A nie możesz zrobić tego tak ?
http://w591.wrzuta.pl/obraz/7e7LE1JpnhB/dwie_tablice
Nie bardzo, bo rozdział PEN jest zrobiony już w złączu i do pierwszej tablicy N i PE dochodzą rozdzielone. Tak jak wspomniałem chyba doprowadzę do garażu gotową sieć TN-S. Potrzebuję tylko dołożyć przewód ochronny. W książce H. Markiewicza “Instalacje elektryczne” znalazłem informację, że jeśli przewód PE nie jest częścią kabla i jest narażony mechanicznie to musi mieć przekrój co najmniej 4mm. Jest też tam tabelka jak dobierać przekrój zależnie od przekroju przewodu fazowego.
…rozdział PEN jest zrobiony już w złączu i do pierwszej tablicy N i PE dochodzą rozdzielone.
I to jest właśnie Twój problem.
Brak umiejętności wyciągania wniosków i logicznego myślenia.
Wcześniej pytałem o przekroje.
Jak grochem o ścianę.
P.S.
Wybacz szczerość.
I to jest właśnie Twój problem.
Brak umiejętności wyciągania wniosków i logicznego myślenia.
Nie wiem o co Panu chodzi. Doszedłem do wniosku, że do kabla dochodzącego do garażu dołożę przewód ochronny i w ten sposób doprowadzę tam sieć TN-S, a nie TN-C-S jak na początku myślałem. Co jest nie tak w takim podejściu?
Wcześniej pytałem o przekroje.
Jak grochem o ścianę.
W którym miejscu był Pan łaskaw zapytać o przekroje?
We wtorek napisałem:
I może w końcu dotrze do ciebie, że dla elektryka (w tym przypadku) nie są istotne odległości ale > przekroje i rodzaje przewodów> .
A chodzi mi o to, że mimo iż otrzymałeś link gdzie wszystko zostało wyjaśnione Ty nie potrafisz wyciągnąć z niego wniosków.
Ale pomysł dołożenia piątej żyły słuszny, ale najbardziej bardziej słuszna (skoro wiadomości z linku do Ciebie nie dotarły) byłaby wymiana przewodu na pięciożyłowy.
“Krzysztofa zrozumie tylko sam Krzysztof.”
Kolego On ciągle mataczy i zawsze na zadane pytanie odpowiada pytaniem.
W przedstawionym linku jest mowa o przebudowie instalacji i to w dodatku od złącza do tablic mieszkania które są w starym zerowaniu, wiec nijak ma się do Twojego przypadku.
Chodzi o to że instalacja którą masz od złącza jest pierwszej tablicy jest pięciożyłowa, ale jeżeli przekrój jest na poziomie Cu 10 mm2 to można to przekonfigurować na PEN i będzie tak jak na moim rysunku.
Witam,
napisze jak krowie na rowie:
- wcześniej rozłączonych PEN na PE i N w rozdzielnicy nie wolno ponownie łączyć
- proponuję wymianę przewodu na 5 żyłowy
- jeśli Kol. zostawi ten przewód (bez wymiany) proponuję dołożenie osobnej żyły ochronnej
Lata Piotrusiu mijają a u Ciebie awersja do konstruktywnych i sprawdzonych rozwiązań (których nie rozumiesz) zawsze bierze górę.
Obaj z autorem proponujecie skrajne rozwiązania.
Na nic więcej Was nie stać?
Sęk w tym, że właśnie ów przekrój jest najbardziej istotny dla tych którzy chcą pomóc, ale nie jest istotny dla autora.
A podział wcale nie musi tak wyglądać jak piszecie.
PEN i wydzielony z niego w złączu N.
Dlatego pytałem o przekrój.
Autor wolał na to pytanie odpowiedzieć pytaniem zamiast podać konkrety.
Nie potraficie panowie myśleć samodzielnie?
Myślę można skończyć dyskusję na temat możliwości wykorzystania przewodu N jako PEN. Zrezygnowałem z tego pomysłu i do garażu doprowadzę dodatkowy przewód - ochronny. Pytanie do Was, czy będzie dobrze jeśli dołożę tam przewód miedziany 4mm2 (linka) - przekroje żył kabla to aluminium 6mm2 (drut). Obciążalności obu przewodów są porównywalne.
Witam.
Jak, jeżeli chodzi o szczegóły techniczne ma kolega zamiar to wykonać ?
Myślę o owinięciu tego przewodu wokół wiszącego już kabla lub o przypięciu do tego kabla z pomocą np. pasków zaciskowych