Instalacja odgromowa - przewody odprowadzające

Koledzy pytanie dotyczące instalacji odgromowej w budynkach o konstrukcji żelbetowej.
Przewody najniewygodniej prowadzić w konstrukcji słupa żelbetowego - drut spawany do zbrojenia i zalewany.

Co jeżeli słupy mamy cofnięte od krawędzi elewacji a sama elewacja jest szklana+profile aluminiowe - brak możliwości upchania drutu.

Czy przewody odprowadzające w słupach cofniętych są poprawne?
Jak liczyć odległość między przewodami?
Czy od słupa do słupa - na rysunku nr?
CZy od słupa do krawędzi stropu do wysokości kolejne słupa i do niego?

Szkic “mocno” poglądowy :slight_smile:

Koledzy prośba o pomoc

[quote=“zygimar, post:1, topic:13785, full:true, full:true”]
Koledzy pytanie dotyczące instalacji odgromowej w budynkach o konstrukcji żelbetowej.

Przewody najniewygodniej prowadzić w konstrukcji słupa żelbetowego - drut spawany do zbrojenia i zalewany.

Co jeżeli słupy mamy cofnięte od krawędzi elewacji a sama elewacja jest szklana+profile aluminiowe - brak możliwości upchania drutu.

Czy przewody odprowadzające w słupach cofniętych są poprawne?

Jak liczyć odległość między przewodami?

Czy od słupa do słupa - na rysunku nr?

CZy od słupa do krawędzi stropu do wysokości kolejne słupa i do niego?

Szkic “mocno” poglądowy :slight_smile:
[/quote]

1. Są poprawne przewody odprowadzający w słupach cofniętych.
  2. Odległość mierz wg sposobu nr 1

Jakaś podstawa prawna PN EN 62305-3 nic nie mówi pokazują tylko przewody odprowadzające po obwodzie budynku.
Dla dużych hal jest zapis że należy robić też wewnętrzne przewody odprowadzające.

[quote=“zygimar, post:4, topic:13785, full:true, full:true”]
Jakaś podstawa prawna PN EN 62305-3 nic nie mówi pokazują tylko przewody odprowadzające po obwodzie budynku.

Dla dużych hal jest zapis że należy robić też wewnętrzne przewody odprowadzające.
[/quote]

Zrób w takim układzie wg projektu :smiley:

Robiłem projekt odgromu:)
Projektu szczegółowego elewacji nie było.

Na wszelki wypadek zaprojektowałem też drut w słupach oddalonych 3m od krawędzi budynku.
No i drut w elewacji.
Niestety elewacja jest tak pokręcona że bardzo trudno umieścić drut - stąd moje pytanie.
Czy można tylko wykorzystać tylko słupy?

[quote=“zygimar, post:6, topic:13785, full:true, full:true”]
Robiłem projekt odgromu:)

Projektu szczegółowego elewacji nie było.

Na wszelki wypadek zaprojektowałem też drut w słupach oddalonych 3m od krawędzi budynku.

No i drut w elewacji.

Niestety elewacja jest tak pokręcona że bardzo trudno umieścić drut - stąd moje pytanie.

Czy można tylko wykorzystać tylko słupy?
[/quote]

Wg mnie można. Nie ma różnicy czy prąd zostanie odprowadzony do ziemi po elewacji czy w słupach 3 m dalej.

W takich przypadkach też czasami się zastanawiam jak to powinno wyglądać.
Bo norma odgromowa pokazuje że przewody odprowadzające trzeba prowadzić na zewnątrz co jest logiczne z punktu widzenia klatki faradaya. Kolejna sprawa to taka że przy wejściach, powinno dawać się przewody izolowane, a zatem jeżeli przewód wprowadzimy do słupa konstrukcyjnego to de facto przy nim w odległości 3m nie powinny znajdować się żywe organizmy podczas burzy, zatem jest dużo sprzeczności.

[quote=“bezpiecznik123, post:8, topic:13785, full:true, full:true”]
W takich przypadkach też czasami się zastanawiam jak to powinno wyglądać.

