Instalacja wtynkowa na zewnątrz budynku.

Witam!
Chciałbym poruszyć temat wykonywania instalacji elektrycznej na zewnątrz budynku.
Wyobraźmy sobie budynek, który ma zewnętrzne ściany dostatecznie grube, (z odpowiednich pustaków czy Ytonga), nie wymagające docieplenia styropianem czy wełną mineralną. W moich turystycznych wypadach zaobserwowałem tak wykonaną instalację wtynkową na zewnątrz budynku:

Kolego Edi !
Ja zakladałem kiedyś alarmy. To co kolega zaobserwowal to standard,
ztym,żę 3 przewody - to nic. Nagminne jest 15 energetycznych przewodów obok siebie.
Ja tu i tam proponowałem bruzdę w postaci krótszej cecły, aby przewody były chociaż w jednym miejscu. Po co “ryć” cegly ?
To w Polsce jest nie do zrobienia.
CYRUS.

Witam!

-Te przewody YDYpżo 3x1,5 mm² na zewnątrz budynku, (do lamp ośw.), zostaną przykryte tynkiem cementowo-wapiennym, na który zostanie nałożona jakaś farba, (np. akrylowa).
P.S.
-To nie jest zdjęcie “oryginału”, ponieważ nie wypada fotografować roboty “konkurencji”, a jedynie “podpatrywać w celach naukowych”.
-Dodam, że do lampy umieszczonej na wys. ok. 2 m przewód, na całej długości ściany, leci dołem (ok. 30 cm).
-Temat utworzyłem z czystej ciekawości, (nie mam złych zamiarów), bo ja tak nie robię.

witam.
nie jestem purystą normowym, uważam też za nadrzędną rolę bezpieczeństwa instalacji nad ekonomiczną stroną zadania (bezpieczeństwo tu chyba nie ucierpi), chcę jednak zwrócić uwagę na aspekt ekonomiczny takiego rozwiązania: wszelkie ingerencje w instalację - rozbudowa, wymiana, naprawa - powoduje konieczność naprawy - tynkowania i malowania całej płaszczyzny ściany zewnętrznej.
nie muszę dodawać, że jest to droższe niż prace naprawcze tynkarskie wewnątrz.
pozdrawiam

Witam!
Odwiedziłem strony internetowe kilku producentów przewodów, co przekonało mnie, że wszystko jest tu zgodnie z danymi technicznymi:
www.elpar.pl/produkty.html
www.aned.pl/kp/tynk.htm
www.eltrim.com.pl/ (pobrać dane techniczne).
-Ani mróz, ani deszcz, ani słońce chyba przewodom w tynku nie zaszkodzą.

Witam !
Nie neguje niezgodności z normami. Kiedyś był taki zwyczaj, że magistrale były ułożone równolegle do sufitu, a odejscia były prowadzone
prostopadle. Byly jeszcze puszki. Miało to znaczenie, jak klient chciał powiesić obraz lub lustro. Ale. Winni są klienci. Nie liczy sie jakość
tylko cena. Nieraz dziwilerm się, jak elektryk może wykonać tak skomplikowaną instalację za tak małe pieniadze. Tragicznie małe.
CYRUS.

witam
widziałem takie instalacje połozone na zwnątrz budynku bez wkówania które sa nastepnie przykryte styropianem. Nigy tak nie robie i robić chyba nie bede ale wydaje mi sie ze szybkość kładzenia takiej instalacji jest o wiele wieksza. Czy szanowni koledzy orientuje sie jak ta sprawa wyglada wzgledem przepisów i norm?

Witam

Temat układania przewodów w izolowanych cieplnie ścianach był już omawiany na łamach tego forum.
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=47249&highlight=uk�adanie+przewod�w+b+c#47249

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolega Czesław przytoczył ciekawy wątek, który jak zwykle nie został podsumowany, gdyż jest to temat b. skomplikowany, który to może (musi) być indywidualnie opracowany przez projektanta danej inst. elektr.
Kolega EDI poruszył ważny temat, tj. „Instalacja wtynkowa na zewnątrz budynku.”
Dlaczego napisałem „ważny”? Ano dlatego, że przepisy omawiają 0,5 cm tynku na przewodach p/t., w/t. Czy tak samo ma się to odnosić do instalacji w moim mieszkaniu jak dla instalacji na zewnątrz budynku. Wg mnie, jest to kolejne lenistwo lub niewiedza naszych normotwórców. Nie znam również przepisów w których pisze jaka musi być grubość tynku nad rurkami karbowanymi.

Jak wiemy w pomieszczeniach narażonych dużą wilgotność, zalewanie ścian wodą itp. instalację wykonuje się wg odpowiednich przepisów.

A teraz zadajmy sobie pytanie:
„jakie przepisy omawiają wykonanie instalacji na zewnątrz budynku, która to jest narażona na ekstremalne warunki wilgotności i temperatury”?

Witam Wszystkich!

Co prawda nie dokopałem się norm mówiących o takich instalacjach ale według mnie powinno się stosować normę PN-IEC 60364 z grupy 700 Tereny budowy i rozbiórki.

Witam!

Wyhamujcie koledzy, bo wam wyjdzie, że na zewnątrz budynku nie można układać przewodów p/t.
A na uchwytach lub w rurkach można?

Witam Kolegę Krzysztofa (kkas12) i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego Krzysztofie, w wątku tym omawiamy brak jednoznacznych przepisów z czym Kolega zapewne się zgodzi. Inne zagrożenia uszkodzenia instalacji p/t występują w mieszkaniach, inne na klatkach schodowych oraz inne na zewnątrz budynku.

TAK ale jest to uzależnione od wysokości instalacji w stosunku zasięgu ręki człowieka, warunków środowiskowych itd. Jak się nie mylę to każdy przewód (kabel) zainstalowany na zewnątrz budynku musi być chroniony rurą stalową do wysokości 2,5 m. od poziomu ziemi.

Brak przepisów - nie jest dla mnie ważne.
Wg mojej wiedzy technicznej, każdą instalację p/t na zewnątrz budynku powinno się wykonywać w rurkach twardych do wysokości 2,5 m. od poziomu ziemi.

Witam!

Na początku dokładnie opisałem, co widziałem i sprawdziłem u producentów przewodów
i kabli, że nie ma przeciwskazań, by przewody wtynkowe układać w omawianym środowisku.
-Jeśli ułożymy przewody w rurkach pod tynkiem cementowo-wapiennym, na zewnątrz budynku, to może wystąpić zjawisko roszenia, czy zbierania się wody w rurkach czy osprzęcie. -Z tego względu, wydaje mi się, że lepiej rurek nie stosować.

-Jeśli już z tej grupy, to był taki zapis, żeby unikać prowadzenia przewodów w pomieszczeniach wilgotnych, lub ograniczać ich długość do niezbędnego minimum.
-Kierując się taką wskazówką z w/w normy, osobiście poprowadziłbym zasilanie lampy od strony wewnętrznej, a tym samym wypust do lampy na zewnątrz budynku, ograniczony byłby do niezbędnego minimum.

Witam Wszystkich!

Nie chodziło mi o całą traść tej normy tylko np. izolację przewodów.
PRZEWODY O IZOLACJI I OPONIE GUMOWEJ DO ODBIORNIKÓW RUCHOMYCH I PRZENOŚNYCH 450/750 V
OPI, OnPI, OPIżo, OnPIżo “..narażeniach na uszkodzenia mechaniczne w suchych, wilgotnych i mokrych pomieszczeniach oraz na wolnym powietrzu…”