Instalacje elektryczne w domkach - które książki z tej listy polecacie?

Witam Panów.
Właśnie skończyłem technikum elektroniczne i chciałbym nabyć trochę wiedzy na temat instalacji elektrycznych w domkach jednorodzinnych, chciałbym w niedalekiej przyszłości wykonywać takie instalacje.
Wiem, że powinienem zatrudnić się u jakiegoś elektryka, ale jak się nie ma doświadczenia to jest tylko podaj, przynieś, pozamiataj. Wiadomo, może kiedyś Pan elektryk pozwoli robić coś więcej, ale do podłączania samodzielnie rodzielnicy to jednak minie trochę czasu, bo jednak większość elektryków stawia na to, żeby zrobić domek jak najszybciej, a nie tłumaczyć mi jak podłączyć rozdzielnice.

Przeszukałem nieźle internet i znalazłem kilka książek, co najważniejsze w miarę aktualnych tj. 2015/16r. Chciałbym żebyście doradzili mi na które książki kupić w pierwszej kolejności i dlaczego?

1. Instalacje elektryczne we współczesnych domach jednorodzinnych ~ Strzyżewski Janusz

2. Instalacje elektryczne wyd. 8 ~ Markiewicz Henryk

3. Egzamin kwalifikacyjny elektryka w pytaniach i odpowiedziach ~ Władysław Orlik

4. Monter instalacji elektrycznych ~ Władysław Orlik

Może macie jakieś inne sposoby i porady dla mnie jak się do tego zabrać?

No to czytać i pytać majstra o to czy tamto . Dziś coraz mniej jest takiej pracy przynieść podaj pozamiataj , bo normalnie pracodawca potrzebuje pracownika wykwalifikowanego .Więc musisz się szybko uczyć.

Okej, więc tak zrobię.
Mam też małe pytanka, czy teraz gdy robi się instalacje elektryczne, to zawsze jest wykonany profesionalnie projekt instalacji? Jeśli tak, to kto taki projekt wykonuje, czy ja mogę się tego jakoś nauczyć?
Jeśli ktoś ma już postawione ściany i chciałby wziąć elektryka, to właściciel domu ma już projekt instalacji razem z projektem domu, czy sam muszę zrobić projekt?

Powinien być ale często jest to tylko mrzonka . Schematy najczęściej robi elektryk po skończonej robocie.

Jeśli chodzi o instalacje w domkach, to inwestorzy raczej rzadko decydują się na zatrudnienie firmy - bo dla inwestora za drogo, dla firmy za mały zysk. Tego typu zlecenia realizuje się często jako ‘fuchy’.

Moja rada jest taka - na początek dobrze zatrudnić się w firmie realizującej trochę większe inwestycje, bo dzięki temu nie dość, że nauczysz się roboty od starszych, to oprócz rozkładania instalacji gniazd i oświetlenia (bo to w sumie żadna filozofia), będziesz miał okazję popracować przy bardziej ambitnych instalacjach (np. DSO, kontrola dostępu, p.poż). Grubsze roboty dają lepsze pojęcie o tym, co może się nie udać i jak tego uniknąć :slight_smile:

Oczywiście, nigdy nie wolno przestać się dokształcać i weryfikować swojej wiedzy, to jedyny sposób by nie stać w miejscu.

Skończyłeś technikum elektroniczne to pracuj w tym zawodzie i daj sobie spokój z instalacjami elektrycznymi w domkach, chyba, że satysfakcjonuje Cię stawka 20,-/pkt, ale wtedy ciężko jest zarobić na te wybrane książki.

http://biblioteka.cyfrowaszkola.waw.pl/ … /elektryk/..
Bezpłatne e-booki dla młodych adeptów elektryki. Niestety publikacji o marketingu w naszej branży nie znalazłem.

Bo należałoby szukać w branży “remonty kompleksowo malowanie szpachlowanie kafelki hydraulika elektryka instalacje gazowe” :slight_smile:

Panowie, to może podpowiedzieli byście gdzie ja mogę szukać pracy, gdzie się udać, szkolić po moim kierunku oprócz tych instalacji elektrycznych.
Ciekaw jestem na jakich stanowiskach wy pracujecie i jak się tam dostaliście? Jak zdobyliście doświadczenie że przyjęli Was na wasze stanowiska, bo jak się domyślam pewnie macie ciekawe i dobrze płatne stanowiska :slight_smile:

I jeszcze małe pytanie tak z własnej ciekawości:
jak wygląda praca w zakładzie energetycznym (zeork czy jakoś tak) Czym dokładnie zajmują się tam panowie elektrycy?. Jeśli chciałbym starać się tam o pracę, to jakie powinienem mieć doświadczenie lub też ukończone kursy czy szkoły?

