Mam pytanie, chciałbym zainstalować wentylator w łazience nad kabiną prysznicową razem z oświetleniem z funkcją timera. Wysokość montażu na h=230cm od podłogi (brodzik ok 10cm czyli 220cm licząc od brodzika czyli wysokość powinna być odpowiednia). W związku z tym że wszystkie modele zasilane napieciem bezpiecznym 12V są dość ordynarne chciałbym zainstalować wentylator ścienny na 230V. Dowiedziałem się że aby zastosować takie rozwiązanie w związku z faktem bliskości strefy wilgotnej można zastosować transformator separacyjny dla jednego odbiornika na napięcie 230V. I takie rozwiązanie chciałbym zastosować. Ale jest jeszcze jeden problem. Wentylator jest z timerem i wymaga stałej fazy, czyli drugiej żyły fazowej. Jak można rozwiązać powyższy problem - zastosować dwa trafa separacyjne? Jedno trafo za wyłącznikiem oświetlenia a drugi trafo sprzed wyłącznika? Co mówią przepisy, jakie rozwiązanie proponujecie? Instalacja przewodowa pod wentylator jest w szeregu z oprawami jako ostatni element szeregu
Patrząc przez pryzmat norm dotyczących wentylacji, nie można zainstalować tam wiatraka - zabronione jest podłączanie urządzeń wentylacji mechanicznej do zbiorczych kanałów wentylacji grawitacyjnej.
Z punktu widzenia elektryka, zmaterializowaną formą głupoty jest instalowanie jakiegokolwiek urządzenia elektrycznego w kabinie prysznicowej, o urządzeniu znajdującym się z zasięgu ręki to nawet szkoda gadać. Ale to nie ja się będę ewentualnie smażył w tej kabinie, a prawnych przeciwwskazań niestety nie ma.
Nie widzę też żadnego problemu ze stałym zasilaniem na jednym zacisku wentylatora zasilanego z transformatora separacyjnego. Wystarczy między tym zaciskiem a transformatorem nie instalować wyłącznika.
Oczywiście za transformatorem separacyjnym nie ma już przewodów L,N,PE, a jedynie L1, L2 i ewentualnie M, jeśli trafo posiada wyprowadzenie na środku uzwojenia.
Tak więc N wentylatora do L1 trafa, L wentylatora do L2 trafa przez wyłącznik, a zacisk Timera wentylatora do L2 trafa bez wyłącznika…
Mówisz że nie instalowałbyś nic w zasięgu ręki to dla mnie zrozumiałe. Gdybym chciał zasilić ten wentylator bezpośrednio z sieci to potwierdzam że byłaby to głupota ale właśnie ze względu bezpieczeństwa pomyślałem żeby zainstalować trafo separacyjne które to ma galwaniczną separację pomiędzy uzwojeniem wtórnym a pierwotnym. Czy takie rozwiązanie wg Ciebie może nieść ze sobą jakieś ryzyko porażenia? Jeszcze chciałem zapytać czy instalując trafo separacyjne zakładanie RCD ma sens?
Kolego, instalowanie czegokolwiek w kabinie prysznicowej, co napędzane jest prądem jest lepszą lub gorszą próbą samobójczą.
Po zastosowaniu separacji galwanicznej po stronie wtórnej powstaje zupełnie inny niż po pierwotnej układ instalacji. A jaki to układ i jak wygląda ochrona przeciwporażeniowa w różnych przypadkach, to trochę za obszerny i za trudny temat jak na wykładanie go laikowi przez internet.
Kolego Simcode - nie chce mi się zgadywać co masz na myśli. Jak chcesz coś dodać od siebie to dodaj.
No chyba, że chcesz podyskutować o zasadach budowy, eksploatacji i ochrony przeciwporażeniowej w instalacjach IT to stwórz nowy wątek, ale to oprócz tej normy jest jeszcze kilka innych.
Rysunek ze strefami sugeruję skonfrontować z założeniami co do montażu tegoż wiatraczka, wtedy objawi się cała jego mizeria w kontekście tego wątkku.