Kupiłem mieszkanie w “wielkiej płycie”, w którym to częściowo była wymieniona instalacja elektryczna (wymieniona instalcja zasilająca wszytskie gniazdka (oprócz łazienki), nowa skrzynka rozdzielcza wraz z wyłącznikami nadprądowymi (esami)). W sumie 5 nowych obwodów (2xB16A i 2xC16A) + jeden stary B10A (oświetlenie + łazienka).
W trakcie remontu tego mieszkanie wymieniłem całą starą instalację:
obwód oświetlenia (podłączyłem pod istniejący wyłacznik B10A)
obwód na zasilanie RTV - B16A
obwód łazienki - B16A
dodatkowy obwód 3-fazowy dla kuchenki elek. (może kiedys się przyda) - B16A
W tej chwili nie mam już żadnego starego przewodu (stare były 2-żyłowe aluminiowe). Jedyny stary przedów to przewód zasilający skrzynkę rozdzielczą ( także 2 żyłowy, aluminiowy o niewielkim przekroju). Dlatego też chciałbym go wymienić.
Wezwałem elektryka “spółdzielczego”, który stwierdził, żebym zrobił to we własnym zakresie, zerwał plombę, podłaczył się i zadzwonił do dostawcy energii, żeby przyjechali i założyli nową - podobno 150zł.
Zadzwoniłem do dyspozytora dostawcy tej energii, który stwierdził, że oni muszą wydać zgodę, do której wydania potrzebny jest komplet dokumentów:
-pomiary
-schamat instalacji
-wniosek
-uprawnienia,
po dostarczeniu takiej dokumentacji oni wysyłają swojego czlowieka który to wszystko kontroluje.
Czy to musi byc takie skomplikowane? Instalacja dochodząco do licznia jest starsza nie ja a oni robia problem z wymiana kawałka przewodu. Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia?
Temat był poruszany na forum. Pan z Zakładu Energetycznego miał rację choć trochę pomyliłeś kolejność. Te procedury nie są skomplikowane, za to uniemożliwiają wszelkiej maści ignorantom i tzw. “złotym rączkom” grzebanie w instalacji bez niezbędnej do tego wiedzy.
Jeżeli licznik umiejscowiony jest na klatce schodowej to w twoim przypadku chodzi o wymianę odgałęzienia WLZ. Wezwij wykwalifikowanego elektryka. On będzie wiedział co robić. A kolejność jest taka:
Zgłoszenie do ZE konieczności zerwania plomb
Wymiana przewodu
Złożenie wniosku o sprawdzenie instalacji do ZE wraz z:
pomiarami instalacji
schematem jednokreskowym
Oczywiscie niektóre ZE mają dodatkowe wymagania jak np. inspekcja w trakcie remontu.
Dowiedziałem się dokładnie o co chodzi.
ZE muszę dostarczyć schemat, pomiary oraz oświadczenie.
Gdzie mogę znaleść namiary na osobę która zrobiła by mi te pomiary?
Oświadczenie wykonawcy potrzebne zapewne.
No i gdzie jest ten wykonawca z papierami?
Po wszystkim szukamy naiwnego co się podpisze i pewnie da gwarancję na nie swoją robotę.
Następnym razem proponuję zacząć od gazu.
coś mi się zdaje, że szanowny Pan wlazł w dział dla elektryków, dla innych admin zrobił dział nie jestem elektrykiem …
STANCA