Szanowni Państwo,
Polecając się Państwa ogromnemu doświadczeniu i głębokiej, fachowej wiedzy, prosiłbym o praktyczną informację na temat łączenia ze sobą iskierników/odgromników z warystorami na liniach zasilających NN do ochrony klasy III. Jak najlepiej dobrać ich wartości i sposób umiejscowienia na lini zasilającej. Jeśli nie są w stanie podać mi Państwo takich praktycznych informacji, to gdzie mogę je uzyskać (net, literatura-autor)?
Bardzo wyczerpująco omawia to Profesor Sowa na swojej stronie: www.ochrona.net.pl
Jest on niekwestionowanym autorytetem w tej dziedzinie.
Z pozdrowieniami Adam
Proszę o wiecej informacji, co ma być zabezpieczone,
napewno uda się znależć rozwiązanie.
Warystory i iskierniki to niekoniecznie musi być skuteczne. Nawet w przypadku współpracy z bezpiecznikiem niskoprądowym.
Bardzo trudno znaleźć zabezpieczenie działające przy
napieciu 350V AC - upalenie się neutralu, awaria sieci.
Ryzyko uszkodzenia sprzętu istnieje, czesto zwiekszone
napięcie występuje po załączeniu napięcia przez elektrownię.
Witam wszystich serdecznie,
to co piszesz o RCD w instalacji dwuprzewodowej mi odpowiada ale nie wiem co na to producenci RCD i inni inspektorzy. Jest to ingerencja w budowę RCD i w każdym przypadku wadliwego działania producent wykręci się od odpowiedzialności. Jeżeli to rozwiązanie jest zgodne z zasadami wiedzy technicznej, co propaguje niniejsze forum, to może należałoby produkować takie RCD na czas istnienia starych instalacji.