Witam,
szukam definicji instalacji elektrycznych tak zebym mógł sie podeprzec jakas norma, szukam takze def. sieci ziemnej teletechnicznej.
prosze o pomoc
Witam.
Instalacja elektryczna to zespół urzadzeń elektrycznych o skoordynowanych parametrach technicznych, napięciu, pradzie, przeznaczonych do
doprowadzenia energii elektrycznej z sieci rozdzielczej do odbiorników.
Instalacja ta obejmuje przewody, kable, urządzenia i przyrzady łączeniowe, zabezpieczajace, ochronne, sterujace, rezerwowe źródła energii, zespoły prądotwórcze itd.
PS. A może by tak zajrzeć do Wikipedii lub słownika pojęć elektrycznych ?
niestety musze sie podeprzec konkretnym przepisem…
Witam,
Ja znam definicję instalacji elektrycznej podanej w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych (Dz. U. Nr 74, poz. 836) -
I tak w par. 3 pkt. 16 :
"
instalacja elektryczna - układ przewodów i kabli w budynku wraz ze sprzętem i osprzetem elektroinstalacyjnym, urzadzeniami, aparatura rozdzielczą …
…
"
Jeśli chodzi o “sieć ziemną teletechniczną” to nie spotkałem się. Dużo definicji dot. telekomunikacji znajduje się w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 października 2005 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać telekomunikacyjne obiekty budowlane i ich usytuowanie) -
(Dz. U. z dnia 31 października 2005 r.)
A przy okazji, może ktoś spotkał się z prawną definicją “instalacje teletechniczne”?
Pozdrawiam,
Grzegorz
Ooooooooo jest:
PN-EN 61140
3.40
instalacja (elektryczna)
zespół współpracujących ze sobą elementów elektrycznych o skoordynowanych parametrach technicznych
przeznaczony do określonych celów
STANCA
Witam,
Korzystając z wiedzy i doświadczenia kolegów, czy wg prawa instalacja domofonowa to instalacja elektryczna?
Pozdrawiam,
Grzegorz
Tak, i alarmowa i antenowa też. Pozdrawiam, Wiesław
zapraszam do:
Terminologia
Instalacja elektryczna – zestaw połączonych ze sobą i zharmonizowanych w działaniu urządzeń i aparatów, umożliwiających funkcjonowanie maszyn, urządzeń, systemów i układów zasilanych elektrycznie. elementów elektrycznych o skoordynowanych parametrach technicznych, przeznaczony do określonych celów.
Do instalacji elektrycznych zlicza się:
- instalacje elektroenergetyczne niskiego i wysokiego napięcia,
- instalacje i urządzenia teletechniczne,
- instalacje i urządzenia sygnalizacji, sterowania, pomiarów i monitorowania,
- instalacje telefoniczne i komputerowe,
- instalacje elektroniczne alarmowe, przeciwpożarowe i ochrony mienia,
- instalacje uziemiające i przeciwprzepięciowe,
- instalacje wewnętrznej i zewnętrznej ochrony odgromowej.
Instalacje elektroenergetyczne zależnie od rodzaju odbiorników elektrycznych dzieli się na:
-
instalacje oświetleniowe, służące do zasilania źródeł światła i gniazd wtyczkowych do przyłączenia odbiorników ruchomych małej mocy,
-
instalacje siłowe, zasilające trójfazowe silniki, urządzenia elektrycznego ogrzewania pomieszczeń i inne większej mocy.
więcej na:
http://www.bezel.com.pl/instalacje.html
STANCA
Witam,
Zwracam się z serdeczną prośbą, jestem w trakcie opracowywania instrukcji użytkowania urządzeń i instalacji elektrycznych. Potrzebowałbym jakieś akty prawne i normy regulujące taką instrukcję i może ewentualnie jakiś wzór takiej instrukcji. Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam Przemysław
Fajna strona. Jest opisana przejrzyście. Znalazłem jedną niezgodność z tym co pamiętam ze szkoły. Być może teraz nie rozgranicza się instalacji i sieci.
W celu przejrzystej interpretacji norm i przepisów przyjmuje się, że termin > instalacja elektroenergetyczna > obejmuje następujące obiekty:
stacje, stanowiące zamknięty obszar ruchu elektrycznego z aparatura rozdzielczą oraz transformatorami dla sieci przesyłowej lub rozdzielczej. Za instalacje uważa się również transformatory oraz aparaty rozdzielcze usytuowane poza zamkniętym obszarem ruchu elektrycznego,
elektrownie, lub ich zespoły, zlokalizowane na wspólnym terenie. Instalacja obejmuje jednostki generatorowe i …
A nie powinno być “sieć elektroenergetyczna”.
Moim zdaniem to co jest wewnątrz budynku to instalacja, to co na zewnątrz - sieć. Jeśli się mylę to mnie poprawcie
Ja tam widzę więcej:
- instalacja elektryczna - układ przewodów i kabli w budynku wraz ze sprzętem i osprzętem elektroinstalacyjnym, urządzeniami, aparaturą rozdzielczą i sterowniczą, układem pomiarowo-rozliczeniowym, urządzeniami zabezpieczającymi i ochronnymi oraz uziemieniami, mający początek na zaciskach wyjściowych wewnętrznych linii zasilających w złączu i koniec na gniazdach wtyczkowych, wypustach oświetleniowych i zainstalowanych na stałe odbiornikach zasilanych energią elektryczną
STANCA