Instalacja wentylatora 230V w łazience

Witam!

Mam pytanie, chciałbym zainstalować wentylator w łazience nad kabiną prysznicową razem z oświetleniem z funkcją timera. Wysokość montażu na h=230cm od podłogi (brodzik ok 10cm czyli 220cm licząc od brodzika czyli wysokość powinna być odpowiednia). W związku z tym że wszystkie modele zasilane napieciem bezpiecznym 12V są dość ordynarne chciałbym zainstalować wentylator ścienny na 230V. Dowiedziałem się że aby zastosować takie rozwiązanie w związku z faktem bliskości strefy wilgotnej można zastosować transformator separacyjny dla jednego odbiornika na napięcie 230V. I takie rozwiązanie chciałbym zastosować. Ale jest jeszcze jeden problem. Wentylator jest z timerem i wymaga stałej fazy, czyli drugiej żyły fazowej. Jak można rozwiązać powyższy problem - zastosować dwa trafa separacyjne? Jedno trafo za wyłącznikiem oświetlenia a drugi trafo sprzed wyłącznika? Co mówią przepisy, jakie rozwiązanie proponujecie? Instalacja przewodowa pod wentylator jest w szeregu z oprawami jako ostatni element szeregu

Łazienka w bloku, czy w domku?

w bloku, aczkolwiek z dostępnej mi wiedzy sąsiedzi też mają wentylatory i nikt nie widzi przeszkód na instalację tych urządzeń

Patrząc przez pryzmat norm dotyczących wentylacji, nie można zainstalować tam wiatraka - zabronione jest podłączanie urządzeń wentylacji mechanicznej do zbiorczych kanałów wentylacji grawitacyjnej.

Z punktu widzenia elektryka, zmaterializowaną formą głupoty jest instalowanie jakiegokolwiek urządzenia elektrycznego w kabinie prysznicowej, o urządzeniu znajdującym się z zasięgu ręki to nawet szkoda gadać. Ale to nie ja się będę ewentualnie smażył w tej kabinie, a prawnych przeciwwskazań niestety nie ma.

Nie widzę też żadnego problemu ze stałym zasilaniem na jednym zacisku wentylatora zasilanego z transformatora separacyjnego. Wystarczy między tym zaciskiem a transformatorem nie instalować wyłącznika.

Oczywiście za transformatorem separacyjnym nie ma już przewodów L,N,PE, a jedynie L1, L2 i ewentualnie M, jeśli trafo posiada wyprowadzenie na środku uzwojenia.
Tak więc N wentylatora do L1 trafa, L wentylatora do L2 trafa przez wyłącznik, a zacisk Timera wentylatora do L2 trafa bez wyłącznika…

Mówisz że nie instalowałbyś nic w zasięgu ręki to dla mnie zrozumiałe. Gdybym chciał zasilić ten wentylator bezpośrednio z sieci to potwierdzam że byłaby to głupota ale właśnie ze względu bezpieczeństwa pomyślałem żeby zainstalować trafo separacyjne które to ma galwaniczną separację pomiędzy uzwojeniem wtórnym a pierwotnym. Czy takie rozwiązanie wg Ciebie może nieść ze sobą jakieś ryzyko porażenia? Jeszcze chciałem zapytać czy instalując trafo separacyjne zakładanie RCD ma sens?

Kolego nie widzisz żadnego problemu? Bo ja tak PN-HD 60364-4-41.

To jest tak zwana wiedza bezużyteczna.
W łazienkach obowiązują strefy , a co za tym idzie odległości .

no i zgodnie ze strefami wysokość montażu wentylatora powyżej 225cm

Kolego, instalowanie czegokolwiek w kabinie prysznicowej, co napędzane jest prądem jest lepszą lub gorszą próbą samobójczą.
Po zastosowaniu separacji galwanicznej po stronie wtórnej powstaje zupełnie inny niż po pierwotnej układ instalacji. A jaki to układ i jak wygląda ochrona przeciwporażeniowa w różnych przypadkach, to trochę za obszerny i za trudny temat jak na wykładanie go laikowi przez internet.

Kolego Simcode - nie chce mi się zgadywać co masz na myśli. Jak chcesz coś dodać od siebie to dodaj.

No chyba, że chcesz podyskutować o zasadach budowy, eksploatacji i ochrony przeciwporażeniowej w instalacjach IT to stwórz nowy wątek, ale to oprócz tej normy jest jeszcze kilka innych.
Rysunek ze strefami sugeruję skonfrontować z założeniami co do montażu tegoż wiatraczka, wtedy objawi się cała jego mizeria w kontekście tego wątkku.

W takim razie zostawmy wykonanie tego dla amatora jako awykonalne .

Sklep Internetowy z Wentylatorami. Systemy Wentylacyjne - Sklep-Wentylacyjny … cie-12V/24..

Amen