb przy szer. 0.4 m wynosi ok. 2%.

Ps.
Kolego Karolu.
Źle kolega odbiera moje wypowiedzi. Na pewno nie chodzi mi o ironię lecz o jakiś dowcip (może nie udany). Zawsze mówię i piszę iż mało wiem i nadal się uczę. I każdy może się pomylić.
Pisanie (gadanie z głupim komputerem) jest nudne i dlatego oprócz treści merytorycznej jakieś zdanie (co piąte) może odnieść się do dowcipu.

Gdy oglądamy poważne debaty Sejmu, Senatu itp. w TV to też by nas to znudziło. Ale tam również jest czasami kabaret rozrywki przez wielu “bardzo szanowanych” posłów. I wtedy zamiast ciężko myśleć można się ubawić.

Tak więc proszę patrzeć na moje wypowiedzi pod innym kątem.
Nigdy nie chciałem nikogo urazić jeżeli “nie nadepnął mi na odcisk”.
A jeżeli kolega tak to odebrał to BARDZO PRZEPRASZAM.

Pozdrawiam Krystyn

witam,
podzielam opinie o wykonawcach, którzy zapominaja o zasadzie układania kabli linią falistą, odbiorze zanikowym udają wielkie zdziwienie czego energetyka chce, tak jak o dobre opaski, ułozenie foli ochronnej na odpowiedniej głebokości o piaskowaniu nie wspomnę… ciekawe czy ktoś widział jak ucieka kabel po przecięciu na szkodach górniczych po 5 metrów w każdą strone (20kV)
TL

Dlatego STOEN SA nie patrząc na wykonawców daje kabel i rury
a resztę daje wykonawca.
Kabel układamy na 10 cm warstwie piasku,linią falistą z 3% zapasem i przysypujemy10 cm warstwą piasku,potem 15cm gruntu rodzimego i folię ochronną koloru niebieskigo dla kabli
do 1kV.