Instalacja jest jednofazowa z uziemieniem (trzy kable w przewodzie).
Czy wystarczy taki wylacznik rp? Link[/url]
Witam.
To zalezy do czego go chcesz użyc, ale podejrzewam, że:
- oprócz niego potrzebne są jeszcze inne,
- nawet jesli ten okaże się prawidłowo dobrany
Oczywiscie w tablicy mam juz 4 bezpieczniki nadpradowe
myslalem o dostawieniu jeszcze roznicowopradowego.
Jesli ten pasuje to jak to podlaczyc? Czarny (faze) przykrecamy z lewej strony, a niebieski z prawej?
Jakby co sory za brak fachowosci w wypowiedziach ![]()
Witam.
Wyłącznik RCD powinien posiadać fabryczne oznaczenia sposobu przyłączenia.
Piszesz nie jestem elektrykiem, a masz zamiar nic nie wiedząc zakładać wyłącznik bezpieczeństwa. Za nic masz bezpieczeństwo Twoje, rodziny i zwierząt w swoim domu. To może zrobić elektryk i jeszcze musi sprawdzić odpowiednim miernikiem czy działa poprawnie.
Ludzie, dla mnie elektryka z ponad 45 letnią praktyką to wszystko nie wydaje się takie proste na oko. By grzebać w instalacjach potrzeba coś wiedzieć i mieć czym pomierzyć.
STANCA
Jeszcze nie dotknalem tablicy a juz mnie posadzaja ![]()
Spokojnie - nie zamierzalem osobiscie montowac tego osprzetu, mialem na mysli elektryka, ktory bedzie robil u mnie za tydzien.
Chce kupic wylacznik na allegro (wiadomo, koszt)
Mowil mi, ze to bedzie szeroko zajmowac w tablicy, widzialem w sklepach na 3 lub 4 miejsca tylko ze kosztowaly pow 140zl - ten z allegro 30zl. Cena mowi sama za siebie - chce po prostu zrobic rozeznanie, by nie wydac 140zl jak mozna mniej a jakosc bedzie ta sama
Witam.
Więc jeśli konsultowaleś montaż z elektrykiem, spróbuj też poznać jego opinię, czy wybrany przez ciebie model wylącznika różnicowo - prądowego ma parametry odpowiednie dla twojej instalacji.
PS. Taki wyłącznik 1-fazowy zajmuje 2 miejsca.
witam Kolegów:)
Podaj namiary na to cudo za 40 zł ![]()
Opiszemy jak wygląda sprawa bo coś mi śmierdzi ta cena.
Wyłącznik różnicowo - prądowy 1 fazowy nowy - 118608198 - oficjalne archiwum Allegro - jakby sie kopal link na samej gorze jest napewno dzialajacy[/url]
Witam
Jak to na Allegro, można czasem coś nabyć nowego za połowę ceny rynkowej a nawet i za mniej.
Opłaca się tylko ja jestem raczej zwolennikem RCD z ch. A, ze względu na występowanie coraz więcej urządzeń elektronicznych w godpodarstwach domowych.
Mozna wiecej szczegolow? Chyba ze gdzies juz to jest opisane ![]()
Witam.
Chodzi o charakterystykę A (nie AC). Działanie RCD z charakterystyką A jest zapewnione przy prądach różnicowych przemiennych sinusoidalnych i pulsujących stałych, w przeciwieństwie do AC, który reaguje wyłącznie na sinusoidalne.