Witam Kolegów.
Ciekawy jestem opini o wykonaniu zwodów pionowych instalacji
odgromowej w budynkach pod tynkiem. jakie rury stosujecie?
Czy wykonujecie złacza kontrolne a może jedna studzienka i pomiar
mostkiem udarowym.
od kiedy to zwód wystepuje pod tynkiem ,myślę , że masz namysli przewód odprowadzający a pytanie czy stosowac zacisk kontrolny jest karygodne gdzie Ty gościu zdobyłes zawód “elektryka”
Witam Kolegów.
Przy okazji innych robót na obiekcie zaciekawiła mnie taka sytuacja , jak na zdjęciu poniżej :
A podobno istnieje
_**PN-IEC 61024-1-2:2002 Ochrona odgromowa obiektów budowlanych -
Część 1 -2. Zasady ogólne -
Przewodnik B
- Projektowanie, montaż, konserwacja i sprawdzanie urządzeń piorunochronnych**_

Strzałka czerwona pokazuje przewód opdrowadzajacy Al połączony na dachu ze zwodami.
Strzałka niebieska pokazuje … no właśnie : “ginący drut w ścianie”
Jak to miało być zrobione ![]()
witam Kolegów:)
O pierona, za nic nie wyrobi na zakręcie
![]()
Witam kolegów
Ta “pętelka” zacznie się prostować już mniej więcej przy 5 kA.
Pozdrawiam
Teodor
Witam,
takich pętelek ..co to przy 5kA się “prostują” , na dachu jest więcej: a to na kominach, na zakrętach narożnikowych, przy zejściu z komina do zwodu itd…
Ale jeszcze musi w to wszystko trafić …piorun.
Czego nie życzę bo sam doświadczyłem 2 lata temu.I od tamtego zdarzenia wyciągam po prostu wtyczki z gniazdek -na czas burzy i przy wyjazdach na dłuższy czas.
Pozdrawiam Janusz.
Witam
przypomnę
Boazeria drewniana!!
Ładnie estetycznie, ale…
STANCA
Witam kolegów
Może odbiegnie sporo od tematu ale mam pytanie odnośnie przewodów odprowadzających jak dla mnie nietypowych.
Spotkałem się z sytuacja na 2 kościołach, że jako przewody odprowadzające zastosowane jest zbrojenie słupów żelbetowych wieży kościoła. Na dachu są zwody pionowe i poziome połączone ze zbrojeniem wież. Nie zauważyłem natomiast nigdzie na dole złącz kontrolnych, zresztą nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak mogłyby być wykonane. Czy jest to prawidłowe wykonanie instalacji odgromowej?
Pozdrawiam
tomek
Witam
W elektro info nr 3/2008 Krzysztof Wincencik omawia właśnie sytuacje podobne jak pokazywane na naszych fotkach. Przytacza PN-EN 62305-1:2006/AC:2007 omawiając oddziaływanie (dynamiczne i termiczne) prądu piorunowego na elementy konstrukcyjne instalacji odgromowej.
STANCA
Witam
pozdrawiam
trzymaj się pierun na zakręcie
STANCA
Co chcecie koledzy. Te zakręty to specjalnie zrobione są aby stanowiły liczniki wyładowań i zadziałań.
Co do żelbetu to poprawniejsze jest zalanie w betonie druta stalowego a nie korzystanie ze zbrojenia. Co do złączy to się ich nie robi bo wszystko wraz z uziomami jest zallane betonem wiec co tu mierzyć ? Inna sprawa , że w mieście takie pomiary to pic na wodę bo i tak nikt nie wie co naprawdę mierzy.
Witam
Dokładnie i na temat
Dodam jednorazowe liczniki. Po pierwszym wyładowaniu “licznik” do naprawy.
STANCA
Witam
Tu jak się domyslam odgromówka była wcześniej. Telefoniści zrobili swoje. Budynek stacyjny PKP. Przy drobnym piorunku urządzenia elektroniczne zastaną uszkodzone. Strach się bać podczas burzy przy tym telefonie.
STANCA
Witam kolegów.
Historia się powtarza - znowu piorun będzie miał problemy :
Inny obiekt (NZOZ), inny wykonawca.
Witam Kolegów.
Kolega STANCA dał się przekonać, zaczął reklamować ESE, tym razem firmy SCHIRTEC, jak widać na załączonym zdjęciu :
Witam z noclegu w Szczyrku.
Na Targach Bielskich spotkaliśmy wystawcę takich eksponatów. Co ja myślę o tych pięknie wypucowanych ostrzach wiecie z wielu moich wypowiedzi. ![]()
Nie sądziłem, że ktoś może to wystawić na targach. Jak widać wszystko jest do sprzedania, tyko trzeba mieć naiwnych klientów. Mam nadzieję, że nie uwierzyliście w Pawła informację o moim pozytywnym nastawieniu do tego tematu.
Nic się nie zmieniło, dalej twierdzę jak i inni, że te urządzenia nie zapewniają reklamowanego zasięgu.
Jest to myląca reklama. UOKiK zajmuje się sprawami mylącej reklamy.
STANCA
Witam kolegów!
Zaciekawił mnie ten wątek i chciałbym aby poszedł w dobrym kierunku a nie jak do tej pory naśmiewanie się z wykonywanej instalacji odgromowej. Może jeszcze nie za wiele wiem ale nie bardzo rozumiem przedstawianych przez Was kilka fotek. Nie wyjaśniacie nic tylko szydera. O co chodzi z tym piorunem na zakręcie. Może przedstawicie zdjęcia i opiszecie jak Wy wykonujecie swoje instalacje odgromowe? Niech służą za wzorowy przykład. Może jakieś linki? Chętnie się douczę.
Ja mam pytanie jednak do tematu jak wykonać zwód odprowadzający z bednarki ocynkowanej 30x4 od złącza kontrolnego na wysok. ok 80cm do otoku. Bednarka mocowana pod ociepleniem ze styropianu. Jakie łączenie do otoku? Spawane czy skręcane? Czym zabezpieczone? Pytanie zadaję ponieważ chcę zweryfikować z wymaganiami stawianymi przez inspektora nadzoru sprzecznymi z projektem budowlanym. Nie opisuję specjalnie co wymaga aby nie ukierunkowywać. Ubiegnę fakty i zapytam rówież o w/w instalację od złącza w górę.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Przeglądam dalej forum i znalazłem inny wątek odpowiadający mi na swoje pytane odnośnie “pioruna na zakręcie” http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=29&t=12373
Reszty nie odwołuję ![]()