Serdecznie witam
Mam pytanie jak właściwie powinna zostać zrealizowana instalacja uziemień i wyrównania potencjału metalowej hali?
Hala jest wykonana ze stalowych słupów które stoją na żelbetowych stopach fundamentowych (z których są wyprowadzone wąsy bednarki - przyspawana do zbrojenia). Słupy stalowe są na obrysie hali, jak również wewnątrz hali. Hala jest pokryta blachą falistą z ociepliną i izolacją. Instalacja zwodów będzie wykonana jako naciągowa.
Czy wykonać uziom otokowy do którego doprowadzi się, poprze złącza kontrolne, bednarki połączone ze słupem (wyk. jako przewód odprowadzający) razem z bednarką wyprowadzoną z stopy fundamentowej (słupy te będą połączone z instalacją zwodów na dachu).
Natomiast do słupów wewnętrznych w hali ułożyłbym kratownicę z bednarki łącząc je z nią i dalej do uziomu otokowego.
Ale czy to będzie właściwie? Dodam tylko, iż konstrukcja belek na których leży blacha falista łączy ze sobą (górą) wszystkie słupy - te w obrysie jak i te wewnątrz hali.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomysły.
Pozdrawiam czytających ten wątek.
mam wrażenie, że kol. zadaje niewłaściwe pytania, a w zasadzie niepoważnie traktuje i to forum, i swój problem:
bo co mamy:
stoi sobie hala przemysłowa wykonana bez projektu elektrycznego, i po jej wykonaniu rodzą się podstawowe pytania,
lub
stoi sobie hala przemysłowa wykonana zgodnie z projektem elektrycznym, i po jej wykonaniu kol. zadaje dodatkowe pytania.
jak wielka jest ta hala?
czy kol. jest wykonawcą, projektantem czy inwestorem?
czy jest wykonany projekt?
jeśli tak, czy jest realizowany?
czy żyje projektant?
Witam
Dużo pytań
Może niewłaściwie sformułowałem pytanie, gdyż uczepiliśmy się konkretnej hali i tego czy są do niej projekty czy nie, a mi chodzi bardziej o techniczne rozwiązania. Wielkość nie ma dla mnie znaczenia, załóżmy tylko, że hala jest na tyle duża, że słupy są w obrysie hali, jak i w jej wnętrzu.
Chciałbym się dowiedzieć, jak w przypadku hali w konstrukcji stalowej, ze słupami nośnymi i pokryciem dachu z blachy z membraną, powinna wyglądać instalacja uziomów. W szczególności przy wykorzystaniu słupów stalowych jako elementów odprowadzających.
Czy jeśli np. słupy w obrysie podłączymy do uziomu otokowego, to czy słupy wewnętrzne także możemy połączyć ze słupami w obrysie za pomocą bednarki? Czy może słupy wewnętrzne łączymy między sobą, ale do uziomu otokowego musimy podłączyć je niezależnie, czy może jeszcze inaczej powinno to wyglądać?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie przykłady rozwiązań technicznych, a nie wnikanie w to czy hala stoi czy nie, czy są projekty, czy może jest instalacja lub nie.
Witam. Często spotykałem instalacje uziemień pomieszanych. W takim przypadku siatka uziemienia pod halą to uziemienie ochronne połączone z przewodami PE i N zasilania. Uziemienie odgromowe jest inne - odgromowe, połączone z instalacją przewodów odprowadzających i ostrzy odgromowych.
Oba uziemienia mogą być połączone ale w szczególny sposób - bo nie wolno doprowadzić do sytuacji aby wysokie potencjały z uderzenia piorunowego pojawiły się na przewodach PE. Tak to projektuję.
Pozdrawiam
K.M.
Kolega projektował kiedyś instalację odgromową na klatce Faraday’a? Taką właśnie jest jakaś tam hala, gdzie cała konstrukcja łacznie ze ścianami to stal. Ja nie wiem jak to ma wyglądać, by ta instalacja była odizolowana. Mam na mysli izolację dla wyładowań a nie induktora 500V. Co kolega na to?
I znów EKSPERCI na temat co i kto może.
Nie przejmuj się kol. KOJKAR - pytanie zadałeś normalne, a że odpowiedż jest szyderstwem pod Twoim adresem - to Zwód z Nimi. Możesz spokojnie projektować bo nie szkoła ale wiedza ważna i nikt Ci tego nie zabroni. Najlepiej rozpocząć z kimś kto to robił. Od lat 80 tych (bez pozwolenia SEP-u czy Izby) wykonywałem i wykonuję ekspertyzy- stąd znam te instalacje. Jestem przeciwnikiem ochrony odgromowej z siatką Fradaja bo to fatalny błąd techniczny. Taką analizę N-T przedstawiłem na konferencji ELSAF 2011 - polecam.
Jeśli chodzi o uziemienie hali to radzę dzielić uziemienie.
Życzę powodzenia koledze kojkar.
K.M.
Ekspert p. Chrzan cytuję prowadzącego: “zrejterował” - czyli uciekł i nie było żadnego Jego referatu. Wyniki analizy i wnioski są b. poważne bo podważają obecne podstawy techniki odgromowej również siatki Faradaya.
Ekspert “gruhaa” - najpierw myśl - a potem pisz na tym forum. Nie pisz do mnie ani o mnie. Ot nie istniejesz.
Kolego K. M. , wnioski to sobie może każdy napisać. Jakiekolwiek. Niebotyczne.
Nieziemskie. Obalajace cały świat.
Ja pytałem o wyniki tej analizy, i co otrzymałem - kolejne lawirowanie. Jak zwykle, zresztą.
Też mi analiza, tajemnicze przemyślenia, nic więcej.
Co do referatu p. Chrzan - łatwo zweryfikować. Wystarczy zapytać prowadzącego.
Skoro kolega ani myśli podzielić się tą “analizą”, należy przyjąć, że jej nie ma. To wszystko.
Ja przedstawiłem swoje zdanie w temacie. Z tut. Ekspertami nie koresponduję bo Oni już są Ekspertami - a ja nie.
Pozdrawiam wszystkich oprócz Ekspertów.
K.M.