instalacjia odgromowa i instalacja elektryczna

Witam. Mam zrobioną instalacje odgromową i jest wykonane uziemienie otokowe. I właśnie zostało podpięte do tego uziemienia przewód PEN z instalacji elektrycznej wewnętrznej i to jeszcze przy złączu kontrolnym gdzie dochodzi zwód z instalacji odgromowej. Czy to jest bezpieczne? Według mnie to prąd przy uderzeniu pioruna pojawi sie na wszystkich metalowych rzeczach w domu np. na centralnym ogrzewaniu, lodówka itp. Jeżeli to tak ma być to jest ok. a jeżeli nie to możecie mi napisać jak prawidłowo powinno to być zrobione. Uziemienie otokowe jest mniejsze niż 10 Om.

Uziom dla odgromówki wykorzystany dla ochrony p-poraż powinien mieć parametry oporowe jak dla tej drugiej a gabaryty jak dla pierwszej. Połączenie PE z uziomem powinno się odbyć przez GSU.

jak prawidłowo powinno to być zrobione.

Istniejące uziemienie otokowe wykorzystać jako ochronne.
Dodatkowo oddzielnie wykonać uziemienie pionowe do odgromówki, każdy przewód odprowadzający na oddzielnym pręcie pionowym, osadzonym im głębiej tym lepiej ale nie mniej jak 3 metry.

Witam
Temat jest rozległy więc proponuję;
http://www.ochrona.net.pl

STANCA

Temat jest rozległy więc proponuję;
http://www.ochrona.net.pl

A konkretnie, gdzie szukać ? Temat rozległy i materiał na podanej stronie również. Wypada nakierować pytającego.

Kolejny temat przerabiany " Łączyć uziomy czy nie?":

http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=posting.php&mode=quote&f=29&p=103510

Czytać referatów ani książek na głos nie zamierzam.
STANCA

Kolejny temat przerabiany " Łączyć uziomy czy nie?":

Podany temat niewiele wyjaśnia.
Autor tematu pyta:

do tego uziemienia przewód PEN z instalacji elektrycznej wewnętrznej i to jeszcze przy złączu kontrolnym

To jest karygodne rozwiązanie, nie wolno tego stosować, jak już to uziemienie GSU podłączamy zgodnie z normą 62305 bezpośrednio do otoku w ziemi, co nie gwarantuje w razie wyładowania pirunowego:

to prąd przy uderzeniu pioruna pojawi sie na wszystkich metalowych rzeczach w domu

lub spowoduje nieodwracalne zniszczenie instalacji i odbiorników elektrycznych.
A najlepsze rozwiązanie to jest jak napisałem wyżej. Bowiem norma 62305 dotyczy wyłącznie ochrony odgromowej i nie ma nic współnego z uziemieniem ochronnym dla celów przeciwporażeniowych i ekwipotencjalizacji obiektu.

Witam

Ogólnie należy przyjąć zasadę, że uziemiania powinny być połączone w jedno. Od tej zasady jest kilka wyjątków (proponowana lektura - książki W. Otta). Oczywiście omawiany przypadek nie podpada pod żaden wyjątek.

Natomiast może budzić wątpliwości sposób połączenia z uziemieniem - w pkt. kontrolnym - czyli tam gdzie jest przyłączony przewód odprowadzający LPS-u. Tak jak już wspomniał jeden z kolegów - połączenie z uziomem powinno być wykonane bezpośrednio do otoku. Połączenie z pkt kontrolnym instalacji odgromowej może powodować zwiększone przepięcia między poszczegółnymi elementami instalacji przy przepływie prądu wyładowania.

pzdr
-DAREK-

Witam. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Czyli tak: instalacja wewnętrzna może być połączona tylko w uziomie otokowym i odniego osobny zrobić punkt kontrolny.
A czy zastosować jakiś ogranicznik przepięć na samym przewozie PEN żeby wrazie wyładowanie prąd nie cofną sie na urządzenia, jeżeli tak to możecie napisać jaki zastosować.

Ogranicznik, jak najbardziej, ale prąd z natury jest leniwy, i ,pod górę" nie chce mu się podejść.

Ale myślałem go wsadzić przed zasileniem szyny wyrównawczej. może tak być?

Ogranicznik przepięć jest filtrem wejściowym, więc dajemy go na początku instalacji. Na wejściu. Co Ty piszesz? Jakie zasilenie szyny wyrównawczej???!!!

Ale myślałem go wsadzić przed zasileniem szyny wyrównawczej. może tak być?

Ograniczniki przepięć nic nie dadzą jeżeli uziemienie będzie spartolone. Zresztą najbardziej skuteczna jest ochrona przeciwprzepięciowa wielostopniowa. A po co na PEN ogranicznik, jeżeli metr dalej nastąpi rozdział na N i PE.