Instalacja w bloku z wielkiej płyty ...

Mam zlecenie na wymianę instalacji w betoniaku. Temat niezbyt lubiany, ale ja sie chyba podejmę. Mam pytanie do tych co specjalizują się w blokowiskach. Dla części obwodów mam zamiar wyciąc bruzdy w ścianach i sufitach, ale część by bło dobrze ułożyć w szczelinach przypodłogowych jak były pierwotnie z tym ze w peszlach z dobrą ochroną mechaniczną co wy na to ? Może koledzy podpowiedzą jakieś pomysły na instalacje w blokowiskach ?

Z góry dzięki.

Witam

Jak to czytam to mi ręce opadły do samej podłogi.
Temat wielokrotnie przerobiony na forum.
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=12&t=12769&p=100235&hilit=instalacje+wielkiej+płyty#p100235

Tego robić nie wolno!!!

trzeba mysleć
STANCA

Jak napisałem większośc obwodów będzie w szczelinach przypodłogowych gdzie pierwotnie były przewody. Oświetlenie natomiast biegnie w wylewce podłogowej sąsiada u góry. Nie ma opcji żeby rozkuc komuś podłogę. Po to jest właśnie to forum żeby podpytać bardziej doświadczonych kolegów jak oni to robią. Może zastosować przewody o mniejszym przekroju np. 1mm2 w sumie do oswietlenia przy odpowiednim zabezpieczeniu wystarczy. po przeczytaniu tematów dotyczących wielkiej płyty napewno wszędzie gdzie jest to możliwe zastosuję listwy i osprzet natynkowy, ale głupio by było położyc przewód w listwie na suficie. Co to jest naruszenie konstrukcji płyty ? otwór 6 mm2 , bruzda o głębokości 5 mm i długości 2 m . Gdzie jest granica ? Jak to zwymiarować ? Na pewnym osiedlu wszystkie wyłączniki są zagłębione na jakieś 10mm od początku ich istnienia. Czy to już jest naruszenie konstrukcji ? Tak na marginesie dodam, ze prawdziwe spustoszenie w blokowiskach robią hydraulicy i ich bruzdy.

Szkoda, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem wszystkich linków i zawartej tam treści.
Przytoczę co innemu upartemu pisałem;

Nic w takim razie mieszkańcom wielkiej płyty nie będzie dane cieszyć się nowoczesną instalacją lub pociecha będzie połowiczna bo zostana listwy na ścianach i osprzęt naścienny. Z drugiej strony to dziwne skoro bloki miały wytrzymać 60 lat, a wiele z nich juz osiągnęły ten wiek to czemu banki dają na takie mieszkania 30 letnie kredyty ?

Pozwolę się nie zgodzić z tą myślą. Do tych prac potrzebne jest pozwolenie na budowę wydane przez starostę powiatowego lub urząd miasta a nie “zgoda administratora”.

Witam
To właściciel lub zarządca decyduje co i jak może się dziać w obiekcie. Nie hydraulik czy elektryk i TYLKO właściciel lub upoważniony zarządca może występować do stosownych urzędów o pozwolenia, zgody czy akceptacje.

Tak więc wykonawca może zwrócić się jedynie do właściciela lub zarządcy (poprzez właściciela lub najemce lokalu-zleceniodawcę), a oni robią co im nakazuje PB.
Ostrzegam przed samowolą, bo zleceniodawca tak chciał. Nie tylko zleceniodawca będzie siedział na sądowej ławeczce w razie problemów, wykonawca też tam znajdzie miejsce.
Zaczynając od małego rowka na suficie (kol Teodor kiedyś opisał) możemy mieć kłopoty.

Nawet jeśli lokal w budynku jest własnościowy.
STANCA

Witam
1.Poradziłem sobie z tym problemem inaczej.“Wyłapałem” przewód do oprawy na suficie tuz pod stropem, odciąłem z zapasem.Przygotowałem puszkę instalacyjną fi 60 ( do kołnierza zostawiłem jakies 10mm) podkułem w miejscu pozostawionego zapasu przewodu na głębokość 11mm :slight_smile: wkleiłem to co pozostało z puszki :smiley: połączyłem z alu poprzez lutowanie,zakupiłem oprawy w 2 klasie.

2 opcja: pozostawić przewód od włącznika do oprawy stary. ( ale się zaraz z…oby posypią)

3 opcja: świeczka :laughing:

Pozdrawiam

Witam
Cieszymy się, że nie masz problemów.

Proszę napisz nam o tej nowatorskiej technice lutowania alu.

STANCA

Na pewno nie mam problemów.
Może Kolega Expert STANCA poradzi jak nie siedzieć przy świeczce ?? Którą opcje wybierzesz, jednocześnie nie rezygnując z górnego oświetlenia ? Proszę o techniczne rozwiązanie w wielkiej płycie.
Połączenie nie jest zatynkowane , nie chcąc ingerować w “konstrukcje” ściany puszka jest minimalnych rozmiarów jeśli chodzi o głębokość.

Pozdrawiam.

Witam dorzucę i ja trzy grosze do tej dyskusji,płyty stropowe są to płyty kanałowe więc wcale nie trzeba ich bruzdować,żeby położyć nowy przewodzik,raz wymieniałem taką instalacje i nigdy więcej,pozdrawiam.

Witam, kolega Stanica zamilkł, wiec odpowiem Ci ja kolego.
Pewnie w mysl sztuki budowlanej w całym mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty przy remoncie inst. elektrycznej tynki nalezy wykonac jako sucha zabudowe z płyt G-K na stelazu.
Wtedy puszki sie pomieszcza,tylko zmniejsza sie kubatura pomieszczen, po za tym jesli ktos wezmie kredytu, ze ledwie mu starczy na kawalerke w bloku, to na pewno bedzie robił tak kapitalny remont w mieszkaniu…
Ale przeciez na tym forum sa eksperci, ja jestem tylko skromnym posiadaczem dyplomów 2 techników i niedoszłym inż. ( 7 semestrów zaliczonych) , wiec nie uprawiam demagogi.
Zdaje sobie sprawe, jak jeszcze niewiele wiem o tym fachu, ale nie zabieram głosu w kazdym temacie gloryfikując siebie jako " mistrz Polski w elektroinstalacjach".
Zakoncze ten post słowami jakimi koncze rozmowe, gdy inwestor mnie spyta co sądzę o fachowcach ( elektrykach) ; po których czasami zdarza mi sie czasami robic poprawki- “moje wychowanie nie pozwala mi sie wypowiadać żle na temat moich poprzedników”

Powodzenia w walce z inwestorami i samych intratnych zleceń życzy ekipa firmy Elplum

A Kolega co może dodać merytorycznego do tego tematu?

Jak kolega wykonuje remonty takich instalacji. Czyż nie to jest tematem przewodnim wątku?

witam kolego gruhha
Tak wykonuje takie remonty od ok 20 lat ale nigdy nie podcinałem, nie wykuwałem bruzd w ZELBECIE ZBROJONYM . I można zrobić instalację
nie ingerując w strukturę budynku, a instalacja jest schowana i nie ma tam żadnych koryt. Inwestor jest zadowolony. A JA wykonuje instalacje pod nadzorem inspektora nadzoru, ktory jest delegowany odpowiednio od miejsca wykonywania prac. Jest też taki PAN zatrudniony w mojej firmie./niezależny/
Pozdrawiam

To w jaki sposób?