W swojej mieście idź na Kościuszki 15 do firmy Elbis. Tam poszukują elektryka ze znajomością elektroniki. Zgłoś się do p. Nowaka - kierownika robót. Na początek płacą 2,5k zł/mies. na rękę, potem będzie 3k. Trzeba mieć uprawnienia SEP, ale skierują Cię na kurs i go opłacą. Pasuje ? Powodzenia!

Witam

Od jedynie czytania książek jeszcze nikt nie został fachowcem. Technik elektronik by zostać fachowcem elektrykiem musi się wiele nauczyć i to wymaga sporo czasu, potrzebna będzie praktyka nie za biurkiem a na budowie/w zakładzie. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile musisz poznać norm i rozporządzeń, oraz dodatkowo śledzić częste zmiany. Norm na początek zapewne nie kupisz, koszt ogromny, jest wyjście na uczelniach można bezpłatnie czytać. Niestety nie nauczysz się ich na pamięć i jednak trzeba mieć dostęp na co dzień i w miarę wykonywania prac zaglądać tam.
Obecnie domek jednorodzinny to wiele różnych instalacji elektrycznych i elektronicznych. Tu możesz mieć z elektroniką łatwiej. Oprzewodowanie słaboprądowe na domku jak to nazywasz często wymusza położenia więcej metrów przewodów, jak instalacja elektryczna. Dobrze jak elektryk zna się na elektronice, taki w domku jest w stanie wykonać wszelkie instalacje samodzielnie.
Pamiętaj elektryk przychodzi na budowę przed betonem do wykopu - uziom fundamentowy, który jest niezbędny by inne instalacje pracowały prawidłowo, oraz wykonuje przepusty by nie kuć za wiele.
Ja wkraczałem do wykopu i po czasie budowy schodziłem z dachu po zainstalowaniu anten wszelakich.
Masz taką szansę, ale praktykę gdzieś trzeba mieć, i wiedzieć gdzie zadzwonić z problemem. Ja kiedyś przed wielu laty dzwoniłem ciągle do mojego egzaminatora na uprawnienia z pytaniami, aż któregoś razu przy spotkaniu na zebraniu stowarzyszenia zapytał; czemu pan do mnie już nie dzwoni, odpowiedziałem; teraz inni do mnie dzwonią. Dzisiaj zadzwonił nasz kolega z ise znany mi jedynie przez telefon i sympatycznie podziękował za naprowadzenie/rozwiązanie problemu.
Wiele nauczyłem się na tym forum, jestem wszystkim wdzięczny.

Domek teraz to często ma i 400m kw. więc wszelkie instalacje warto zaprojektować wcześnie pamiętając o odpowiednim ułożeniu przewodów, zachowaniu odstępów itp. To wszystko znajdziesz w normach.
Różne bajery chcą często inwestorzy także na sporych ogródkach, bywało wstawiałem rozdzielnicę ogródkową.
Wiele tematów interesujących Ciebie znajdziesz na tym forum, często opisują to praktycy, polecam też dział “błędy w sztuce” tam jest czego unikać

Rosyjskie przysłowie; Nie jest wstydem nie znać, wstydem jest nie uczyć się.

pozdrawiam
STANCA

Witam,
jeśli chodzi o publikacje - jakiś mały pogląd na sprawę instalacji w domku 1-rodz. można sobie wyrobić na podstawie darmowej publikacji na stronach firmy Moeller obecnie Eaton, producenta aparatury elektr:
http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=664..
5-ta pozycja od góry: “Poradnik Elektroinstalatora”; trochę wiedzy ogólnej, przykładowy projekt i strony katalogowe z aparatura elektr. Oczywiście wszystko co napisali Koledzy wcześniej - jest ważniejsze. Pozdrawiam

Witam, moim zdaniem z przytoczonych tytów najlepsza pozycja nr 2. Jednak zgadzam się absolutnie z kolegami ze najważniejsza praktyka i to na dużych budowach gdzie spotkasz się z wieloma rodzajami instalacji silno i słabo prądowych.