Bo norma odgromowa pokazuje że przewody odprowadzające trzeba prowadzić na zewnątrz co jest logiczne z punktu widzenia klatki faradaya. Kolejna sprawa to taka że przy wejściach, powinno dawać się przewody izolowane, a zatem jeżeli przewód wprowadzimy do słupa konstrukcyjnego to de facto przy nim w odległości 3m nie powinny znajdować się żywe organizmy podczas burzy, zatem jest dużo sprzeczności.
[/quote]

Norma nie może inaczej pokazywać bo w 99% się prowadzi po obrysie budynku. Jednak ten 1 % przypadków nietypowych projektant musi wziąć na klatę i samemu znaleźć najbardziej prawidłowe rozwiązanie bo w żadnej normie odpowiedzi nie znajdzie.

Projektowałem budynek gdzie od strony północnej (a budynek ogromny w kształcie podkowy) masz po całej długości od 6 piętra do 11 każde piętro trochę cofnięte. W dodatku do bodajże 6 piętra wszystko lane a potem już z silki… :smiley: Weź tu przewody odprowadzające standardowo poprowadź. No nie da się.

I jak zrobiłeś? (coś podobnego buduje się w Międzyzdrojach).

[quote=“marcin225, post:9, topic:13785, full:true, full:true”]
Jednak ten 1 % przypadków nietypowych projektant musi wziąć na klatę i samemu znaleźć najbardziej prawidłowe rozwiązanie bo w żadnej normie odpowiedzi nie znajdzie.

Projektowałem budynek gdzie od strony północnej (a budynek ogromny w kształcie podkowy) masz po całej długości od 6 piętra do 11 każde piętro trochę cofnięte. W dodatku do bodajże 6 piętra wszystko lane a potem już z silki… :smiley: Weź tu przewody odprowadzające standardowo poprowadź. No nie da się.
[/quote]

Sam nie wiem czy można zakładać wprowadzenie prądu pioruna do środka budynku.

Norma 62305 zeszyt 3 dla rozległych budynków nakazuje stosowanie wewnętrznych przewodów odprowadzających.

Druga sprawa konstrukcja budynku to monolit, zbrojenie skręcane między sobą,
do zbrojenia spawany drut jako przewód odprowadzający i co piętro wokół opaska.
Czyli tak naprawdę prąd będzie płynął po całej konstrukcji obiektu.

[/quote]

Wg mnie można. Nie ma różnicy czy prąd zostanie odprowadzony do ziemi po elewacji czy w słupach 3 m dalej.

[/quote]

Błędnie rozumujesz ( by inaczej nie napisać) by można było je wykorzystać jako nośnik impulsu wyładowania musi być on do tego przygotowany. [quote=“zygimar, post:12, topic:13785, full:true, full:true”]
[/quote]
To źle czy dobrze?

[/quote]marcin225 [quote=“zygimar, post:12, topic:13785, full:true, full:true”]
[/quote]
To źle czy dobrze?

Co blednie rozumuje?

[quote=“zygimar, post:15, topic:13785, full:true, full:true”]
Co blednie rozumuje?
[/quote]
Przecież ci napisałem co.
[quote=“zygimar, post:15, topic:13785, full:true, full:true”]
by można było je wykorzystać jako nośnik impulsu wyładowania musi być on do tego przygotowany.
[/quote]

[quote=“Simcode, post:13, topic:13785, full:true, full:true”]

Błędnie rozumujesz ( by inaczej nie napisać) by można było je wykorzystać jako nośnik impulsu wyładowania musi być on do tego przygotowany.
[/quote]

Rozwiń swoją myśl bo ja rozumuje prawidłowo :slight_smile:

Nie będę tu pisał jak się wykonuje konstrukcje żelbetonowe które mają być wykorzystane jako część instalacji odgromowej . To forum dla elektryków nie dla amatorów nauki. Najprościej spojrzy do literatury Doktora Musiała czy Doktor Sowy.

[quote=“Simcode, post:18, topic:13785, full:true, full:true”]
Nie będę tu pisał jak się wykonuje konstrukcje żelbetonowe które mają być wykorzystane jako część instalacji odgromowej . To forum dla elektryków nie dla amatorów nauki. Najprościej spojrzy do literatury Doktora Musiała czy Doktor Sowy.
[/quote]

Gdzieś tam kiedyś zadzwoniło ale widać Kolega nie wie co i gdzie dokładnie :slight_smile:

Zbrojenie - pręt min fi 16 (użyty fi20) spawany co najmniej 30mm (u nas spawany ponad 50mm).
po pozostałych prętach w stropach i innych słupach tez popłynie prąd wyładowczy nie ma innejh możliwości.